TÜRKİYE 500 MİLYAR DOLAR İHRACATA AR-GE, İNOVASYON VE TASARIMLA ULAŞACAK

  • 0
  • 1.472
Yazı Boyutu:

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına ilişkin belirlenen hedeflerin kamuoyu nezdinde en bilinenin 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, bugün 55 bin olan ihracatçı sayısını 2023 yılında 100 bine çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.
 
Ege Genç İşadamları Derneği tarafından düzenlenen, “ Sektör Tanıtım Günleri ve İş Zirvesi” kapsamında gerçekleştirilen “Cumhuriyetimizin 100.Yılına Doğru Türkiye'nin Hedefi ve Stratejileri” panelinde konuşan Alharal, TİM tarafından hazırlanan ve 2011 yılı Mart ayında kamuoyuna duyurulan “2023 Türkiye İhracat Stratejisi Projesi”nin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından “devlet projesi” olarak kabul edildiğini “2023 Türkiye İhracat Stratejisi Projesi” , Türkiye’nin ihracatta 2023 yılında 500 milyar dolar hedefini çok ayrıntılı bir çalışma sonucu ortaya koyduğunu kaydetti.
 
Türkiye’nin son 10 yılda ihracatını 4 kat arttırarak 36 milyar dolardan 144 milyar dolar seviyesine çıkardığına işaret eden Alharal, “Ar-Ge, inovasyon ve tasarım çalışmalarıyla Türkiye’nin ihracatını 2023 yılında 500 milyar dolara çıkaracağız. TİM hemen her sektörde Ar-Ge Proje Pazarlarını ve Tasarım Yarışmalarının düzenlenmesine hem öncülük yapıyor, hem de ekonomik destek veriyor” diye konuştu.
 
Ege Bölgesi’nin 2012 yılının Ocak – Temmuz döneminde 12 milyar 37 milyon dolar ihracat, 10 milyar 792 milyon dolar ithalat gerçekleştirerek 2 yıl aradan sonra dış ticaret fazlası veren konuma yükseldiğine vurgu yapan Alharal şöyle konuştu: “Ege Bölgesi’nde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 112’ye ulaştı. Uygulamaya konulan tedbirler ve yeni teşvik paketi ile Türkiye’nin de dış ticaret açığında azalma oldu. Türkiye’nin ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 56’dan yüzde 63’e çıktı. Önümüzdeki süreçte bu tablonun daha da iyileşeceğini ümit ediyoruz.”
 
EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN’A DESTEK
İhracatı büyümenin motoru olarak tanımlayan TİM Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, “Bu gerçekten yola çıkarak, Türkiye’de her kesimin, dışa açık ve ihracatla rekabet eden bir büyüme modelini hayata geçirmek için daha istekli olması gerektiğine inanıyoruz. Bu süreçte Türk ihracatçısının rekabet gücünü zora sokacak kararların, sadece Türk ihracatçısının zararına değil, tüm Türk Sanayicisinin zararına sonuçlar doğuracağı uyarısını yapmayı zorunlu görüyoruz. Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’ın son günlerde konu ile ilgili açıklamalarını desteklediğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv