Sindiremediğiniz bir şeyi, sorun olduğunu bile anlamadan yıllarca tüketmeye devam etmiş olabilirsiniz. Bu sorun bağırsağınızı hasta edebilir. İshal ya da kabız olmasanız bile bağırsağınız hasta olabilir. Hikayenin sonunda bir de bakmışsınız, haşimato tiroidi, egzama, dermatit, sedef, depresyon… Bağışıklık sistemi çöküşünü bu şekilde ilan etmişse, inanmasanız bile çözüm sağlıklı bir diyet tedavisi ve uzun dönem eksik kalan koruyucu faktörlerin yerine konulmasında yatar.
Örneğin: Herkes değil ancak, bazı bireyler gluteni sindiremezler. Gluten kaynakları (buğday, çavdar, bulgur vb tahıllar, arpa) veya basitçe uzun yıllar maruz kaldığımız sigara, alkol, ilaç atıkları, zirai ilaç kalıntıları da bağırsağın yüzeyine zarar verebilir. Yani bizim gluten sandığımız etkenler herkesi ilgilendiren olağan etkenler de olabilir. Bağırsağın uzun dönem maruz kaldığı bu toksik etkenler karşısında, parmaksı yapıları düzleşir. Koruyucu bakteriler dediğimiz probiyotikleri yitirebiliriz.
Bariyerin gerisindeki koruyucu katmanlar da hasar gördüğünde, istenmeyen kimyasallar, toksik ögeler kan yoluyla deriye, karaciğere, beyne ve hatta tiroid bezine erişebilir. İşte bağırsaklarımıza “ikinci beyin” denilmesinin nedeni de budur. Hangi organa neyin ulaşacağına neyin bağırsaktan atılacağına karar veren organdır. Hasar gördüğünde bağışıklık sistemi yavaş yavaş zayıf düşer. Otoimmün hastalıklar kaçınılmaz hale gelir. Ayrıca: Uzun vadede sinir sistemi hastalıkları, ruh sağlığı bozuklukları bile bariyer hasarı ve/veya probiyotik kaybına bağlıdır. Antidepresan hormonların bağırsakta probiyotik bakteriler tarafından salgılandığını biliyor muydunuz…Hiç ihtimal vermek istemesek de bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilişkidir, “bağırsak sağlığı ve ruh sağlığı ilişkisi”…
Bilinen bir gerçek şudur ki: Bir hücre, doku ya da organın ihtiyaç duyduğu besin ögelerini uzun dönem yerine koymadığınızda, hücreleriniz ve dokularınız size mektup yazamaz, isteklerini dile getiremez. Fakat size sorun çıkararak şikayetini gösterir. Hastalıklar da burada bahsi geçen şikayetler ya da haykırışlardır.
Hangi dokuda ya da organda sağlık sorununuz varsa bilin ki: O bölgede dolaşım bozulmuş, beslenme de uzun süre hatalı ilerlemiştir. Bu durumun düzeltilmesi için sadece ilaç tedavisi çoğu zaman yeterli değildir. İlaçla maniple edilen organ ya da doku, geçici süre için size zoraki olumlu yanıt verse de sorun kronik hal alabilir. Sağlık sorunlarınızın ardında yatan beslenme eksiklik ya da hatalarının ne olduğunu öğrenip, organ sağlığınızı daha uzun süreli korumak için diyetisyeninizden yardım isteyin. Beslenme eğitimleri ve diyet tedavisi ile daha kalıcı sağlık sonucu elde edin.
Hastalıklar Yediklerinizle İlişkilidir
30 Ocak 2024- 0
- 295