ZZTK, İngilizlere Türk Sofralık zeytinini sevdirdi

  • 0
  • 1.671
Yazı Boyutu:

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, İngilizlere Türk sofralık zeytinini sevdirdi. İngiltere’yi sofralık zeytin ihracatında hedef pazar olarak tespit eden ZZTK Londra’da, 17-20 Mart 2013 tarihlerinde düzenlenen, The International Food & Drink Event 2013’te Türk sofralık zeytininin tanıtımını yaptı.
 
ZZTK, standını ziyaret eden ithalatçılar Türk zeytinine büyük ilgi gösterirken, Türkiye’den zeytinyağı ithal etmek istediklerini ancak Avrupa Birliği’ne zeytinyağı ihracatında Türkiye’nin 100 ton’luk kotasının buna engel olduğunu dile getirdiler.
Türkiye’nin son yıllarda zeytinağacı varlığını iki katına çıkardığını ve 170 milyon ağaca ulaştığını anlatan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Davut Er, Türkiye’nin bu sezon 201 bin ton olan zeytinyağı rekoltesinin yakın gelecekte 650 bin tona ulaşmasının beklendiğini bu rekoltenin pazarlanması için en büyük tüketici konumundaki Avrupa Birliği’ne zeytinyağı ihracatında kotamızın arttırılmasından geçtiğini ifade etti.
 
İtalya’nın en büyük zeytinyağı ihracatçılarından Colativa firması başta olmak üzere birçok Avrupalı firmanın Türkiye’den zeytinyağı ithal etmek istediğini fuar sırasında kendilerine dile getirdiğini belirten Er, şöyle devam etti: “Bir tarafta bizden ürün almak isteyen ithalatçılar var, diğer tarafta ise zeytinyağını ihraç etmek isteyen Türk ihracatçıları var. Aramızdaki kota engelinin kaldırılması için başta Ekonomi Bakanlığımız olmak üzere tüm yetkililerin yardım ve desteğini bekliyoruz. Kota sıkıntımızı fuar sonrasında Ekonomi Bakanlığı temsilcisi Hasan Kocasoy ve Ticaret Müşavirliğimizin yetkilisine ilettik.”
 
Londra’daki Food & Drink Event 2013 Fuarı’nda özellikle Türk yeşil zeytininin büyük beğeni kazandığını anlatan Er, “Türkiye’nin en fazla sofralık zeytin ihraç ettiği ülkeler listesinde altıncı sırada yer alan İngiltere’ye sofralık zeytin ihracatımızı arttırmak istiyoruz. Food & Drink Event 2013 Fuarı bu anlamda önemli bir tanıtım fırsatı oldu” dedi.
ZZTK standına tüketiciler ve firmaların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Er, sadece Avrupa ülkelerinden değil, Brezilya ve Çin’den gelen ithalatçıların Türk zeytin ve zeytinyağı alımı konusunda istekli olduklarını, Çin, Tayvan ve Hong Kong’ta faaliyet gösteren Citysuper market zincirinin Türk zeytin ve zeytinyağları ile yakından ilgilendiğini vurguladı.
 
İngiltere 63 milyon nüfusa sahip bir ülke. 2003-04 yıllarında 15 bin ton sofralık zeytin tüketirken bu rakam günümüzde 30 bin tona ulaşmış durumda. Türkiye, 2012 yılında İngiltere’ye 1 milyon 399 bin kg. sofralık zeytin ihracatı yaptı. İngiltere pazarının yaklaşık yüzde 4’lük dilimine sahip olan Türk sofralık zeytin ihracatçıları bu rakamı yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege'nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarının ayağına fuar geldi

Azerbaycan'a EGİAD Çıkarması

Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Arşiv