10 YILDIR TÜRKİYE’NİN MARKALARINI YARATIYOR

  • 0
  • 966
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin ilk marka danışmanlığı şirketi olan MARKAM, kurulduğundan bugüne dek yerel markaları ulusal markalar haline getiriyor. 2001 yılında GÜVEN BORÇA tarafından kurulan MARKAM “Anadolu’dan da büyük markalar çıkar” fikrine inandı. 10. Yaşını kutlayan şirket, şu ana kadar verdiği hizmetlerle bunun gerçekdışı bir düşünce olmadığını kanıtladı.

Türkiyenin ilk marka danışmanlığı şirketi olarak 2001 yılında Güven Borça tarafından kurulan Markam, kurulduğu günden bugüne birçok ulusal ve yerel markaya hizmet verdi. Güçlü dünya markaları yaratmayı kendisine misyon edinen Markam, markalarına değer katmak isteyen firmalara ihtiyaçlarına göre pazarlama danışmanlığı ve marka yönetimi hızmetleri sunuyor. 1997-2001 yılları arasında İpek Şampuanları, Baykur Gıda ve Eti Bisküvileri gibi firmalara danışmanlık yapan Güven Borça, ayrıca reklam ajansları ve araştırma şirketleri aracılığıyla birçok firmalara bağımsız danışmanlık hizmeti sundu. Alanda bireysel başarısını kanıtlayan Borça, Markam’ın ekibini de kendisi yetiştirdi.

On yıl içinde yetmiş firmaya marka danışmanlığı yaptı
2001 yılında Karaman Duru Bulgur ve Bifa firmalarına projeler yapan Markam, bunun yanı sıra Tukaş, Tariş, Airfel, Şaypa, Peyman, Ekici Peynir, İnci Akü, Kamil Koç ve Funika gibi Anadolu firmalarına hizmet verdi. Bugüne kadar yetmiş firmaya marka danışmanlığı yapan Markam için Anadolu firmaları ayrıcalıklı bir yere sahip. Yerel markaların uluslararası arenada yer alabileceğinin altını çizen Güven Borça, Anadolu’ya verdiği önemi şu sözlerle açıklıyor: “Babam uzun yıllar Eskişehir’de marketçilik ve toptancılık yaptı. O yüzden Anadolu tüccarına ve sanayisine zihnen yakınım. Anadolu bana iyi geliyor. Tabi orada bize olan ihtiyaç da fazla. Öte yandan marka konusu Anadolu sanayicisi için oldukça yeni. O yüzden yaptığımız işin anlaşılması zor olsa da doğru kişileri bulduğumuzda çok hızlı yol alabiliyoruz. Türkiye’de yerel firmalar uluslararası kalitede hizmet sunuyor; ancak markalaşmaları için bu konuda farkındalık yaratılması gerekiyor. Biz de bu noktada kendilerine destek oluyoruz.”

Markalaşma sürecinin uzun soluklu bir iş olduğunu belirten Güven Borça, Peyman Kuruyemiş ve Ekici Peynir gibi uzun süre çalıştıkları müşterilerle çok iyi sonuçlar alındığını kaydetti. Borça, bu süreci şu şekilde anlattı:  “Çalışmaya pazar fizibilitesiyle başlıyoruz. Anadolu sanayicisi markalaşma şansı olmayan sektörlerde reklama çok para harcıyor. Bunu önlemek için fizibilite çalışmalarına önem veriyoruz. Daha sonra adım adım ürün, ambalaj, stand gibi temel çalışmalar yürütüyoruz ve şirkette markalaşma kültürü yaratmaya çalışıyoruz. Çalıştığımız projeler süresince başarımızı adım adım ölçüp, eksikliklerimizi de görüyoruz. Bu eksikliklerin üzerine giderek markalaşma sürecini sorunsuz hale getirmeyi amaçlıyoruz.”

Anadolu’da daha çok işimiz var
80’lerde başlayan markalaşma sürecinde Anadolu firmalarının başarısının arttığını belirten Güven Borça, ilerleyen dönemlerde birçok Türk markasının, özellikle komşu ülkelerde daha başarılı işler yapacağını öngörüyor. Kentlerin markalaşmasının da gündeme geldiğini ifade eden Güven Borça, bundan sonra Anadolu’da daha nitelikli çalışmalar yapılacağını dile getirerek, “ Anadolu’da daha çok işimiz var!” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv