150 yıllık kurumuş ağaca saksılı makyaj

  • 0
  • 926
Yazı Boyutu:

Bornova Belediyesi, Büyükpark’ta kuruduğu için tehlike yaratan 150 yıllık fıstık çamını kesip yok etmek yerine, sağlam olan kök kısmını muhafaza ederek saksılar yerleştirip yepyeni bir görünüme kavuşturdu. Ağacın üzerine yerleştirilen canlı çiçeklerin bulunduğu saksılar, Büyükpark’ta görenleri hayran bırakıyor

Yapılan yatırımlarla, kişi başına düşen yeşil alan miktarını Dünya standardı olan kişi başına 7 metrekarenin üzerine çıkaran Bornova Belediyesi, bu anlamda önemli çalışmalar yürütüyor. İlçede Mevcut yeşil alanların korunmasına da büyük önem veriliyor. Bornova Belediyesi Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, ilçede çoğunluğu anıt niteliği taşıyan ağaçları belirli dönemlerde kontrol ederek gerekli bakımlarını yapıyor. Bu kapsamda Büyükpark’taki 500’e yakın ağaç da düzenli aralıklarla kontrol ediliyor. Tamamı doğal SİT kapsamında olan, 80’e yakını da 100 yaşını geçmiş ağaçlardan oluşan Büyükpark’a da özel önem veriliyor.

Büyükpark’ın en yaşlı ağaçlarından biri olan Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi’nin karşısındaki 150 yıllık fıstık çamı (pinus pinea) ömrünü tamamlayınca belediye ekipleri hemen harekete geçti. Tüm dalları kuruyan ağacın gövdesinin sağlam olması nedeniyle, ağaç tamamen kesilmedi. SİT Kurulu’ndan izin alındıktan sonra kuruyan dallar kesildi. Sağlam olan gövde ise kesilmedi. Bornova Belediyesi Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü, 23 metrelik fıstık çamının 4 metreye yaklaşan gövdesini içlerinde canlı çiçekler bulunan saksılarla süsledi. 
İlçenin tamamında ağaçları yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Ancak her türlü bakıma rağmen kuruyan ağaçlar da oluyor. Böyle ağaçlar olduğunda gerekli izinleri aldıktan sonra hemen yerlerine yenilerini dikiyoruz. Yeşil alanların ve ağaçların eksilmesi kesinlikle söz konusu olmazken, artırmak için her gün yeni çalışmalar yapıyoruz. Büyükpark’ta ta 100 yıllık, 150 yıllık anıt ağaçlarımız var. Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi’ndeki fıstık çamının gövdesinde yapılan saksı uygulaması çok güzel bir görüntü oluşturdu. Bu şekilde asılkı ağacı ayakta tutmaya çalıştık. Yeşilin başını öne eğdirmedik” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İZHED, Hemşireleri Unutmadı.

Anlamlı​ bayram hediyesi

Biz bütün Makedonya ile kardeşiz

Miniklerle fidan dikti

Genç çiftçilere desteğini sürdürüyor

Kenti dinamikleri ile birlikte planlayacağız

Arşiv