2023 ihracat hedefini 1 milyar dolar arttıracak

  • 0
  • 1.018
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri, vitamin deposu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve antep fıstığı ürünlerinin bilinirliğini arttırmak, rekabet imkânlarını geliştirmek ve pazar çeşitliliği arttırmak, yurtiçinde ve yurtdışında tanıtıp tüketimini arttırmak amacıyla Kuru Meyve Tanıtım Grubu kuruldu. 2023 yılı için 3 milyar dolar ihracat hedefi belirleyen Türkiye Kuru Meyve Sektörü, Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun kurulmasıyla birlikte 2023 yılı ihracat hedefini 4 milyar dolara çıkardı.
 
Türkiye’nin yüzyılı aşkın bir süredir ihraç ettiği ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve antep fıstığından elde edilen dövizi arttırmak isteyen kuru meyve ihracatçıları Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nu kurdular. Ege, Güneydoğu ve İstanbul’da kurulu bulunan Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlikleri’nin ortak başvurusu sonrasında Ekonomi Bakanlığı, Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun kurulmasına onay verdi.
 
Kuru meyve sektöründe bugüne kadar ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yaptıklarını belirten Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal, Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun kurulmasıyla birlikte ilk etapta ekonomileri güçlü ve nüfusları fazla olan Japonya, Çin, Hindistan ve Rusya’yı “Hedef Pazar” olarak belirlediklerini ve bu ülkelerde tanıtım yapacaklarını söyledi. Alharal, ikinci aşamada ise; Endonezya, Malezya, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore’ye yoğunlaşacaklarını ifade etti.
 
2.5 milyarı aşkın insanın yaşadığı bu 4 ülkede düzenlenen gıda fuarlarına katılarak tanıtım etkinlikleri yapacaklarını anlatan Alharal, “Bu ülkelerde ürünlerimizle ilgili tadım etkinlikleri düzenleyeceğiz ve sağlık açısından son derece faydalı olan ürünlerimizi tanıtarak, tüketimini arttıracağız” diye konuştu.
 
Önceki yıllarda Güneydoğu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği bünyesinde kurulan Antep Fıstığı Tanıtım Grubu’nun da Kuru Meyve Tanıtım Grubu’na dâhil olduğunu kaydeden Alharal şöyle devam etti: “Kuru meyve sektörü olarak şu anda yıllık 1.4 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Tanıtım Grubumuzun yıllık yaklaşık 1 milyon dolarlık oluşacak bütçesi ile yapacağımız tanıtım çalışmalarıyla 2023 yılı için belirlediğimiz 3 milyar dolarlık ihracat hedefini 4 milyar dolara çıkarıyoruz. 4 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağımızdan hiç şüphemiz yok.”
 
Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun bütçesi çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatından binde 0.75, Antep Fıstığı ihracatından ise binde 0.25 ek nisbi aidat kesintisi 02 Kasım 2012 tarihi itibariyle yapılan ihracatlarda başladı. Şimdiye kadar, binde 2 oranında kesinti içeren Antep Fıstığı Tanıtım Grubu Fonu’nun, binde 3 oranında kesinti yapılan Kuru İncir Ar-Ge Fonu kesintisi ve binde 0,25 oranında uygulanmakta olan Kuru Kayısı Tanıtım Fonu kesintileri ise iptal edildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv