45’ten fazla ülkeye ihraç

  • 0
  • 827
Yazı Boyutu:

Mağazalaşmaya Hız Veren, Sektörünün Lider Markası Favori, Bugün 45’ten Fazla Ülkeye İhraç Ediliyor
14 ayar altın sektörünün Türkiye’deki lider markası Favori, üretimin %40’ını başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak 45’ten fazla ülkeye ihraç ediyor.
Favori Yönetim Kurulu Başkanı    Dr. Selami Özel ihracat yapılan ülkeler arasında Rusya, Polonya, Bulgaristan, Fas, Güney Afrika, İsrail, İngiltere, İspanya, Kanada, Hong Kong, Avustralya gibi ülkelerin yer aldığını belirtiyor. Türkiye altın ve pırlanta piyasası hakkında da önemli bilgiler veren Özel,  Türkiye’nin dünyanın 4. büyük altın takı pazarı olduğunu, ihracatta, altında İtalya’nın ardından 2. sırada, pırlantada ise İtalya ve Hindistan’dan sonra üçüncü sırada olduğunu belirtiyor.

Bir tasarım uzmanı olan Favori markasının, 45’i aşkın tasarımcısı ve tasarım okulu ile “takıda modayı yaratmayı” misyon edindiğini dile getiren Dr. Özel, "Avrupa’nın en büyük ve modern altın takı üretim tesisine sahip olan Favori'nin  üstün tasarım gücüyle haftada 120, yılda 6.000 yeni ürün ve modeli piyasaya sunuluyor. Bu sayede Favori her zaman rakiplerinden bir adım önde. Sektörde İtalyan ve Türk üniversite hocalarının ders verdiği bir tasarım okulu olan tek markayız. Favori şu anda Türkiye’nin 3. yaygın mağaza ağına sahip bir firması olarak hizmet veriyor. Son bir ayda 10 yeni mağaza açan Favori “2015 sonuna kadar 300 mağazaya ulaşma hedefiyle”, sektöründe en yaygın mağaza ağına sahip tek marka olmayı planlıyor" diyor.

Selami Özel Türkiye ve dünya çapında altın ve pırlanta piyasası hakkında şunları söylüyor:  “Altın piyasasına baktığımızda 2007 yılında dünyada toplam 80 milyar dolar civarında 3 bin 569 ton altın talebi gerçekleştiğini görüyoruz. Türkiye ise 2007 yılı itibariyle yaklaşık 280 tonluk iç taleple dünyanın 4. büyük altın takı pazarı konumuna yerleşti. Şöyle ki Türkiye'deki altın sektörü 1987'den sonra hızlı bir gelişim içinde oldu. Çünkü o tarihte altın ithalatı ve döviz serbestleştirildi. Şu anda Türkiye'de 200 ile bin 500 arası eleman çalıştıran yaklaşık 100'ün üzerinde üretici firma bulunuyor. Sektörün alt yapısı gelişti. Altın ve elmas borsası kuruldu, bankacılıkta altın kredisi sistemine geçildi. Türkiye’ye altın ihracatı açısından baktığımızda da, Türkiye’nin, İtalya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci altın takı ihracatçısı konumuna yükseldiğini görürüz. Altın mücevherat ihracatı 2007 ve 2008 yıllarında yıllık olarak 1.3 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Favori üretimin %40’ını başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak 45’ten fazla ülkeye ihraç etmektedir."

Türkiye’deki pırlanta pazarını da değerlendiren Özel, konuşmasını şöyle tamamlıyor:  "Elmas üreticisi bir ülke olmamasına karşın Türkiye’de pırlanta pazarı son 10 yılda büyük gelişme göstermiş, dünyaya oranla daha hızlı bir büyüme trendi sergilemiştir. Bu sürede Türk mücevher üreticileri, kendine has işçiliği ve yapmış olduğu yatırımlarla öne çıkmış, dünya markalarının arasına girmeyi başarmıştır. Türkiye pırlantalı mücevher pazarının perakende satış değerinin 1.5 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilmektedir. Türkiye’nin bu gelişimi göstermesindeki en önemli unsur markalaşma çabalarının artmış olmasıdır. Üretici pek çok firma kendi markalarını oluşturma ve mağazalaşma yolu ile dünyaya açılmakta, lüks tüketimin önemli merkezlerinde mağazalar açmaktadır. Bunlara paralel olarak reklam ve PR çalışmalarını artırmışlardır. Bu faaliyetler doğal olarak tüketicilerde talep artışı yaratmıştır.

 

 

 

 

Rakamlarla pırlanta sektörüne bakacak olursak dünya üzerinde 2008 yılında 13 milyar dolar civarında, 2009 yılında ise 8,6 milyar dolar civarında ham elmas üretildiği görülmektedir. Dünyada pırlantalı mücevher satışları son 25 senede 3 kat artarak yıllık 72 milyar doların üzerine çıkmıştır. Türkiye’de pırlantalı mücevher pazarının perakende satış değeri ise 1 milyar doların üzerindedir. Pırlanta pazarının yaklaşık %35’i iç satış, %65’i ihracattan oluştuğu, Türkiye’de pırlanta satışlarının ise son 4 yıl içinde 2 kat artış gösterdiği tahmin edilmektedir. 

 

Geleceğe baktığımızda da 2011 yılında ve sonrasında sektörde önemli değişimler yaşanacağını belirten Özel, sadece fiyat rekabetiyle ayakta kalmaya çalışan firmaların değişimde yok olacağını, tüketici tercihlerine uygun olarak, özgün tasarımlı ürünlerin ve üstün hizmetin ve markalı takı satan mağazaların öneminin daha iyi anlaşılacağını ve bu şekilde farklılaşan firmaların gelişerek yollarına devam edebileceğini söylüyor. Özel, Favori’nin geleceğe dair planlarını da şu sözlerle özetliyor: Favori olarak bayi sayısı hedeflerimizdeki yükseliş, gün geçtikçe artmaktadır. 2011 yılı sonunda 150 sayısını yakalayacağımızı, 2015 yılı sonuna kadar 300 civarı başarılı Favori mağazasına ulaşacağımızı düşünüyoruz. Avrupa’nın en büyük ve modern altın takı üretim tesisine sahip olan Favori, “2015 sonuna kadar 300 mağazaya ulaşma hedefiyle”, sektöründe en yaygın mağaza ağına sahip marka olmayı planlamaktadır.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv