45 yılık akademik birikimini bağışladı

  • 0
  • 1.157
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi(EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, emekliliğe hazırlandığı şu günlerde 45 yılı aşkın akademik hayatı boyunca topladığı 20 bine yakın kitap, periyodik yayınlar ve koleksiyonlardan oluşan kütüphanesini Ege Üniversitesi’ne bağışladı. Özellikle Türk Dünyası’na ait birçok bilimsel araştırmanın yer aldığı kütüphanenin bağışı nedeniyle düzenlenen protokol imza törenine EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, rektör yardımcıları, fakülte dekanları ve yüksek okul müdürleri ve öğretim üyelerinden oluşan EÜ Senatosu’nun üyeleri katıldı.
Törende konuşan Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Darısı diğer kütüphane bağışçılarını başına. 35-40 yıllık bir birikimin ürünü bu kitaplar. Bence bunun değeri çok büyük.” diyerek kütüphanenin açılış kurdelesini Prof. Dr. Fikret Türkmen ile birlikte kesti.
 
İHTİSAS KÜTÜPHANESİ OLUŞTU
Bir değeri yeni bir yolculuğa doğru uğurladıklarını belirten Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “İyi bir emeklilik olmasını diliyoruz. Prof. Dr. Fikret Türkmen’in bugüne ait çok önemli bir şeyi bizimle paylaşıyor olmasından mutluluk duyuyoruz. Bu paylaşım kendi deneyimlerini ve birikimlerini gelecek kuşaklara yararlanmaları için bırakıyor olmasıdır. Üniversitelerin üstünde en fazla durması gereken yerlerden birisi kütüphanelerdir. Özelikle bu kütüphaneler bir daha bulunamayacak eserlerden oluşuyor. Bu kütüphane yurt içi ve yurt dışından derlenmiş kitaplardan oluşan bir ihtisas kütüphanesi kimliğine kavuştu. Bu bağış törenini farkındalık olarak çok önemsediğimi bir kez daha belirtmek isterim. Akademik, bilimsel olarak neresinden bakarsan gerçekten içimizi coşturan onur verici bir törendir. Ben sayın Prof. Dr. Türkmen’e bu anlayış, bu algı, bu hedef, bu bağış için çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Prof. Dr. Fikret Türkmen, “Biz birikimlerimizi burada yaptık. Bizim yaptığımız aslında bir borcu ödemek. Benden sonra gelecek nesillere de hem bir isim bırakmak hem de onların faydasına sunmak amacıyla böyle bir oluşum gercekleştirdik. Bu kitapları bir araya getirmek çok zor oldu”  dedi.
Prof. Dr. Türkmen bu kitapları nasıl bir araya getirdiği ile ilgili anılarını da katılımcılarla paylaştı. 
 
KÜTÜPHANEDE YER ALAN KİTAPLAR
Kütüphane özellikle, Türk Dünyasına ait araştırmalar, Sovyetler Birliği döneminde yayımlanmış Türk Boyları ile ilgili ansiklopediler, sözlükler, Tarih ve Edebiyat alanlarında büyük şair ve yazarlara ait külliyatlar gibi çok değerli kitapları bünyesinde barındırıyor. Bu özelliği ile Türk Dünyası ile ilgili bilimsel çalışma yapacak araştırmalar için önemli bir ihtisas kütüphanesi niteliğinde.
Ayrıca kütüphanede bulunan Ermeni Arşivi özel bir koleksiyon niteliğinde. Prof.Dr.Fikret Türkmen'in Türkiye’de ve Dünyada bu konudaki topladığı eserlerden oluşan kütüphane, araştırmacılar için arşiv konusunda önemli bir boşluğu dolduracak.
Mevcut kitapların dışında kütüphanedeki el yazmaları, özellikle halk kültürü ile ilgili tek nüsha olan cönkler, değişik folklorik konulu yazmalar ile bu zamana kadar Ensitütüde yapılmış ve yayınlanmamış Yüksek Lisans ve Doktora tezleri de araştırmacıların hizmetine sunulacak. İZMİR(Ege Ajans/Zeliha Karadaş/Zeynep Tekin/Abdurrahman Fırat)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İZHED, Hemşireleri Unutmadı.

Anlamlı​ bayram hediyesi

Biz bütün Makedonya ile kardeşiz

Miniklerle fidan dikti

Genç çiftçilere desteğini sürdürüyor

Kenti dinamikleri ile birlikte planlayacağız

Arşiv