8000 kitaplık koleksiyonu var

  • 0
  • 2.111
Yazı Boyutu:

İzmirli İnşaat Yüksek Mühendisi Ayşen Nazlı, 8000’ nin üzerinde bir kitabın yer aldığı en kapsamlı Türk ve Osmanlı mutfak ve yemek kültürü arşivinin sahibi.
Bugüne kadar basılmış olan tüm mutfak ve yemek kültürü ile ilgili yayınlanmış eser ve belgeleri temin eden Nazlı, sahaflardan, müzayedelerden kitaplar topladı. Çeşitli sitelere üye olarak listelenen her yeni ürünü takip edebilme şansını yakaladı.  Resmi kurumlarla iletişime geçip yerel olarak yayınlanan konuyla ilgili yayınların kendisine gönderilmesini sağladı.
Dergi, ansiklopedi, Türkçe, Osmanlıca- Farsça, Yabancı kitaplarla başlayan koleksiyonerlik serüvenine kendini kaptıran Nazlı’nın koleksiyonları arasında eski paralar, kutular, pullar, rozetler, madalyalar da bulunuyor.
Nazlı’nin yemek kitapları ile ilgili tutkusu Üniversiteden sınıf arkadaşı da olan eşi Ziya Nazlı ile evlenip gittiği Kanada’da yüksek lisans yaptığı yıllara dayanıyor. Birçok sergi  ve davetlere katılırken, beş yıl süreyle İngiliz, Amerikan ve Fransız mutfağı ile ilgili açılan kurslara ve eğitim programlarıyla o ülke yemekleri ile ilgili bilgiler edinen Nazlı, “Türkiye’den gelen akraba ve dostlarımdan aldığım tarifler ve görsel uygulamalarla öğrendiğim Türk yemekleri ile yaşadığımız Sherbrooke şehrinde, büyük davet sofraları hazırladım. Türk yemekleri yapımı dersleri verdim. Türk damak tadını her fırsatta yaşadığımız bölge insanına tanıtmaya çalışırken gerek Türkiye’den, gerekse yurtdışından olmak üzere çok sayıda yemek tarifleri ve kültürleri ile ilgili kitap ve dergi edindim. İşin içine girince konunun çok geniş olduğunu gördüm ve üstesinden gelebilmem için sadece Türk ve Osmanlı mutfağı kültürü ve yemek tarifleriyle sınırlı kalmam gerektiğine karar verdim. Şu anda 8000’i aşan sayıda dergi’den ansiklopedi biriktirdim” dedi.
Ayşen Nazlı, bu günlerde geliri Sokak Çocukları Derneği’ne kalmak üzere yemek kitapları serisi hazırlıyor. 


Osmanlıda Çocuklar İçin İlk Yemek ve Mama Kitabı,    Osmanlıca Evde Aşçı Kadın  Kitabı           

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dezavantajlara karşı el ele

İlk nikahlarını kıydı

Foça’da çocuklar doyasıya eğlendi

1 Mayıs’ı Yeni Türkü konseriyle kutlayacak

Hasret Gültekin’i unutmadı

Otizm Eğitim Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı

Arşiv