Almanya-İzmir ekonomi köprüsü

  • 0
  • 958
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası, Almanya ile İzmir arasında ekonomi köprüsü kuruyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın geçtiğimiz yıl Mart ve Eylül aylarında Stuttgart ile Münih’e yaptığı iş ve inceleme gezileri meyvelerini vermeye başladı. Almanya’nın Bavyera Eyaleti Başbakan Yardımcısı Martin Zeil’in ardından Baden Wurttemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid başkanlığında siyasetçi ve işadamlarından oluşan 60 kişilik heyet, İzmir’de işbirliği fırsatları aradı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Almanlara yatırım çağrısında bulunurken, İzmir’de gıdadan tekstile, otomotivden makine ve elektroniğe, yenilenebilir enerji ve petrokimyadan inşaata kadar 67 değişik sektörde ortak çalışmalar yapılabileceğini bildirdi.
 
Swissotel Büyük Efes’te Baden Wurttemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid başkanlığındaki heyetle biraraya gelen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, Türkiye ile Almanya’yı “bir elmanın iki yarısı” olarak nitelendirirken, Türkiye’nin AB üyeliği ile İzmir’in EXPO 2020 adaylığına da destek istedi.
 
Kardeşlik ilişkisi
Ender Yorgancılar, İzmir’in yatırım avantajlarını anlatırken, Türkiye’deki 5 bin 138 Alman şirketinden 437’sinin kentte faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Almanya ile İzmir arasında 2.03 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunduğunu, Almanya’daki 3 milyon Türk nüfustan 450 bin kadarının Baden Württemberg eyaletinde yaşadığını hatırlatan Yorgancılar, “Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları 70 bine yakın işletmeye ve 35 milyar Euro civarında iş hacmine sahiptir. 350 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Baden Württemberg eyaletinin Türkiye’ye yaptığı ihracat yaklaşık 3 milyar Euro seviyesindedir. Almanya'nın Türkiye'ye yaptığı ihracatın yüzde 14'ünü tek başına Baden Württemberg eyaleti gerçekleştirmektedir” dedi.
 
Küresel oyuncu olmak istiyoruz
Ender Yorgancılar, AB’nin geçmişe takılıp kalmanın değil ortak geleceği inşa etmenin projesi olduğunu vurgularken, “Biz küresel bir oyuncu olmak istiyoruz ve bunda da Almanya’nın bugüne kadarki desteği bizim için önemli. Bugün AB standartlarını taşımayan ülkelerin AB’ye üye olmalarına izin verilirken, Türkiye’nin engellenmesini anlamıyoruz. Türkiye ile Almanya’nın, Avrupa kıtasının gerek stratejik konularda gerek ekonomik meselelerde küresel düzeyde oynayacağı rolü güçlendirebilecek iki ülke olduğuna inanıyoruz” dedi.
Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde üçüncü ülkelerle yapılan anlaşmalara dahil edilmediği için yüksek gümrük tarifelerine maruz kaldığını da aktaran Yorgancılar, şöyle konuştu:
“Bu nedenle AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmaları sürecine ülkemizin bir an evvel dahil edilmesini istiyoruz. Avrupa Komisyonu, ABD ile serbest ticaret müzakerelerinin başlaması için AB üyesi ülkelerden yetki istedi. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı için müzakere yetki çerçevesi üzerinde anlaşıldığı belirtilen son çalışmalarla anlaşmanın AB’ye yılda 119 milyar Euro, ABD’ye 95 milyar Euro ekonomik katkı sağlayabileceği konuşuluyor. Anlaşma, Gümrük Birliği nedeniyle Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor.”
 
Yatırımın adresi İzmir
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İtalya ile Çin arasındaki en büyük sanayi üretimi kapasitesine sahip Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olan İzmir’de tarıma dayalı sanayi, giyim, lojistik, kimya, otomotiv ve yan sanayi, yenilenebilir enerji, endüstriyel makine, havacılık ve savunma sanayi, endüstriyel havalandırma, kentsel dönüşüm, turizm ve fuarcılık alanlarında büyük potansiyel bulunduğuna dikkat çekti. Ender Yorgancılar, “Almanya İzmir Başkonsolosu Margit Haeberle ticari ilişkilerin gelişmesi için büyük çaba harcıyor. Bilim ve teknoloji üretimi için gerekli altyapı ve insan kaynağına sahibiz. 9 üniversitemiz var. Ar-Ge faaliyetleri desteklenmekte. İzmir’de 300 gün güneş var. Özellikle güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji alanlarında yatırım yapabilecek çok fırsat var. Çandarlı Limanı dünyanın en büyük 10 limanından birisi olacak. Petkim 5.5 milyar dolarlık yatırım yapıyor. Almanya’nın teknoloji konusundaki birikimini burada birlikte yapacağımız yatırımlarda değerlendirebiliriz. Belediyemiz 110 bin metrekare kapalı alana sahip fuar kuruyor. Almanya’da fuarcılık konusunda büyük bir tecrübeye sahip. Yeni Fuar Alanı’nda sizlerle işbirliğine hazırız” diye konuştu.
Baden Wurttemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı Maliye ve Ekonomi Bakanı Dr. Nils Schmid de, ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkılarından dolayı EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar’a teşekkür etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarının ayağına fuar geldi

Azerbaycan'a EGİAD Çıkarması

Nisan ayında 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Arşiv