Avrupa'dan 3'üncü Ödül

Bayburt’un Demirözü ilçesi Beşpınar Köyü’nde iş insanı Kenan Yavuz tarafından kurulan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Türkiye’ye yeni bir uluslararası ödül daha kazandırdı. 2021 yılında Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından EMYA (European Museum of the Year Award) Silletto Büyük Ödülü’nü, 2022 yılında Avrupa Birliği Kültür Mirası Europa Nostra Büyük Ödülü’nün sahibi olan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi; bu kez Avrupa’nın en prestijli ödülleri arasında yer alan Big See Turizm Tasarım Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

  • 0
  • 135
Avrupa'dan 3'üncü Ödül
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bayburt’un Demirözü ilçesi Beşpınar Köyü’nde iş insanı Kenan Yavuz tarafından kurulan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Türkiye’ye yeni bir uluslararası ödül daha kazandırdı.

2021 yılında Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından EMYA (European Museum of the Year Award) Silletto Büyük Ödülü’nü, 2022 yılında Avrupa Birliği Kültür Mirası Europa Nostra Büyük Ödülü’nün sahibi olan müze; bu kez Avrupa’nın en prestijli ödülleri arasında yer alan Big See Turizm Tasarım Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

GÖRKEMLİ ÖDÜL TÖRENİ
Slovenya Kültür Bakanlığı ve UNESCO’nun işbirliğinde, 22 Avrupa ülkesinin oluşturduğu BIG SEE Platformu’nun özgün tasarımları ve kimlik deneyimini hayata geçiren projelere verdiği ödülün, 2023 yılındaki sahibi Kenan Yavuz Etnografya Müzesi oldu.
Slovenya’nın başkenti Lübliyana’daki Müzik Akademisi’nde gerçekleşen ödül töreninde bir konuşma yapan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış İlişkiler Koordinatörü Furkan Yavuz, “Rahmetli dedem Mecit Yavuz’un babam Kenan Yavuz’a ‘Oğlum ne olursan ol köyünü unutma, Allah’ın sana verdiği fırsatları toprağına olan borcunu ödemek için kullan’ vasiyeti, bizim kızıl elmamız oldu. Biz de üçüncü kuşak olarak inşallah bu mirasın bayrağını ileriye taşıyacağız.” dedi.
Müzenin bu yıl Ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Özel Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldığını anımsatan Furkan Yavuz, dünya müzecilik anlayışına yepyeni bir bakış acısı getirdiklerini belirtti.

12 YIL ÖNCE BAŞLAYAN ÖYKÜ
Müzenin köyden kente göç meselesini, tarım ve hayvancılığın önemini, Anadolu köylerinin özgün mimarisini, unutulmaması gereken geleneksel yaşamımı bütünsel bir yaklaşım ile olgusal mesajlarla ziyaretçilerine aktardığını kaydeden Furkan Yavuz, şöyle devam etti:
“12 yıl önce amatörce başlayan ailemizin hikâyesi, Anadolu’nun ruhu ile buluştu, giderek büyüdü ve bugün uluslararası alanda ülkemizi temsil eden, kadim kültürümüzü bayraklaştıran bir mekâna dönüştü. Bir ayağımızı köyümüzün toprağına sabitledik, diğer ayağımız ile tüm dünyayı dolaşıyoruz. Toprağımızın ruhunu yansıtan hikâyemiz, dünyanın kültür başkenti olan Anadolu’nun kadim mirasını bugünden geleceğe taşıyarak, dünyanın en önemli kültürel tasarım ödüllerinden birini kazandı.”
Törende konuşan Türkiye Cumhuriyeti Slovenya Büyükelçisi Aylin Taşhan da, Türkiye’nin gerek mimari gerek tasarım ve gerekse kültürel zenginliği ile doğu ile batının, kuzey ile güneyin derin kültür mirasının kesişme noktası olduğuna dikkat çekti. Büyükelçi Taşhan, alınan ödülün kültürlerin karşılıklı olarak daha iyi tanınmasına olanak sağlayacağına inandığını kaydetti.

ÖDÜL HANGİ KRİTERLERE GÖRE VERİLDİ?
Aralarında tasarım dünyasından Paul Robbercht, Kentaro Takeguchi, Prof. Ron Nabarro, Jose Martinez gibi önemli isimlerin olduğu Büyük Jüri, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ni kültürel kimlik alanındaki başarılı çalışmaları, geçmişi yaratıcı projeler ile geleceğe taşıması, yöresel geleneği global Dünya ile buluşturması gibi gerekçelerle ödüle layık gördü.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Miniklerle fidan dikti

Genç çiftçilere desteğini sürdürüyor

Kenti dinamikleri ile birlikte planlayacağız

Creil heyeti Kuşadası'na hayran kaldı

Gençlerin performanslarıyla kutlanacak

Ne Yediğimizi Biliyoruz

Arşiv