Avrupa İzmir’de buluştu

  • 0
  • 658
Yazı Boyutu:

37 Avrupa ülkesindeki97 kentten 400’e yakın konuk, Avrupa Sağlıklı Kentler Konferansı için İzmir’detoplandı. Organizasyonun evsahipliğini üstlenen Başkan Aziz Kocaoğlu,katılımcılara sık sık EXPO vurgusu yaptı.  Dünya Sağlık Örgütü AvrupaOfisi başkanlarından Dr. Agis Tsouros ise  EXPO teması için sağlığıseçen İzmir’in doğru bir karar verdiğini ve bunu takdir ettiklerini söyledi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğindegerçekleştirilen Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansı,Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde başladı. İzmir’in EXPO 2020 adaylığıkonusunda önemli bir  hamle olması beklenen toplantıya 37 Avrupaülkesindeki 97 kentten yaklaşık 400 konuk katıldı. Konferansın açılış bölümündekonuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in tarihiboyunca sağlık, sanat ve ticaretin en önemli aktörlerinden biri olduğunusöyledi.

Günümüzde kentleşmenin artması ve yoğun göçler nedeniyle,kent ve kentli sağlığının, dünyadaki öncelikli konulardan biri haline geldiğinedikkat çeken Başkan Kocaoğlu, yaşanan tüm olumsuzlukların, kentte yaşayanbireylere yüksek standartlı bir yaşam sağlayarak ve “Sağlıklı Kentler”yaratarak çözülebileceğini dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, insanlarınyaşamaktan zevk duyacağı ve hayat kalitesinin yüksek olduğu sağlıklı vesürdürülebilir kentler yaratmanın tüm dünyanın hedefi olduğunu belirterek şöyledevam etti:

“Bu hedefe ulaşırken en çok ihtiyaç duyacağımız anahtarkelimeler, hiç kuşkusuz eşitlikçilik ve sürdürülebilirlik olacaktır. İnsanlararasındaki eşitsizliklerin azaltılması için, öncelikle okul öncesi eğitim,istihdam ve çalışma koşullarının geliştirilmesi, yoksulluğun azaltılmasıgerekmektedir.  Sağlıklı bir kent demek, elbette sadece sağlıkhizmetlerinin kalitesiyle sınırlı değildir. Aynı zamanda, kentte yaşayan veçalışan insanların fiziksel, zihinsel, sosyal ve çevresel refahını artırmaktır.Kentte yaşayanların, kentin olanaklarından eşit biçimde yararlanmasınısağlamaktır. Herkesi kapsayıcı, destekleyici; vatandaşlarının farklı ihtiyaç vebeklentilerine cevap veren; sağlıklı yaşam tarzlarını, sosyal etkileşimi, kolayerişilebilirliği, saygıyı ve kültürel kimliği destekleyen olanaklarınsunulmasıdır.”

 

Hayat kalitesiyüksek, sağlıklı bir kent
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sağlık konusundakiliderlik görevinin Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu hatırlatarak, “Ancak biz de,İzmir’in yerel yönetimi olarak, bu konuda önemli görev ve sorumluluklarımızınolduğunu çok iyi biliyoruz. İzmir halkının verdiği gücü, eşitlik ve güvenlemayalayıp belediyecilik hizmeti olarak tüm kente taşımayı;

insanların yaşamaktan zevk duyacağı ve hayat kalitesininyüksek olduğu sağlıklı ve sürdürülebilir bir kent yaratmayı hedefliyoruz” diyekonuştu.

Herkesi kapsayıcı, destekleyici bir tutumla vatandaşlarınfarklı ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren, sağlıklı yaşam tarzlarınıdestekleyen olanakları sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu,Avrupalı konuklarına  arıtma yatırımları, yüzülebilir Körfez hedefi,  EşrefpaşaHastanesi, yaşlılara ve gençlere yönelik Belediye hizmetleri ve süt projesi ilemeslek edindirme ve beceri kursları gibi projeleri anlattı.

Konuşmasında İzmir’in EXPO adaylığı konusuna da vurgu yapanBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Aynı hedef için çabalayan Avrupakentleri arasındaki bu işbirliği ve uyum, daha güzel, daha yaşanabilir birdünya için umutlarımızı daha da artıracak. Tüm sorunların temelini oluşturaneşitsizlikler giderek azalacak. Adil bir toplum ve sağlıklı bir yaşam gelecek.Çocuklarımız yarınlara umutla bakacak. Yeter ki, tüm bunları yürekten isteyelimve samimiyetle çalışmaya devam edelim. Bıkmadan, umutsuzluğa kapılmadan” diyekonuştu.

 

Kent sağlığı atlasıhazırlandı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler BirliğiBaşkanı Recep Altepe ise kentlerin sağlık açısından inceleyen atlashazırladıklarını ifade ederek, kent sağlığının geliştirilmesi konusunda 4koldan yürüttükleri faaliyetleri özetledi. Altepe, “Avrupa genelinde yüzde 69Türkiye’de yüzde 75’e çıkan kentleşmeye bakıldığında belediyelerin üzerinedüşen görev ortaya çıkıyor” dedi.

 

Türkçe sürprizi

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Yöneticisi Zsuzsanna Yakab, İzmir’egeldikten sonra kentin müptelası olduklarını ve fahri vatandaşlığabaşvuracağını söyleyerek başladığı konuşmasında, Sağlık 2020 çalışmalarındanbahsetti. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi Sağlık ve Refah için PolitikaYönetişim Başkanı Dr. Agis Tsouros ise, konuşmasının bir bölümünde Türkçekonuşarak sürpriz yaptı. Tsouros Türkçe olarak, “Türkiye sağlık hareketiAvrupa’daki en dinamik hareketlerden biridir. Bu konuda gösterdiğiniz liderlikve bağlılık için teşekkür ederiz” dedi. 
 

Başkan Aziz Kocaoğlu, açılışın sonunda konferansa katılankonuklarla birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

 

İzmir’e övgü
Konferansa verilen arada basın toplantısı düzenleyen Tsouros, İzmir EXPO2020 için seçtiği sağlık temasından da övgüyle bahsetti. Tsouros, “Sağlıktemasını seçmek gerçekten çok iyi bir fikir.  Bu temayı seçtiği içinİzmir’i tebrik ediyorum. Sağlık 2020 fikrimizin İzmir’in EXPO temasındayansımasını görüyoruz. Sağlık 2020 ile EXPO’nun çok yakın olduklarınıdüşünüyorum. Bunların birleştirilebilecek çok şeyi var” diye konuştu. “EXPOadaylığında İzmir destekleyecek misiniz?” sorusu üzerine Tsouros, “Uluslararasıbir örgüt olarak sadece bir adayı destekleyemeyiz. 3-4 adaya destek olabiliriz.Ancak şunu yapabiliriz: Tema olarak sağlığı seçtiği için İzmir’i takdiredebiliriz. Bunu da açıklayabiliriz. Bireysel kentler ve ağlar isterlerse biradayı destekleyebilirler ama bizim durumumuz çok farklı” diye konuştu.  

 

3 gün sürecek
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından her yıl sağlıklı şehirler ve ulusal ağlarayönelik düzenlenen “Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş ve TeknikKonferansı”, bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğindegerçekleştiriliyor.  Yeni Avrupa sağlık politika ve stratejisi olan“Sağlık 2020” prensiplerini, hedeflerini ve yaklaşımlarını yansıtankonferansın teması, “Sağlık ve Refah için Yenilik ve Paylaşılmış Yönetişim”olarak belirlendi. Konferansta yerel politikalarda sağlık, dirençli toplumlaroluşturmak ve halk sağlığının ekonomi üzerindeki yeri gibi konular ele alınacak.3 gün sürecek olan konferans, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndegerçekleştirilecek. Düzenlenecek teknik gezilerle de Avrupalı katılımcılarkenti daha yakından tanıma fırsatı bulacak.

 

400 konuk geldi
Toplantıya, “Sağlıklı Kentler Ağı”na üye olan 37 Avrupaülkesindeki 97 kentten belediye başkanları, üst düzey yöneticiler ve projekoordinatörleri ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri katıldı. Ayrıca AvrupaKomisyonu, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programıtemsilcilerinin de katılımıyla İzmir’e yaklaşık 400 ziyaretçi geldi. DünyaSağlık Örgütü’nün 2012 yılındaki toplantısı, Rusya’nın St.Petersburg kentindedüzenlenmişti.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Aydınlık Türkiye için çalışacağız!

50 bin adet fidan dağıttı

Dezavantajlara karşı el ele

İlk nikahlarını kıydı

Foça’da çocuklar doyasıya eğlendi

1 Mayıs’ı Yeni Türkü konseriyle kutlayacak

Arşiv