Batıdan Doğu’ya Asya Sergisi İzmir’de

Fin askeri lideri ve devlet adamı Carl Gustaf Emil Mannerheim'ın “Batıdan Doğuya Asya Carl Gustaf Emil Mannerheim’ın Seyahat Fotoğrafları” sergisi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açıldı.

  • 0
  • 334
Batıdan Doğu’ya Asya Sergisi İzmir’de
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Fin askeri lideri ve devlet adamı Carl Gustaf Emil Mannerheim'ın (1867-1951) Orta Asya'dan Çin'e uzanan İpek Yolu boyunca 1906-1908'deki görevi sırasında çektiği 48 fotoğraftan oluşan “Batıdan Doğuya Asya Carl Gustaf Emil Mannerheim’ın Seyahat Fotoğrafları” sergisi İzmirli fotoğrafseverlerle buluştu.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Finlandiya Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen serginin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Finlandya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Savunma Ataşesi Albay Harri Paldanius İzmir Finlandiya Fahri Konsolosu Haluk Özyavuz, Küratör Peter Sandberg, Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, fahri konsoloslar ile iş, sanat, ve cemiyet hayatından çok sayıda sima katıldı.


İZMİR’İN KÜLTÜR SANATA VERDİĞİ DEĞERİN ÇOK KIYMETLİ
İzmir’in Finlandiya için tarihi anlamı büyük bir sergiye ev sahipliği yapmasından dolayı Başkan Tunç Soyer’e teşekkür eden Büyükelçi Maki, İzmir’in kültür sanata verdiği değerin çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Maki, “Gözlerinizi kapatın ve Avrasya Bozkırlarında bir ata binerken, uçsuz bucaksız, dünyanın çatısına doğru yürüyüş yaparken ve vahşi, çalkantılı nehirlerin seslerini dinlediğinizi hayal edin. Kim böyle destansı bir maceraya atılmak istemez ki? Ve böyle bir macera, Carl Gustaf Emil Mannerheim'ın Orta Asya ve Çin'deki seyahatleri sırasında tam da gittiği yerdir. On dokuz altı baharında, Rus ordusunun 39 yaşındaki Fin yarbayına bir görev verildi. Türkistan'dan Pekin'e gidecek ve Çin'in sınır vilayetleriyle ilgili istihbarat toplayacaktı. Bağımsız bir kaşif ve bilim adamı kılığında, iki Kazak, bir tercüman ve bir şeften oluşan küçük bir maiyetle yola çıkan Mannerheim, gördüğü ve yaşadığı her şeyi yazılarda, haritalarda ve ölçülerde belgeledi. Mannerheim'ın Finno-Ugric halklarının kökenlerine ve Türk halklarıyla olan ilişkilerine dayanan antropoloji alanına olan yoğun ilgisi, tanıştığı farklı insanları da fotoğraflamasına neden oldu. Seyahatlerinin büyük bir kısmı, daha önce çok az Avrupalının girmeye cesaret ettiği bölgelerden, çok sayıda ve çeşitli Türk halklarının yaşadığı topraklardan geçti. Sonuç olarak, yolculuğu tamamlaması iki yıl sürdü ve at sırtında yaklaşık on dört bin kilometreyi kapsadı ve çektiği fotoğraflardan bir kısmı sizinle buluştu” dedi.

Başkan Tunç Soyer de böylesi bir sergiye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, sergideki fotoğrafların büyüleyici olduğunu söyledi.


FOTOĞRAFLAR HER ZAMAN BELGESEL GİBİ
İzmir Finlandiya Fahri Konsolosu Haluk Özyavuz ise fotoğrafların kendisi için her zaman belgesel gibi olduğunu belirterek “Ünlü sosyolog Lewis Hine bile ‘Hikâyeyi kelimelerle anlatabilseydim, yanımda sürekli kamera taşımak zorunda kalmazdım.” der. Bu akşam burada, harika fotoğraflar aracılığıyla İpek Yolu'ndaki insanların yaşamlarına tanıklık edeceğiz. Askeri bir coğrafi yolculuk olarak başlayan fotoğraflar, Orta Asya ve Çin halkları ile kültürlerini anlatan eşsiz bir seyahatname niteliğinde. Finlandiya ile ilerleyen günlerde kültürel paylaşımlarımızın daha da artacağını temenni ederek, bu sergiyi İzmir'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu bir kez ifade etmek ister, sizlerin de en az benim kadar keyif almanızı dilerim” diye konuştu.

Küratör Peter Sandberg sergi ile ilgili bilgi verirken Savunma Ataşesi Albay Harri Paldanius ise sergi ile ilgili duygu ve düşüncelerini anlattı.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulan sergi 30 Aralık tarihine kadar açık kalacak.
Fotoğrafların devamı için

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv