Belçika ile ticaret hacmi artmalı

  • 0
  • 1.143
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Belçika ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin artması, İzmir’in bundan aldığı payın da yükselmesi gerektiğini söyledi.
 
Avrupa Birliği’nin karar mekanizmalarını bünyesinde barındıran Belçika, İzmir’e ticaret köprüsü kuruyor. Belçika Veliaht Prensi Philippe ve Prenses Mathilde ile Türkiye’ye gelen 250 işadamından oluşan ekonomi heyetinin bir bölümü, İzmir programında Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın konuğu oldu. Belçika Başkonsolosluğu Brüksel Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Sabih Akay’ın refakat ettiği heyeti ağırlayan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, Belçika ile Türkiye’nin uzun yıllara dayanan iyi ilişkilere sahip olduğunu vurguladı. İbrahim Gökçüoğlu, Belçika’daki Türk vatandaşlarının da bu anlamda olumlu katkılarına dikkat çekerken, “AB’nin merkezi konumundaki Belçika ile ilişkilerimizi geliştirmek ve tam üyelik konusunda desteğini almak bizim için önemli. Geçen yıl 600 bine yakın turistin Türkiye’yi ziyaret etmesi ve büyük çoğunluğu çifte vatandaş statüsüne sahip 220 bin Türk vatandaşı, iki ülke arsındaki işbirliğinin geliştirilmesi bakımından büyük önem taşıyan unsurlardır” dedi.
 
Belçika ile pek çok sektörde işbirliği imkanı bulunmasına rağmen bu yılın 8 aylık döneminde 1.5 milyar dolar ihracat ve 2.4 milyar dolarlık ithalatla toplam 3.9 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olduğunu söyleyen İbrahim Gökçüoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ege’den Belçika’ya geçen yıl otomotiv yan sanayi ve tekstil sektörleri başta olmak üzere 322 milyon dolarlık ihracat, oradan demir-çelik, plastik, makine ve cihaz ağırlıklı 551 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Türkiye’de faaliyet gösteren 465 Belçikalı firmanın 29’u İzmir’de. Her iki ülkenin küçük ve orta ölçekli firmalarının işbirliği yapıp, güçlerini birleştirmeleri için EBSO olarak her türlü yardıma hazırız. Bu program dolayısıyla sektörler arasındaki ikili iş görüşmelerinin beklenen sonuçlara ulaşmasını diliyorum.”
EBSO’nun yapısı ve İzmir’in yatırım imkanları hakkında da bilgi veren Gökçüoğlu,  Oda üyesi İzmirli sanayicilerin gıdadan tekstile, çimentodan otomotive, makineden enerjiye kadar 67 değişik sektörde faaliyette bulunduklarını belirterek, “10 organize sanayi, 2 serbest bölgemiz önemli yatırım avantajları sunuyor. Denizde Çandarlı Limanı, hava ulaşımında Adnan Menderes Havalimanı yeni terminal binası, organize sanayi bölgelerindeki yükleri limana ulaştıracak demiryolu yatırımları, İzmir-İstanbul Otoyolu ve İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren projeleri başta olmak üzere kara, hava ve denizyolu yatırımları da İzmir’i bir lojistik merkeze dönüştürecek. Kentsel dönüşüm projesi önemli fırsatlar sunuyor. 9 üniversitemizle eğitim düzeyi yüksek insan kaynağına sahibiz. Yatırım için en doğru adres” diye konuştu.
 
İbrahim Gökçüoğlu, İzmir’in EXPO 2020’ye aday olduğunu da hatırlatarak Belçika’nın oyunu İzmir’den yana kullanmasını istedi.
Belçika Başkonsolosluğu Brüksel Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Akay da, görev süresi boyunca karşılıklı ekonomik ilişkilerin artırılması yolunda en yakın işbirliğini Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan gördüğünü ifade etti. İzmir’i ziyaret eden Belçikalı şirket yetkililerinin ikili iş görüşmelerinin ülkeler arasındaki ilişkilere de olumlu olarak yansıyacağını belirten Akay, başarı dileklerini iletti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv