Bir hayalin eseri: Ege Orman Vakfı

Her şey; Bakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu’nun İzmir Adnan Menderes Hava Limanının çorak görüntüsünden etkilenerek, Havalimanı’nın etrafının ağaçlandırılarak yemyeşil bir görüntüye kavuşması hayaliyle başladı. Bu hayalden yola çıkarak, 1995 yılında grubuna bağlı şirketleri harekete geçirerek Hava Limanı’nda 70 bin fidanlık Bakioğlu Ormanı’nı tesis etti. 900 dekarlık alanda düzenlenen fidan dikim törenine katılan 2000 doğaseverin olağanüstü ilgisi kendisini heyecanlandırdı ve aynı yıl ağaçlandırmanın ve ormanların korunmasını sürekli kılmak amacıyla Ege Orman Vakfı’nı kurdu.

  • 0
  • 1.177
Bir hayalin eseri: Ege Orman Vakfı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Her şey; Bakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu’nun İzmir Adnan Menderes Hava Limanının çorak görüntüsünden etkilenerek, Havalimanı’nın etrafının ağaçlandırılarak yemyeşil bir görüntüye kavuşması hayaliyle başladı. Bu hayalden yola çıkarak, 1995 yılında grubuna bağlı şirketleri harekete geçirerek Hava Limanı’nda 70 bin fidanlık Bakioğlu Ormanı’nı tesis etti. 900 dekarlık alanda düzenlenen fidan dikim törenine katılan 2000 doğaseverin olağanüstü ilgisi kendisini heyecanlandırdı ve aynı yıl ağaçlandırmanın ve ormanların korunmasını sürekli kılmak amacıyla Ege Orman Vakfı’nı kurdu.

 
Ülkemizin orman alanlarının arttırılması, orman varlığının korunması, sel baskınları ve erozyonla mücadele için ağaçlandırma çalışmaları yapmak, iklim değişikliği, biyo-çeşitliliğin korunması, kırsal kalkınma, düşük karbon salımı teknolojilerinin adaptasyonu, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin yaygınlaştırılması için projeler yapmak, uygulamalar ve eğitimlerle kamu farkındalığını ve toplumun çevre bilincini arttırmak amacıyla çıkılan yolculukta Orman Bakanlığı ile imzaladığı protokoller çerçevesinde gerçekleştirdiği ağaçlandırma çalışmaları ile  kurulduğu 1995 yılından bu yana 65.000 dekar alanda 10 milyon fidanın ağaç olup ormana karışmasını sağladı.
 
“Kurulduğumuz yıl kurşun kalem büyüklüğünde dikilen fidanlar bugün ağaç olup ormanlara karıştı. Meydana gelen bu tablo hepimizin gururu” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu sözlerine şöyle devam ediyor : “Ormanları korumak ve ülkemize yeni ormanlar kazandırmak yalnız devletin değil bu topraklarda yaşayan tüm bireylerin milli ve insani görevi bilinciyle, ormanların korunması, ağaçlandırma ve çevre eğitimi konularında devlet-millet iş birliğini gerçekleştirmiş örnek bir gönüllü kuruluş olan Ege Orman Vakfı, iklim değişikliğine çözüm sunan ormanlaştırma projelerinde kırsal kalkınmaya da önem vererek, orman köylüsü ile birlikte karbon yutak alanları oluşturmanın yanında, dünyamızı tehdit eden çevre sorunlarının çözümüne sürdürülebilir bir yaklaşımla katkıda bulunmayı görev addediyor.”
 
Genel Müdür Perihan Öztürk tarafından verilen bilgiye  göre ağaçlandırma çalışmalarından bazıları şöyle:
Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı’na 438 bin fidan dikip bakımının yapımıyla içme suyunun kalitesi artarken erozyon önlendi, Aydın otoyolu, Selçuk çıkışına 5 km. kala Shell Benzin İstasyonu’nun sağ yamacında 1998 yılında diktiğimiz fıstık çamları kozalak verirken konaklayan yolculara da görsel bir şölen sunuluyor Çeşme’de İzmir Valiliği işbirliğiyle  2.750 dekar alanda 17 Haziran 2004 tarihinde yitirdiğimiz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina adına 382 bin fidanlık Hatıra Ormanı, Şirince’de Temmuz 2008 tarihinde yanan 700 dekarlık orman alanına 100 bin fidan dikilmesi, Ağustos 2009 tarihinde Seferihisar Doğanbey’de meydana gelen büyük orman yangını sonrasında “Biz Yandık Siz Yanmayın” projesi kapsamında Belediye ile işbirliğiyle ormanlık bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın ve özellikle çocukların yaşadıkları çevreye karşı duyarlı olmalarına katkıda bulunmak, ormanı koruma bilincinin çocuk yaşlardan itibaren geliştirilmesini temin etmek için eğitim ve koruma programını uygulaması, Doğanbey’de yanan alanda İzmir Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle 2009-2012 yılları arasında 450 bin fidan dikimi, Çeşme-Ildırı-Kadıovacık mevkiinde 2012-2015 yılları arasında ile 530.000 fidan dikimi, 2015-2017 yılları arasında Torbalı-Taşkesik ağaçlandırma sahasında 132 bin fidanlık, Foça ağaçlandırma sahasında 80 bin fidan dikimi, 2017-2019 yılları arasında İzmir-Kınık ağaçlandırma sahasında 145 bin fidanlık ve Bornova - Naldöken sahalarında 65 bin fidan dikimi.   
 
Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü ile 2013 yılında imzalanan protokolle İzmir - Çeşme otoyolunda 40 parsele toplam 160 bin fidan dikildi. Doğaseverlerin yoğun ilgisi ve ağaçlandırma için uygun alanlar ile ilgili bu yıl yeni bir protokol daha imzalayarak Otoyol Zeytinler çıkışı ile Alaçatı çıkışı arasında 4 parselde çalışmalarımız devam ediyor.  Damlama sulama sistemlerinin de kurulduğu sahalarda fidan bakımları 5 yıl boyunca Ege Orman Vakfı tarafından yapılacak.

TC Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan protokollerle İzmit, İstanbul, Hatay, Adana, Kırıkkale,Edirne, Manisa ve İzmir gibi Türkiye’nin farklı bölgelerinde hatıra ormanları oluşturuluyor. 
 
Sel baskınlarına karşı İzmir’de yapılan çalışmalar:
1995 yılında İzmir’de yaşanan sel felaketiyle büyük maddi kayıpların yanında 65 vatandaşımızı da yitirdiğimiz sel’i besleyen dağlık arazide yapılması gereken erozyon ve sel derelerini ıslah ile ilgili çalışmalar  konusunda vakıf olarak dönemin Orman Bakanının dikkatini çektik. Bakanlık – İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Orman Vakfı el ele Bornova’nın dağlık arazisinde sağanak yağışların tahribatını azaltan çalışmalar yapıp ağaçlandırarak projenin devamlılığını sağladı, çalışmalarını sürdüren vakıf aynı şekilde İzmir Poligon semtinde sel baskınlarına sebep olan Poligondere Havzasında da İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Islah çalışmaları yaptı.
 
 Enver Bakioğlu - Perihan Öztürk - Mesut Sancak - Sertaç Bakioğlu
Sakız Ağaçlandırma Projesi:
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan protokol ile 100 dekarlık alanda İzmir Çeşme, Çiftlikköy - Kocadağ mevkiinde 4300  adet sakız veren sakız fidanı dikimini 2019 yılında tamamladık. Sahaya ilaveten toprak yapısına uygun olarak 4.500 adet Mavi Servi, Kara Servi ve Zakkum fidanları dikildi. Dikilen bu fidanlarla biyolojik çeşitlilik sağlanacaktır. Damlama sulama ve bakım çalışmaları ile bitkinin gelişimi hızlandırılarak çap kalınlığı artırılacaktır.
 
2020 yılında Çeşme Belediyesi ile Biyolojik çeşitliliği korumak ve artırılmasına yönelik olarak  Sakız Ağaçlandırma ve bakım protokolü imzaladık. 8 hektarlık alanda toprak işlemesi yapıldı, 700 Sakız fidanının dikimi tamamlandı.
 
Yine 2020 yılında Menemen Araştırma Enstitüsünün önerisi üzerine Foça Belediyesi ile Sakız ağaçlandırması yapmak üzere bir protokol imzalandı, 250 sakız fidanı dikimi gerçekleşti.
 
Zeytin Ağaçlandırması Projesi:
EGE Orman Vakfı,  tek projede Türkiye’nin en büyük Zeytin plantasyonunu 2002 yılında İzmir – Menderes Oğlananası Beldesi hudutları içinde 900 dekarlık alanda 30 bin adet Gemlik ve Ayvalık çeşidi zeytin fidanı dikerek gerçekleştirdi. 
Doğal çevrenin ve insan sağlığının korunduğu, suyun ve enerjinin verimli kullanıldığı zeytinlikte “iyi tarım uygulamaları” yapılmasının yanı sıra Vakıf, kadının istihdamına öncelik vererek bölgesel kalkınma ve bilinçlenmeye öncülük etmeyi sürdürüyor. Tahtalı’nın Mutlak koruma alanında olması sebebiyle de bahçemize daha fazla özen gösteriyoruz. Etrafı çevreleyen içinde kaybolduğunuz orman yine vakıf tarafından tesis edildi. Ormanda yabancı böceklerle mücadele için kuş popülasyonun artmasına yönelik kuş yuvaları ve fenomen tuzakları yerleştiriliyor.
 
“Sıfır Karbon Gelecek” için çalışan Ege Orman Vakfı Zeytinliğinde kullanılan enerjinin tamamı yine aynı bölgede bulunan Vakfa ait güneş enerjisi santralinden karşılanıyor. Ege Orman Vakfı ürünlerinin farklılığı; tek bahçeden hasat edilmesi, tek depoda aynı koşullarda tatlandırılması, kalite ve sürekliliğin sağlanması.
 
Birincil ürün sofralık zeytin bir çok ulusal ve yerel zincirinde doğa severlerle buluşturan Vakıf, zeytinyağını vakfın hediye kutularında değerlendiriyor. 2020 yılında çok özel iki ürün satışa sunuldu. Erken hasat yeşil zeytinden soğuk sıkım olarak elde edilen, polifenol oranı yüksek şifa niteliğinde bir zeytinyağı da doğaseverlerin beğenisine sunulan ürünlerden.
 
2007 yılından bu yana yapılan hasatlar ile elde edilen gelir Vakfın sürdürülebilirliğine katkı sağlamak, yeni karbon yutak alanları ormanları oluşturmak için kullanılıyor. Satın alının her ürün doğada yeni bir fidan olarak can buluyor.
Ege Orman Vakfı Hediye Kutuları:
Kendisine duyulan güven ve verilen desteği hizmetleriyle pekiştiren Ege Orman Vakfı; ağaçlandırma faaliyetlerine kaynak sağlayan kişisel ve kurumsal fidan bağışları, kutlama ve taziyeler için çiçek-çelenkler ve kartlarının yanı sıra doğal, lezzetli ve hijyenik ürünlerini de tüketicilerin beğenisine sunarak elde ettiği gelir ile yeni orman alanları kazandırmaktadır.
Özel günler için, Vakıf ürünlerinden oluşan Ege Orman Vakfı hediye kutuları doğasever kişi ve kurumlar tarafından dost ve iş ortaklarına hediye gönderilerek hem şık ve farklı bir armağan sunmuş oluyorlar hem de yeni fidanlara can veriyorlar. Şirketler aldıkları her 500 kutu ile beş yüz fidanlık bir koru, her 5.000 kutu ile 5 bin fidanlık bir orman oluşturuyorlar. Kuruluşların çevreci misyonunun müşterileri üzerindeki etkisini arttıracak olan Ege Orman Vakfı Hediyelik kutusunun içinde 1 fidan sertifikası ile birlikte (Ege Orman Vakfı Markalı) zeytinliğimiz de yetişmiş lezzetli ve doğal zeytinlerden özenle işlenip hazırlanmış zeytin, zeytinyağı, siyah zeytin ezmesi, kış çayı ve kurutulmuş meyve bulunuyor.

Kırsal KalkınmaDA DA VAR:
Ege Orman Vakfı yöre orman köylüsünü kalkındırma amacıyla Fıstık Çamı, Badem yetiştirilmeyi amaçlayan ağaçlandırma projelerini destekliyor. Orman köylüsünü fidan dikimi ve bakımında çalıştırarak onlara istihdam sağlıyor.
Ayrıca, İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) tarafından, “Sosyal Kalkınma Mali Destek Projeleri” kapsamında, Ege Orman Vakfı’nın Menderes ilçesinde Çatalca ve Yeniköy’de yaşayan orman köylülerini fidan yetiştirme, fidan dikimi ve bakımı konusunda eğittiği proje tamamlandı. 

İZKA’nın katkılarıyla “Adım Adım Ekoturizm” projemizi tamamladık. Bu proje ile İzmir’in iki önemli yürüyüş parkurunu tanıtıyoruz. Birincisi Menderes-Yeniköy-Efem Çukuru, diğeri Bornova-Kayadibi-Karagöl parkuru. Proje ile doğaseverler yürüyüş parkurlarını daha yakından tanıyorlar.
 
Yine İZKA’nın katkıları ile “Sancaklı Köyü Arı Ürünleri Ambalajlama, Paketleme ve Depolama Tesisi” projemizi tamamladık.
 
2013 yılında Vakfın İktisadi İşletmesi tarafından İZKA’ya sunulan ve onaylanan “Güneşten Ormanlar” projemiz ile Menderes-Oğlananası’nda kiralanan arazide güneş enerjisinden 500 kilowatt gücünde elektrik enerjisi üretmeye başladık.  Elektrik enerjisi satışından elde edilen gelir ile yeni orman alanları oluşturup güneşin ormanlarını kuruyoruz. 
 
Karbon Sertifikasyonu:
Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunan ve atmosfere salınmasına engel olan Ege Orman Vakfı’na ait 500 KWp gücündeki Fotovoltaik Güç Sistemi ile Güneşten Ormanlar“ Projesi kapsamında kurulan Güneş Enerjisi Sistemi Ege Orman Vakfı tarafından geliştirilerek, özgün katkı (Additionality) sağlayan ve güneş enerjisi alanında elde edilen ilk Uluslararası karbon sertifikasyonu projesidir. Güneş Enerji Sistemi’nin GOLD Standard VER Karbon Sertifikası doğrulanarak belgelendi.
 
Fidan bağışı nasıl yapılıyor?
Ege Orman Vakfı ağaçlandırma giderlerini yapılan fidan bağışlarıyla karşılıyor. Bir fidan bağışı 10,00(On)TL olup, Ticari kuruluşlar Vakıftan aldıkları bağış makbuzunu Bakanlar Kurulu’nun 98/11016 sayılı kararı ile işletme gideri olarak gösterebilir.
 
Fidan bağışları, kutlama ve taziye dileklerinin özel kartlarla, yapay çiçek ve yapay çelenklerle yerine getirilmesi sırasında da yapılabiliyor. Kutlama ve taziye törenlerinden sonra Ege Orman Vakfı’na yapılan bağışlar oranında ilgili kişiler adına fidan dikiliyor.
 
Önemli günlerde, açılışlarda, düğünlerde, yitirdiğimiz sevdiklerimizin acılarını paylaşmak için cenaze töreninde, yapay çiçek, çelenk ve özel kartlarıyla kutlama ve taziye dileklerini sizler adına iletmekte, yapılan bağışları fidana çevirip, onlar adına fidan dikmektedir.
 
Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri kapsamında okullar, gönüllü kuruluşlar, ticari ve sanayi kuruluşları Ege Orman Vakfı’na kendi adlarına binlerce fidan bağışlayarak anı koruları ve anı ormanları tesis ettiriyor.
 
Çevreye duyarlı ve yaklaşan tehlikenin farkında olup karbon salımlarını saptayan kişi ve kuruluşlar, Ege Orman Vakfı aracılığıyla fidan dikip hem karbon ayak izlerini siliyor hem de doğaya kazandırdıkları yeni fidan, koru ve ormanlarla küresel ısınmaya çare oluyorlar.
Şirketler yıllık karbon salımlarını www.egeorman.org.tr web sitemizde bulunan karbonmetre aracılığı ile hesaplayarak, karbon salımlarını absorbe edecek fidanları bizimle, birlikte dikerek doğaya katkıda bulunuyorlar. 
 
 
AB PROJELERİ:
  1. Türk İşletmelerde Çevresel Ayak İzi
    AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-IV–Çevre Hibe Programı kapsamında Londra Merkezli “ Carbon Trust” ile beraber yürütülen proje kapsamında; Türkiye'de üretilen özellikle ihracata yönelik ürünler için çevresel ayak izi oluşturulup belgelendirilerek ürüne özel etiketleri hazırlandı. Proje bazında  pilot olarak seçilen ambalaj, cam ve yapı malzemeleri sektörlerinde üretilen ürünlerin karbon emisyonlarını ve potansiyel olarak su kullanımını azaltmak için bir eko-etiketleme sistemi kuruldu.
  2. Gıda Sektöründe Sınav ve Belgelendirme Merkezi Kurulması
Voc-Test Merkezleri (Meslek Standartları Geliştirme Mesleki Bilgi ve Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezleri)  II Hibe Programı kapsamında;  Ege Orman Vakfı ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi işbirliği ile Pancar’da bulunan Ege Orman Vakfı Zeytin ve Zeytinyağı Tesisleri’nde Sınav ve Belgelendirme Merkezi kuruldu. Proje ile; Zeytinyağı Üretim Operatörü, Fermente Üretim Operatörü ve Tadımcı meslekleri Ege Orman Vakfı Akademi tarafından yapılacak sınavın ardından belgelendirilecek. Merkez ile sektöre kaliteli ve nitelikli binlerce insan kazandırılmış olacak.
 
  1. Sıfır Karbon Noktası
    Hayat Boyu Öğrenme, Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği, Ege Orman Vakfı ve Almanya’da bulunan RENAC energy & climate gGmbH ortaklığında Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu (CSD-V) Hibe Programı kapsamında başvurulan “Zero Carbon Point” isimli  12 ay sürecek proje kapsamında İzmir İli Karşıyaka İlçesinde kurulmakta olan Sıfır Karbon Noktası’nın eğitim bölümünde iklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilir enerji kaynakları, sıfır karbon ekonomisi, atık yönetimi ve yeşil ekonomi konularında AB üye ülkelerinde uygulanan eğitim programları ve eğitim materyallerinin Türk eğitim sistemine adaptasyonu sağlanmaktadır.
Eğitim çalışmaları:
Vakfımız fidan dikmenin yanı sıra ağaç ve ormanın önemi konusunda bilinçlendirme faaliyetlerini de sürdürmektedir. Ege Orman Vakfı gönüllü öğretmenleriyle her yıl binlerce öğrenciye görsel konferanslar veriyor, kırsal kesimde de köy toplantıları yaparak özellikle orman yangınları konusunda dikkatlerini çekiyor. Okullarda 26 yıldır yoğun bir şekilde sürdürdüğümüz eğitimlerde bizi tanıyan öğrencilerin çoğu büyüdü ve iş dünyasında bugünün yöneticileri oldu. Bugün Ege Orman Vakfı’nı tanıyarak büyüyen o yöneticiler çalıştıkları şirketleri de harekete geçirerek yeni orman alanları oluşturmaya devam ediyorlar.

Gönüllü Faaliyetler:
Ege Orman Vakfı’na her kesimden doğasever gönüllü olabiliyor.  Gönüllülerimiz Ege Orman Vakfı’nın eğitim, tanıtım, projelendirme ve kaynak geliştirme faaliyetlerinde görev alabiliyorlar. Gelecek için görev alan gönüllülerimiz kendi alanlarındaki uzmanlıklarıyla olduğu kadar zaman ve emek harcayarak ortak amaçlarımız doğrultusunda çalışmaktadır.
 
BURS:
Orman Yangınlarıyla Mücadelede yaşamlarını yitiren şehitlerimizin çocuklarına burs vererek, eğitimlerine destek veriyoruz.
 
İstihdam:
Ağaçlandırma faaliyetlerinde milli gelirden en az paya sahip orman köylüsü çalışmaktadır. Ağaçlandırmanın yapıldığı bölgede kırsal kalkınmaya destek olarak yöre köylüsünün de bilincinin gelişimine katkıda bulunuyoruz.
 
Öztürk sözlerini şu cümle ile sonlandırdı: Gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en büyük mirasımız sağlıkla içinde yaşayabildiğimiz bir dünya düşüncesiyle çalışmalarımıza destek veren tüm doğa dostlarına şükranlarımızı sunarken çevreye duyarlı tüm kuruluşları Ege Orman Vakfı işbirliği ile karbon ayak izlerini denkleştirmeye ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için harekete geçmeye davet ediyoruz.   Daha fazla bilgi almak için Vakfımızın 0 232 464 51 60 nolu telefonlarını arayabilir ya da www.egeorman.org.tr sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mizah yaşamdaki çelişkilerden doğar

Müzik yapmak nefes almak kadar önemli

Hakan Aysev: Benim tek kahramanım Annem

Şeker Ağa konuk

Kendi romanlarımın kapaklarını kendim tasarlayıp yağlıboya tabloya işliyorum

Huzurlarınızda Yücel Erten!

Arşiv