Bu Pazar herkes Karaburun’a

  • 0
  • 803
Yazı Boyutu:

İzmirDamızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Karaburun Belediyesi’ninorganize ettiği Karaburun 3. Kırkım Şenliği tanıtıldı, keçi yetiştiriciliğininönemine dikkat çekildi
 
23Haziran'da İzmir’in ilçesi Karaburun’un Kavaklıkuyu Mevkii'nde düzenlenecekKaraburun 3. Kırkım Şenliği’nin basın toplantısı 18 Haziran 2013’tegerçekleşti.  Toplantıya İzmir İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği YönetimKurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Karaburun Belediye Başkanı SerdarYasa, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Funda Erdoğan Ataç,Kültür Bakanlığı Keçe Ustası Ayfer Güleç ve keçi yetiştiricisi Hamza Topaçkatıldı.

Heryıl hayvan sahiplerinin bir araya gelerek, yaz sıcaklarında keçilerirahatlatmak için imece usulü gerçekleştirdiği keçi kırkımı, halkın dakatılımıyla geleneksel hale getirildi. Bu yıl 3’üncüsü yapılacak KırkımŞenliği’nin tanıtım toplantısında tüm İzmirliler davet edilerek, etkinliklerinsabah saat 10.30’dan 16.30’a kadar süreceği belirtildi.
Kültürve Turizm Bakanlığı, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği veKaraburun Belediyesi’nin sponsorluğunda gerçekleştirilecek şenlikorganizasyonunu, DenizBank ve Koyun Keçi Dünyası da destekliyor.

Keçiorman yangınlarını engelliyor
KaraburunKırkım Şenliği’ni Karaburun Belediyesi ile birlikte düzenleyen İzmir İliDamızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği hakkında bilgi veren Prof. Dr.Mustafa Kaymakçı, “İzmir İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Türkiye’de ilkdefa koyun ve keçi sütünün soğuk zincirini kurdu. Süt çabuk bozulan birbesindir ve üreticiden tüketiciye varıncaya kadar korunması gerekiyor. 2012yılında Türkiye 3 milyar doların üzerinde kırmızı et ve hayvan ithal etmiştir.Bu koyun ve keçi yetiştiriciliğine önem verilmemesinden kaynaklanıyor. Birlikolarak keçi yetiştiriciliği üzerinde duruyoruz” şeklinde konuştu.Keçininorman dostu olduğunu belirten Kaymakçı, “Keçi ormanları tahrip eden bir hayvanolarak benimsetildi. Bu bilimsel olmayan bilgilerdir. Ormanı en iyi koruyankeçi ve keçi yetiştiricileridir. Orman mühendislerinin yaptığı çalışmalar bunugösteriyor. Çabuk sararan otlar nedeniyle ormanlarda sık sık yangınlargörülüyor. Keçilerse bu otları temizliyor ve yangınları engelliyor” dedi.

Soğukzincir üreticiye kazandırdı
KaraburunBelediye Başkanı Serdar Yasa ise Karaburun’un özellikle keçi yetiştiricileriiçin yayla olarak seçilmiş bir yer olduğunu söyleyerek, “Farklılıklarıkoruyalım diye çaba harcıyoruz. Özellikle soğuk zincirin ne kadar önemliolduğunu gördük. Soğuk zincir öncesi keçi yetiştiricisi litre başına 60-70kuruş kazanırken, bu rakam 1.45 lira oldu. 3 yıl içinde üreticinin cebine girenpara yüzde 100 artmış oldu. Karaburun’da kırkım geleneksel olarak yıllardıryapılıyordu. Biz bu şenlikle sürü sahipleri ile Karaburun’da yaşayan insanlarıbir araya getirdik. Aynı zamanda İzmir ili ve dışında bu sevgiyi aşıladık.Yerel özelliklerin ön plana çıkması ve farklılıkların korunması anlamında kafayoruyoruz” diye konuştu.

Islahprojesi İzmir’de bir ilk
İzmirİli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin üniversiteler ile işbirliğiiçinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaymakçı, projenin anlatımını Dr. FundaErdoğan Ataç’a bıraktı. İzmir İli Halk Elinde Kıl Keçisi Islah Projesi hakkındabilgi veren Ataç şöyle konuştu:“GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanan İzmir İli Halk Elinde KılKeçisi Islah Projesi adı altında İzmir’de bir ilk gerçekleşecektir. Yerliırkımız sayı bakımından neredeyse kültür varlığımızın yüzde 90’ını oluşturuyor.Ama son 20 yılda sayılarında yaklaşık yüzde 65’lik bir azalma var. Kıl keçisiorman veya kenarı köylerde yaşayan insanlarımızın önemli bir geçim kaynağı.Proje 5 yıl sürecek. Projenin ilgili olduğu alan ve program yüksek öncelikliolarak belirlenmiştir ve İzmir’in Karaburun merkez ilçe ve köylerindehayvancılığın geliştirilmesi tebliğ kapsamında yürütülecektir. Bugüne kadar 6bin 300 baş kıl keçisi belirledik ve kulak numaralarını taktık.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Girişimcilik ve İnovasyon Çalışmalarına Yaşar İDEA İle Hız Veriyor

Ege'nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Arşiv