Dokuz Eylül Sosyal Bilimler Enstitüsü, AB Genel Sekreter Yardımcısını konuk etti

  • 0
  • 2.096
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı, nisan ayı seminerlerini “AB Genişlemesinin Kimlik Boyutu” konulu seminerle noktaladı.

Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreterliği(ABGS) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. F.H.Burak Erdenir’in konuşmacı olarak katıldığı seminer, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün yüksek lisans ve doktora öğrencileri, öğretim elemanları, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İşletme Fakültesi’nden çok sayıda öğrencinin katıldığı seminer yoğun ilgi gördü.

Konuşmasına Avrupa Birliği’nin oluşumundan, dayandığı değerler ve çıkarlardan, Türkiye’nin AB sürecindeki yerinden söz ederek başlayan Genel Sekreter Yardımcısı Erdenir, Avrupa Birliği’nin Dünya siyasi tarihinde başarıyla uygulanmış bir entegrasyon projesi olmasından dolayı taşıdığı önemi vurguladı. Erdenir, bugün Türkiye’de AB üyeliğini destekleyenler ve karşı çıkanlar olduğu gibi AB’nin içinde de özellikle ekonomik sıkıntı içindeki Yunanistan gibi ülkelere yapılan ekonomik destekler gibi nedenlerle “anti AB”ciliğin ortaya çıktığı ve yükseldiğini belirtti. Erdenir, “Ancak küreselleşen dünyada günümüzün iç içe geçmiş ilişkileri dahilinde bir ülkenin ‘ben ayrı duracağım’ demesi mümkün değildir” diye konuştu.

Türkiye’nin, AB üyeliği için yaptığı çalışmalar sonucunda ekonomik ve toplumsal bir dönüşüm süreci içerisine girdiğini söyleyen Erdenir, söz konusu sürecin Türkiye’nin kalkınması ve ileri bir demokrasiye sahip olması yolunda taşıdığı öneme değindi. Erdenir, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde eğitimli ve genç insan potansiyelinin, bilgi ve teknolojiye yönelik artan yatırımlarının, Rusya, Kafkasya, Kuzey Afrika ve Avrupa’yla geliştirmekte olduğu dış ticaret ilişkilerinin, hızla gelişmekte olan ekonomisinin avantaj yarattığını belirtti.

Bugün AB uyum sürecinde kimlik boyutunda Türkiye’nin önündeki iki önemli unsuru kentlilik bilincinin yerleştirilmesi ve kadının toplumda elde edeceği cinsiyet eşitliği olarak gördüklerini ifade eden Erdenir, Türkiye’nin kontrollü ve olumlu bir toplumsal dönüşümle bu engelleri aşabileceğini söyledi.

Sorular üzerine AB ülkelerine vizesiz giriş ve AB’de serbest dolaşım elde etmek üzere yapılan çalışmaları anlatan Erdenir, bu konuların çözüme kavuşturulmasının büyük bir rahatlama yaratacağını, bu nedenle bu iki konunun AB üyeliğinden önce aşılması gereken sorunlar olduğunu belirtti. 

Seminer, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Canan Balkır’ın ABGS Genel Sekreter Yardımcısı Dr.Burak Erdenir’e Enstitü adına teşekkür plaketi sunmasıyla sona erdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dezavantajlara karşı el ele

İlk nikahlarını kıydı

Foça’da çocuklar doyasıya eğlendi

1 Mayıs’ı Yeni Türkü konseriyle kutlayacak

Hasret Gültekin’i unutmadı

Otizm Eğitim Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı

Arşiv