DÜNDAR: YENİ BİR PROJEYE İHTİYACIMIZ VAR

  • 0
  • 1.709
Yazı Boyutu:

MMO, Mühendislik Günleri 2012’nin ilk gününde Gazeteci-Yazar Can Dündar’ı ağırladı.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi Öğrenci Üye Komisyonu tarafından düzenlenen Mühendislik Günleri 2012 kapsamında, Gazeteci-Yazar Can Dündar’ın katıldığı bir söyleşi düzenlendi. MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu’nda gerçekleşen “Toplum Mühendisliği” başlıklı söyleşiye öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Söyleşide, toplum mühendisliği çalışmalarının tarihte olumlu ve olumsuz örnekleri olduğuna işaret eden Can Dündar, en olumsuz örneklerden birinin Hitler Almanya’sı olduğunu ve toplum mühendisliği denildiğinde herkesin korkmasının bundan kaynaklandığını belirtti. Bir toplum tasarlamanın bir makine tasarlamaktan zor olduğunu ve çok daha kapsamlı bir çalışma gerektirdiğini ifade eden Dündar, “Cumhuriyet de bir toplum mühendisliği projesidir. Avrupa’ya baktığımızda Cumhuriyet dönemindekine benzer reformların yüzyıllara yayıldığını görüyoruz. Ancak yoksulluk olduğu sürece hiçbir reformun uygulanma şansı olmuyor” diye konuştu. Dündar, çok farklı talep ve beklentileri olan kesimleri bir arada yaşatmanın, günümüzün asıl ‘büyük mühendislik çabası’ olduğunu vurgulayarak, “Yapamadığımız ve yapmak zorunda olduğumuz şey bu. Farklı kimlikleri meşru kabul ederek nasıl bir arada yaşayacağımızı bulmak önemli. Baştaki proje ‘kendini Türk kabul eden herkes mutlu yaşayacak’ şeklindeydi ama olmadı. O elbisenin içinde dikişlerimiz atmaya başladı. Bu elbise bize dar ve genişlemesi lazım” şeklinde konuştu.

“En büyük ihtiyacımız dayanışma”
Türkiye toplumunun bugün en büyük ihtiyacının dayanışma olduğunu belirten Can Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Dayanışma olmadıkça bizi yalnızlığa mahkûm edecekler. Bir mühendislik projesine bugün de ihtiyacımız var. Ancak tek tip elbise dikmemeliyiz ve bu proje toplumu dayanışma ile besleyen bir proje olmalı. Bunu yapmazsak duvarlar, kapılar işaretlenebilir, ülkenin bir bölümü bölünebilir, Taksim’de örneğini gördüğümüz yürüyüşler azgınlaşabilir. Demokratik, özgürlükçü, çoğulcu bir Türkiye için toplum mühendisliğine şimdi ihtiyacımız var.”
Dündar’ın konuşmasının ardından etkinlik, soru-cevap bölümü ile sona erdi. Söyleşinin sonunda öğrenciler, Can Dündar’a bir teşekkür plaketi sundular.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Enginarın kalbi Urla’da atacak

TARKEM'in yeni başkanı Dr. Cemil TUGAY

Belediye Lokantası ile öğrencinin yüzü güldü

Belediye emekçilerine bayram hediyesi

Kızılay Mahallesi’ne çözüm ve proje ziyareti

Ruhsat ve kaldırım işgaline sıkı denetim

Arşiv