Dünya Bipolar Günü’nde farkındalık mesajı

  • 0
  • 943
Yazı Boyutu:

İzmir’de 17 yıldır faaliyetgöster dört üyesi Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi PsikiyatriAnabilim Dalı hekimi olan Lityum Derneği Yönetim Kurulu, 30 Mart Pazar günüdünyada ilk kez kutlanacak “Dünya Bipolar Günü” nedeniyle farkındalık mesajıyayınladı.     

Dernek yöneticileri Dr. DenizCeylan, Tufan Özalp, Firdevs Togar, Dr. Güneş Can, Mustafa Demircioğlu, Prof.Dr. Zeliha Tunca, Dr. Başak Bağcı ve Prof. Dr. Ayşegül Özerdem; ölümünden sonrageriye dönük olarak bipolar bozukluk tanısı konan dünyaca ünlü ressam VincentVan Gogh’un doğum günü olan 30 Mart’ın 2014’ten itibaren her yıl Dünya BipolarGünü olarak kutlanacağını belirtti.   

Bir duygudurum bozukluğu olanbipolar bozukluğun (iki uçlu bozukluk-manik depresif hastalık), taşkınlık(mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemleriyle belirli, duygusal vedavranışsal iniş çıkışlarla giden, ara dönemlerde kişilerin olağan hallerinedöndükleri, yineleyici özellikte, yaşam boyu süren bir psikiyatrik rahatsızlıkolduğunu belirten dernek yöneticileri, hastalığın coğrafya, ırk ya da cinsiyetayrımı gözetmeksizin tüm dünyada benzer oranlarda ortaya çıktığını ifade etti.

Lityum Derneği yöneticilerihastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:“Bipolar bozukluğun dünyaüzerindeki yaygınlığı %1 ile %2 arasındadır ve yaygınlığının %5’e kadarçıkabildiği öngörülmektedir.  Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre,bipolar bozukluk yeti yitimine yol açan nedenler arasında altıncı sıradadır.Günümüz koşullarında bipolar bozukluk başarılı bir şekilde tanınabilmekte veetkili biçimde tedavi edilebilmektedir. Hastalık genç yaşlarda başlayabilir. Özellikledepresyonla başladığı durumlarda ilk anda varlığı anlaşılamayabilir. Bu nedenle her depresyon, bipolar bozuklukpotansiyeli açısından dikkatle ele alınmalıdır. Erken tanı ve tedavi, özellikledüzenli koruyucu tedavi hastalık dönemlerinin önlenmesinde yaşamsal önem taşır.Bipolar bozukluğun yineleyici doğası hasta,hasta yakını ve sağlık çalışanları arasında sürekli bir işbirliğinigerektirmektedir.  Bu yönüyle hastalık,hastalar, sağlık çalışanları, aile bireyleri ve genelde toplum için belirginzorluklar taşıyan bir hastalıktır. Bipolar bozukluk tıpkı diyabet ya da kalphastalıkları gibi tıbbi bir rahatsızlık olarak giderek yaygın kabulgörmektedir. Ancak hala dünyanın bazı yörelerinde hastalığa yönelik damgalamane yazık ki hastaların sağlık hizmetlerine ulaşmasını engellemekte ve erkentanı ve etkili tedavi almalarını aksatmaktadır. Dünyada yaygın olarak görülen bu sorunla baş etmek için, dünyaçapında bir çözüme gerek duyulmaktadır. Dünyanın değişik bölgelerindebipolar bozukluğa yaklaşımdaki farklılıklara değinmek amacıyla, Asya BipolarBozukluk Ağı, Uluslararası Bipolar Vakfı ve Uluslararası Bipolar BozukluklarDerneği bir araya gelerek Dünya Bipolar Günü kavramı üzerinde çalıştılar. Dünyanınönde gelen uzmanlarının desteğiyle, bu uluslararası gruplar hastalığınbiyolojik nedenlerinin, ilaç hedeflerinin, daha iyi tedavi ve tanıyöntemlerinin, hastalığın genetik özelliklerinin ve bipolar bozuklukla daha iyibir yaşam sürdürme yollarının araştırılması yönündeki çabaları desteklemekte vebunun sadece bir başlangıç olduğunu ifade etmektedirler. Söz konusuaraştırmalar ve araştırmacılarla destekleyici sivil toplum örgütleri arasındakiişbirliği giderek büyümektedir ve Dünya Bipolar Günü bu önemli projeninbaşarısı için önemli bir artı değerdir. Biz de hasta, hasta yakınları ve konununuzmanı hekimler tarafından Türkiye’de kurulmuş (1997) ilk dernek olan LityumDerneği olarak bu günü destekliyor ve konuyla ilgili farkındalığın artması içinçalışıyoruz.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Aydınlık Türkiye için çalışacağız!

50 bin adet fidan dağıttı

Dezavantajlara karşı el ele

İlk nikahlarını kıydı

Foça’da çocuklar doyasıya eğlendi

1 Mayıs’ı Yeni Türkü konseriyle kutlayacak

Arşiv