DÜNYA PAMUK ÜRETİMİNDE ARTIŞ VAR

  • 0
  • 831
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin istihdam ve ihracatta lokomotif sektörleri tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun fiyatları, 2010/11 sezonunda baş döndüren bir trafik izledi. İhracat anlaşması yaparken her gün değişen pamuk fiyatları yüzünden zorlu bir sezonu geçiren tekstil ve konfeksiyon ihracatçıları 2011/12 sezonunda dünya genelinde pamuk üretiminin 2 milyon ton artış göstermesi sonrasında pamuk fiyatlarında bir dengelenme bekleniyor.

Arjantin’in Buenos Aires şehrinde 04-10 Eylül 2011 tarihleri arasında düzenlenen ve uluslar- arası düzeyde pamuğun kaderinin belli olduğu Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi Toplantısı’nda, 2011/12 sezonu pamuk üretiminin 26.3 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği öngörüsünde bulunuldu. Dünya genelinde pamukta devir stoklarının 11.4 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 2010/11 sezonunda tarihsel anlamda zirveye ulaşan pamuk fiyatlarının, 2011/12 sezonuyla birlikte dengeleneceğini vurguladı.

Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi’nin 70. Genel Kurulu’nda ana temanın “Pamuk Değer Zinciri İçerisinde Kamu ve Özel Sektörün Rolleri: Verimliliğin ve  Hakkaniyetin Sağlanması” olarak belirlendiğini kaydeden Ünlütürk, “Aşırı derecede yükselen pamuk fiyatları sonucunda, bu sezon üretimde tarihsel bir patlama meydana geldi ve tüketime göre yaklaşık 2 milyon tonluk fazlalık oluştu. 2 milyon tonun ilavesiyle birlikte devir stoklarının 11.4 milyon tona ulaşması bekleniyor, bu nedenle, fiyatlarda dengelenme beklentisi var. Fiyatların sanayicinin ve üreticinin beklentisinin çakışacağı noktada şekilleneceğini düşünüyoruz. Yaşanan aşırı fiyat artışları sonrasında dünya genelinde tekstil sektörü pamuk yerine çok daha ucuz olan suni elyafa yönelmişti. Pamuğun toplam elyaf tüketiminde payı yüzde 36’dan yüzde 33’e gerilemişti.Nispeten daha makul seviyelere gelecek
pamuk fiyatlarıyla 2011/12 sezonunda pamuğun diğer elyaflara göre tekrar rekabetçi gücünü yakalamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi’nin 70. Genel Kurul Toplantısı’nda Türkiye’yi Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel’in Başkanlığı’nı yaptığı; Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Doğan, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Bakan, Türkiye Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Danışmanı Dr. Sebahattin Gazanfer, Ekonomi Bakanlığı Tekstil Dairesi Uzmanı Mustafa Yurdupak ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyet temsil etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

Arşiv