Dünyanın kültür mirası ülkemizde

  • 0
  • 1.029
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü tarafından Edebiyat Fakültesi konferans salonunda “ KERAMOS”  adlı Uluslararası Seramik semineri başladı. Seramik konusunda çalışan bilim adamlarıyla yeni bir seramik anlayışına ışık tutmayı amaçlayan toplantıda, Türkiya’nin dünya kültür mirasına sahip olduğu ifade edildi.

Beş gün sürecek olan seminere Türkiye’den birçok akademisyenin yanı sıra 15 ülkeden de bir çok akademisyen katıldı. Uluslararası Seramik seminerine Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Alman Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okayay Sındır, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Dekan Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu katıldı.

Ege Üniversitesi’nin kendi içinde en heyecan duyduğu günlerden birini yaşadığını söyleyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Yılmaz,  “Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ülkemizde yada yurt dışında yaptığı çalışmalar ile bizleri gururlandırıyor. Benim mesleğim olan hekimlik sorgulamayı gerektiren bir meslektir. Ancak arkeolojide sorgulamanın en üst düzeylerde olduğu bir alan herhalde. Bu nedenle bu günkü toplantıyı çok önemsiyorum.  Amacımız bu sempozyumları ve bu tür çalışmaları sürekli hale getirmektir.  Bu gün Ege Üniversitesi için onurlu bir gündür. Bu onuru bana yaşattıkları için bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Geçenlerde uluslararası bir tasarım dergisinde, bu kongreye mükemmel bir biçimde uyduğunu düşündüğüm bir Türkiye reklamı gördüğünü ifade eden Alman Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider, “Bu reklamın çok etkileyici olması bir yana Türkiye’nin kültür mirası topluluğuna dahil olduğu kesindir. Bu nedenle bu kongre’nin bir çok kültürün ve seramiklerin binlerce yıllar iç içe olan bir yerde, İzmir’de yapılmasını çok da uygun buluyorum. Ayrıca bu etkiliğin uluslar arası olması beni son derece mutlu etmektedir ve bunun için Ege Üniversitesini tebrik ediyorum” dedi.

Bornova’da böyle bir etkinliğin düzenlenmiş olmasından dolayı Ege Üniversitesine teşekkür ettiğini belirten Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır “ Seramik sadece sanat, kültür ve arkeolojinin bir meselesi değildir. İnsanoğlunun topraktan elde ettiği mahsuller, topraktan çıkan su kaynakları ve aynı zamanda metabolizma ve bağışıklık sistemi gibi insan sağlığı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Topraktan elde edilen katı ve sıvı ürünlerin ve gıdaların bizim üzerimizde olumlu ve olumsuz etkileri vardır” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Altan Çilingiroğlu Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün kurulduğu günden bu yana kendini geliştirerek bu günlere geldiğini ve bu gün yaptığı çalışmalara değer verilen bir bölüm olduklarını söyledi. İZMİR(Ege Ajans/ Bünyamin Elsıkma-Abdurrahman Fırat)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç sanatçıdan keman resitali

Alice’den esinlendi

Doğa Kent Sanat Karma Sergisi Çetin Emeç'de

ASEV'den ‘Solistler Geçidi’

Sanayiden Sanata

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Arşiv