EBSO’dan Ankara çıkarması

  • 0
  • 816
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi SanayiOdası, Ankara’ya şimdiye kadar olanlardan daha yoğun bir programla adetaçıkarma yaptı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis BaşkanıSalih Esen, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri ilk günde TürkiyeBüyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrükve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile görüştü. EBSO Heyetinin Ankara programındaBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Türkiye Odalar veBorsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yer alıyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası heyetinin TBMM Başkanı CemilÇiçek’i ziyaretinde yeni anayasa ve açılım süreci gündeme geldi. EBSO MeclisBaşkanı Salih Esen, “Türkiye’nin birleştirici, kaynaştırıcı ve huzur içindeyaşamasına olanak sağlayacak yeni bir anayasaya kavuşmalı. Bu süreç içinde desizin katkılarınız unutulmayacak” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, Türkiye’de1982 yılından bu yana 19-20 ayda bir anayasa değişikliği olduğunuhatırlatırken, “Şimdi 2023 yılı hedeflerine uygun bir anayasaya kavuşmayı arzuediyoruz. TBMM’deki siyasi partilerin de aynı arzuda olması sevindirici” diyekonuştu.

Terör sorununun çözülmesi, ülkenin huzura kavuşması veyatırımların artması açısından açılım kararının başarıya ulaşmasının öneminedikkat çeken Yorgancılar, sürecin kaynaşma, ilerleme ve sonucuna ilişkin olarakbilgi eksikliğinden kaynaklanan algı hataları ve kaygılar olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin önünde tanıtım açısından büyük önem taşıyanolimpiyatların İstanbul’da yapılması ve İzmir’in EXPO 2020 adaylığını davurgulayan Ender Yorgancılar, “İnşallah Eylül ayında olimpiyatların İstanbul’dayapılmasını, Kasım ayında da EXPO 2020’nin İzmir’de yapılmasını kazanırız”dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacıolduğunu söyledi. 1080 yılının şartları ile 2013 yılının şartlarının aynıolmadığını vurgulayan Çiçek, “Demokrasi kurallar rejimidir. Doğru kural konur,sonucu da öyle olur. Demokrasilerde hak ve özgürlükler vardır amasorumluluklarda vardır. Sizler kendiniz için yaşamıyorsunuz. İş, aş verdiğinizinsanlar var. Sizler (iş dünyası) ne kadar iyi olursanız Türkiye de o kadar iyiolur. Bunun yolu da yeni anayasa. Yıkılacak duvarın önünde kimse durmaz.Türkiye’yi yıkılacak duvar gibi göstermeyelim. Sağlam olalım” dedi.

Türkiye’nin gündemindeki 4 önemli konudan üçünün ekonomiyleyakından ilgili olduğunu belirten Cemil Çiçek, bunların İstanbul’un olimpiyatoyunlarına, İzmir’in EXPO’ya adaylığını, Türkiye’nin Dünya Kültür MirasıKongresi’ne adaylığı olduğunu söyledi. Çiçek, “Yabancı heyetler geldiğindeönümüzdeki iki önemli ve öncelikli konudan biri İzmir’in EXPO adaylığı. Bununiçin çaba gösteriyoruz” dedi.

EBSO Meclis Başkanı Esen, Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Gümrükve Ticaret Bakanı Yazıcı’ya gerçekleştirilen ziyaretlerde, ekonominin ikinciplanda kalmasından endişe ettiklerini söyledi. Salih Esen, “Özellikle sanayicilerinmaliyetlerinin aşağı çekilmesi için faiz lobisiyle mücadeleden son derecemutluyuz. Ancak faiz lobisinden kaçarken kur lobisine tutulmayalım” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar da, Türkiye’nin geçtiğimiz10 yıl içinde ekonomide sıçrama yaptığını hatırlatırken, 2023 yılı hedeflerineulaşmada önemli başarılar elde edildiğini söyledi. Ender Yorgancılar,Türkiye’nin yüzde 3-3.5 büyümesinin yeterli olmayacağına dikkat çekerken,şunları söyledi:

“Bizler üretim sevdalısıyız ve sorumluluklarımızınbilincindeyiz. Büyüme ve istihdam stratejisi birlikte ele alınmalı. 2023 yılıhedeflerine ulaşmak için Türkiye her yıl yüzde 6-7 büyümeli. Faiz lobisininyanında kur lobisi çıktı. Bir de kar lobisi var. Türkiye’den son 10 yıldadöviz, borsa ve hizmet gelirleri yoluyla 20 milyar doların üzerinde bir kartransferi gerçekleşti. Bu paranın Türkiye’den çıkmasını engelleyecek veyatırıma yönelmesini sağlayacak teşvikler olmalı. Ülkemizin ve şehirlerimizintanıtımı konusunda önemli kararlar için ülkemizdeki gri ortamın sizinçabalarınızla beyaza çevrilmesi  önemli.”

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir’deki organizesanayi bölgelerinde hemen yatırıma başlanabilecek, alt yapısı hazır 7.5 milyonmetrekare boş arazi bulunduğunu da hatırlatırken, bu parseller doluncaya kadarve yatırım için de belli bir süre tanınarak Manisa ile aynı teşvikimkanlarından yararlandırılması gerektiğini savundu.

Odalar tarafından kapatılan teşviklerde YMM raporuistenmesinin sanayiciye yeni bir yük getirdiğini belirten Yorgancılar, fuarteşviklerinin de zamanında ödenmesini istedi.

Ender Yorgancılar’ın gündeme getirdiği konular arasında TMSFtarafından el konulan  BMC’ninTürkiye’nin yerli otomobil üretim yeri olması da özellik kazandı. Yorgancılar,“BMC yerli otomobili yapacak firmaya satılsın, yerli otomobil BMC’de yapılsın.Otomotiv yan sanayi üssü İzmir, yeni bir otomobil üretim merkezi olsun” dedi.

Ekonomik faaliyetlerin sınıflandırılması açısından NACEkodlarının büyük önem taşıdığını ve Odalardaki yeni seçimlerin bu kodlara görebaşarıyla gerçekleştirildiğini söyleyen Yorgancılar, 5174 sayılı Türkiye Odalarve Borsalar Birliği Kanunu ile Sanayi Sicil’de sanayici tanımının farklıolduğunu, bunun da netliğe kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, EBSO’nun kendisi içinöncelikli ve özellikli kurum olduğunu söyledi. Yeni dönemin hayırlı olmasınıdileyen Çağlayan, geçmişte yapılan hizmetlerden daha fazlasınıngerçekleştirileceğine inandığını belirtti. Kendisinin de politikaya girmedenönce 27 yıl sanayicilik yaptığını hatırlatan Çağlayan, ekonomiye ilişkingörüşlerini hem hükümette hem de Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ortayakoyduğunu haber verdi.

Türkiye’nin ihracatla büyüdüğünü, ancak 2023 yılı hedefleriiçin sadece ihracatın yeterli olmayıp her yıl en az yüzde 6 büyüme gerektiğinisavunan Çağlayan, “Avrupa’nın yüzde 5, ABD’nin yüzde 2, Çin’in yüzde 8.8oranında ithalatlarının gerilediği dönemde bizim ihracatla Türkiye’ninbüyümesine yüzde 4’lük katkı sağlamamız küçümsenecek bir başarı değildir. Ancakher yıl ortalama yüzde 6 büyüme için sadece ihracat yetmez, iç piyasanın da eniyi şekilde desteklenmesi gerekir. Geçmişte bizim önümüzde olan ülkeler yageriliyor ya da yerinde sayıyor. Biz büyüyerek sıçrama yapmalıyız verakiplerimizle arayı kapatmalıyız” dedi.

Çağlayan, EBSO’nun gündeme getirdiği OSB’lere teşvik,Odalarca yapılan teşvik kapatmalarda YMM raporu istenmesi ve kullanılmış makineithalatına ilişkin düzenlemeler için bakanlığının ilgili birimlerine de talimatverdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı da, seçimlerin uluslararasıstandartlara göre yapılmasının önemini vurguladı. Türkiye’de her ne olursaolsun diyalog kanallarının açık olması gerektiğini belirten Hayati Yazıcı, TürkTicaret Kanunu’nda yapılan değişiklikleri buna örnek gösterdi. Türkiye’ninpozitif görünümle yola devam etmesi için çaba gösterdiklerini belirten Yazıcı,“En büyük zenginliğimiz kardeşliğimiz. Hiçbir ayrım yapmadık. Sağlam verilerlehareket ettiğimizde, diyalog içinde çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok. Çözümsüreci konusunda da kimse paniğe, kaygıya kapılmasın. Açılımın konuşuluyorolması bile bize bir güven getirir” dedi.

EXPO İzmir’e yakışır
EXPO’nun en iyi zamanda ve en iyi organizasyonlayapılacağına inandığını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, “Türkiyeönemli, İzmir önemli. Sonucu Kasım ayında göreceğiz. 8 bin 500 yıllık köklütarihi var. Dış ticaretimizde, sanayimizde ilk sıralarda. Ürünlerin taşınmasıiçin gereken bütün yollar, kara, hava, deniz ve demiryolu var. EXPO İzmir’eyakışır” dedi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Girişimcilik ve İnovasyon Çalışmalarına Yaşar İDEA İle Hız Veriyor

Ege'nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Arşiv