Egeli tekstilcilere Fas’ta yatırım yapın çağrısı

  • 0
  • 814
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin en büyük ihraç pazarı Avrupa Birliği’ndekiekonomik durgunluk sonrasında ihracatçıların alternatif pazar arayışları hızkazandı. Gelişmekte olan ekonomileri hedef pazar olarak seçen ihracatçılaraçısından Afrika cazibe merkezi haline geldi. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Afrika’yaihracatı arttırmak için Önümüzdeki 10 yıllık süreçte hazırgiyim sektöründe 3kat büyüme beklenen Fas’a Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde “Sektörel TicaretHeyeti” düzenledi. Ege Bölgesi’nden organizasyona katılan 10 firma, Faslı 58 firmaile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Türk tekstil firmaları ile ticareti geliştirmeye büyük önemveren Faslı ithalatçılar, işbirliğinin daha uzun soluklu olması için Türktekstil sanayicilerini Fas’ta yatırım yapmaya davet ettiler. İplik ve kumaş üreticisi 10 firma ile Kazablanka’yagittiklerini belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği YönetimKurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 10 firmanın bir çoğunun “Sektörel Ticaret HeyetiOrganizasyonu” sayesinde ilk kez Fas pazarı ile tanışma fırsatını yakaladığını,Faslı işadamlarının heyete gösterdiği yoğun ilgiden son derece mutluolduklarını söyledi. 

FAS’TAN YATIRIMÇAĞRISI
Türkiye ile iş ilişkilerini mutlaka geliştirmekistediklerini belirten Kazablanca Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hasan Berkani,Türk firmalarının tekstil ve hammaddeleri üretimi ve ihracatındaki bilgibirikimini Faslı firmalar ile paylaşarak işbirlikleri oluşturmalarını talepetti. Türkiye ile Fas arasındaki ticari ilişkilerin boyutununsadece al-sat şeklinde olmamasını istediklerini kaydeden Berkani, “Türkfirmalarının kolaylaştırılan yatırım ortamında Fas’ta yatırım yapmalarını veFaslı firmalar ile ortaklıklar oluşturmalarını bekliyor ve istiyoruz” diyekonuştu. 

FAS AVRUPA’NIN ÖNEMLİBİR HAZIRGİYİM TEDARİKÇİSİ
Günümüzde Fas’ın Avrupalı belli başlı hazırgiyimalıcılarının önemli bir tedarikçisi konumuna geldiğine dikkati çeken Ünlütürk,“Fas, iplik kumaş ve benzeri ürünleri hammadde ve ara mamul olarak ithal edip,konfeksiyon ürünü olarak ihraç etmeyi benimseyen bir üretim modelini uyguluyor.Fas, AB ve ABD ile serbest ticaret anlaşmaları ile bu pazarların tedarikçisiolarak konumunu güçlendirdi. Bizler, tekstil ve hammaddeleri üreticileri veihracatçıları olarak Fas pazarını bu anlamda işbirliği yapılabilecek bir Pazarolarak değerlendiriyoruz. Tekstil ve hammaddeleri üretiminde uzun yıllaradayanan bilgi birikimimiz, teknolojik altyapımız ve üretim kalitemiz ile bizlerde önemli bir üretici ve tedarikçiyiz” diye konuştu. 

TÜRKİYE 5. SIRADA

Fas’ın 2011 yılında 2.83 milyar dolar tekstil vehammaddeleri ithalatı olduğunu vurgulayan Ünlütürk, şöyle devam etti;“Türkiye’den Fas’a 2011 yılında 173 milyon dolarlık, 2012 yılında ise yüzde 20artış ile 207 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı yaptık. Türkiyeşu anda Fas’ın 5. Büyük tedarikçisi konumunda. Türkiye ile Fas arasında 1 Ocak2006 tarihinde yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasıyla önemli vergiavantajları sağlandı. Bu sayede Faslı hazırgiyim sanayicileri kaliteli Türkipliği ve kumaşını avantajlı bir şekilde elde etme şansına sahip oldu. Fashazırgiyim sanayisi ile Türk tekstil sektörü birbirini bütünleyici bir konumaulaştı. Önümüzdeki dönemde işbirliğinin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Busüreç, Türk firmalarının Fas’ta yatırımlarını da beraberinde getirecektir.” 11 Haziran 2013 tarihinde Fas’ın Kazablanka şehrinde GoldenTulip Oteli’nde gerçekleştirilen organizasyona Faslı 50 firmadan 58 kişikatıldı. Türkiye’den ise Abalıoğlu Tekstil Sanayi A.Ş., Batı Basma San. A.Ş.,Ekoten Tekstil San. Ve Tic. A.Ş., Fateks Kumaş Tekstil Konf. San. A.Ş., FilideaTekstil San. Ve Tic. A.Ş., Mayteks Örme Sanayi ve Tic. A.Ş., Pagmat PamukTekstil Gıda San. Ve Tic. A.Ş., Spot Tekstil San. Tic. A.Ş., Uçak Tekstil San.Tic. A.Ş., Yeniçeri Tekstil San. Tic. Ltd. Şti. firmaları yer aldı. Fas’ta 1600 üyeli Fas Tekstil ve Hazırgiyim Federasyonu ile de bir araya gelen Türk Tekstil Heyeti, burada Fas’ınhazırgiyim ihracatı ve iç Pazar büyüklüğü ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.Fas Tekstil ve Hazırgiyim  Federasyonu yetkilileri, Fas’ta hazırgiyimsektörünün önümüzdeki 10 yılda 3 kat büyümesinin beklendiği bilgisini TürkTekstil Sektörü Heyeti katılımcılarına aktardı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Girişimcilik ve İnovasyon Çalışmalarına Yaşar İDEA İle Hız Veriyor

Ege'nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Arşiv