Ege’nin gizlisi “Botanik Bahçesi”

Türkiye’de ve Dünya’da ilk kez birçok bitkiyi bilim dünyasına kazandıran Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, 0-3 yaş grubundan üniversite öğrencilerine yılda 12 bine yakın ziyaretçiyi ağırlıyor.

  • 0
  • 791
Ege’nin gizlisi “Botanik Bahçesi”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de  ve Dünya’da ilk kez birçok bitkiyi bilim dünyasına kazandıran  Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, 0-3 yaş grubundan üniversite öğrencilerine yılda 12 bine yakın ziyaretçiyi ağırlıyor. Türkiye’yi temsil eden ilk botanik bahçesi olma  özelliğini taşıyan  Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi, araştırma ve öğretim hizmetlerinin yanı sıra halka doğal ve kültür bitkilerini tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlıyor. Araştırma, öğretim ve süs bitkileri serası bulunan Merkez’de tropik, kserofit, ekzotik bitkiler halka ve öğrencilere tanıtılıyor.

Botanik bahçesinin iç ve dış mekan olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Jeomorfolog Ayşe Bilgin, “İç mekanda  tropikal ve subtropikal, dış mekanda ise çalı ve ot formunda olan bitkiler yer alıyor.  Herbaryum, Türkiye’nin değişik bölgelerinden toplanan çeşitli doğal bitkilerin kurutularak belli bir düzen içinde saklandığı bir alan. Herbaryum’un birinci katında çiçekli, ikinci katında çiçeksiz kurutulmuş bitkiler korunuyor ve  çeşitli bilimsel araştırmalar yapılıyor. Ayrıca, Herbaryum’da bitki ihracat ve ithalatçılarına, doğadaki bitkileri tanımak isteyenlere, bitkilerin yayılış alanları ile ilgili bilgiler veriliyor” dedi.
Son dönem gelişmeleri olarak yeni açılacak olan parsellere değinen Jeomorfolog Bilgin, “Ziraat fakültesi ve botanik öğrencileri için laboratuvar niteliğindeki yeni sistematik parsellemeler üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Bu süre zarfında yabancı botanik bahçeleriyle olan tohum alışverişimizi durdurduk. Temel amacımız bitkiyi hem doğasında korumak hem de tekrar yetiştirip yayılım alanına bırakmak” diye konuştu.

Yaklaşık elli yıldır aktif  bir bahçeye sahip olan  Ege Üniversitesi özellikle son 10 yıllık dönemde gerçekleştirilen  TÜBİTAK ve üniversite destekli bilimsel araştırma projeleri ile İzmir endemik bitkisinin mevcut durumlarını ortaya koymaya çalışarak  bu türler üzerinde koruma çalışmaları gerçekleştiriyor

ULUSLARARASI NİTELİKTE TOHUM KATALOĞU
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde yaklaşık 3 bin kadar bitki türü bulunuyor. Bu bitkiler Türkiye ve yabancı orjinli olup, koleksiyonun zenginleşmesi ve araştırmalarda kullanılması amacıyla yabancı botanik bahçeleriyle tohum değişimi yapılıyor. Ayrıca her yıl uluslararası nitelikte bir tohum kataloğu yayınlanıyor. Akdeniz iklimi etkisi altında kalan bahçenin  toprak yapısı hafif ve verimli olan bir yapıya sahip.

Merkez, 48 bin 750 metrekare üzerine kurulu, yönetim binası, seralar, gösteri bahçesi, sistematik parseller, arboretum, meyve bahçesi, havuzlar, herbaryum merkezi gibi temel bölümlerden oluşuyor.
Seralar, toplam bin 300 metrekare alan üzerine kurularak farklı büyüklüklerde 13 adet seradan oluşuyor. Bir adet tropikal, bir adet kaktüs, bir adet soğuk sera ve geri kalan bölümlerde ise süs bitkileri ve araştırma seraları yer alıyor. Bu bölümde ayrıca 250 tropikal kökenli ağaç, çalı ve süs bitkisi taksonu ile 200 kadar kaktüs türü görülüyor.  İZMİR (Ege Ajans/Ahmet Görmez/Ayşe Soykıray/Berfin Sude Kara)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Dezavantajlara karşı el ele

İlk nikahlarını kıydı

Foça’da çocuklar doyasıya eğlendi

1 Mayıs’ı Yeni Türkü konseriyle kutlayacak

Hasret Gültekin’i unutmadı

Otizm Eğitim Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı

Arşiv