Ekonomide altın çağ yaşanıyor

  • 0
  • 887
Yazı Boyutu:

500 milyar dolar ihracat hedefi, Gediz Üniversitesi’nde masaya yatırıldı. İhracatçılar, ekonomideki son 10 yıllık performans nedeniyle hükümeti övgü, umut saçtı: “2023’te 500 milyar dolar ihracata ulaşıp, en büyük ilk 10 ekonomi arasına gireceğiz...”
 
Ekonomide bahar havası esiyor... Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Türkiye’yi 18 yıl aradan sonra tekrar yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltmesi yelkenleri şişirdi. Bu gelişmenin, ihracata da doping etkisi yapması bekleniyor. Gediz Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Bölümü böyle bir dönemde, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı 2023’te 500 milyar dolarlık ihracata ulaşma hedefine mercek tuttu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko ile Türk Dış Ticaret Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Ömer Berki, “500 milyar dolar ihracat hedefine ne kadar yakınız” konulu söyleşide görüşlerini, üniversite öğrencileriyle paylaştı.
 
Gediz Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Feray Erselcan’ın moderatörlüğündeki etkinlikte, ekonomide altın çağ yaşandığına işaret edildi, gelecek için umut saçıldı. İzmirli ünlü işadamı Eli Alharal, TİM’in ortaya attığı, ardından da devlet projesine dönüşen 500 milyar dolar ihracata emin adımlarla ilerlendiğine dikkat çekti. Alharal, dış pazarlara satışta da son 10 yılda büyük bir başarı yakalandığına değindi, şunları söyledi:
 
Rekor üstüne rekor
“Geçen sene 135 milyar dolar ihracatla Cumhuriyet tarihi rekoru kırmıştık. Bu yılın ilk 10 ayında 2011’e göre rakamlar yüzde 12.9 artarak 124 milyar dolara ulaşıldı. Yıl sonu hedefi 150 milyar dolara yaklaşıyoruz. Ege ise dış ticaret fazlası verir hale geldi. Avrupa ve yakın çevremiz başta olmak üzere tüm dünya krizlerle boğuşurken, elde edilen bu sonuç her yönüyle çok önemli. TİM olarak 500 milyar doları yakalamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Şu an 55 bin olan ihracatçı sayısını 100 bine çıkarıp, ar-ge, inovasyon ve tasarım çalışmalarına ağırlık vererek, bu hedefi gerçeğe dönüştürmek istiyoruz. Büyümenin motoru ihracattır. Her kesimin, dışa açık ve ihracatla rekabet eden bir büyüme modelini hayata geçirmek için daha istekli olmasını bekliyoruz.”
 
‘İftihar ediyorum’
İş dünyasının duayen isimlerinden Jak Galiko da ekonomi performansı nedeniyle hükümete övgü yağdırdı. “Son 10 yılda yakalanan müthiş başarı nedeniyle iftihar etmeliyiz” diye konuşan Galiko, şöyle devam etti: “Enflasyon yüzde 60’lardan yüzde 7’lere geriledi, ihracat ise 35 milyar dolardan 130 milyar dolarlara kadar yükseldi, ortalama yüzde 7.8 büyüme oranı yakalandı, işsizlik düşüyor. Büyümeye devam ettiğimiz sürece 500 milyar dolara ulaşır hatta geçeriz, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına da gireriz. Ancak 11-12 milyon kişi olan vergi mükellefi sayısını artırmalı, kayıt dışıyla mücadele etmeli, dolaylı vergileri düşürmeliyiz. Tüm bunların yanında üretimi desteklemeliyiz. Avrupa yerlerde sürünürken, ekonomisi atağa kalkan ülkemiz, bunları yapacak güce ve iradeye sahip.”
Benzer yorum Ömer Berki’den de geldi. Berki, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı hedeflerinin gerçekleştirilebilir olduğunu ifade etti, uyarıda da bulundu: “Şu an ithalata dayalı bir büyüme modeliyle karşı karşıyayız. Bunu ihracata dayalı hale getirmeliyiz. Yoksa 500 milyar dolar ihracata karşılık, 1 trilyon dolar ithalat yaparız. İhracata dayalı büyüme için öncelikle teşvik gerekiyor. Yılda 500 milyar dolar ihracat için 1 milyar dolarlık destek sağlanmalı.”
Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik de konuşmacılara plaket vererek teşekkür etti. Prof. Dr. Çevik, ülke geleceğinin parlak olduğunu kaydetti, “Krizlere inat, büyümede istikrar yakalan Türkiye, her yıl gücüne güç katacak. Yarının daha aydınlık ve güzel olacağına inanıyoruz. Gediz Üniversitesi olarak da girişimci ve ihracatçı gençler yetiştirip, 51 ülkeden öğrencileriyle bir ticaret köprüsü kurarak, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı koymak istiyoruz" dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv