Gezilesi müze

  • 0
  • 1.491
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından restore edilerek “Balkanlar ve Anadolu Giysileri Müzesi”’ne dönüştürülen Bornova’daki “Sirkehane” binası ziyaretçi akınına uğruyor.

EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı (DTMK)’nın on yıllık çalışması ve Devlet Planlama Teşkilatı bütçesiyle toplanan eserler arasında Anadolu’dan ve 12 farklı Balkan ülkesinden toplanan otantik giysiler, takılar, aksesuarlar ve halk sazları bulunuyor. Bir üniversite bünyesinde, Kültür Bakanlığı ile müşterek olarak açılan ilk kurum müzesi olma niteliğini de barındıran müze’deki giysiler, takılar, objeler ve müzik aletleri ilgiyle inceleniyor.

Müzenin oluşmasında en büyük emeğe sahip olan müze müdürü Dr. Cengiz Aydın, müzenin ilk temellerinin Halk Oyunları Bölümü’nün eğitime başladığı 1989- 1990’lı yıllara uzandığını söyledi.

On yılı aşan süreçte elde edilen fotoğraf ve bilgilerden oluşan iki kitap basıldığını, şu anda baskı aşamasında iki kitap daha bulunduğunu ekleyen Aydın, “O yıllarda Ege Bölgesi’nden başlanan halk müziği ve halk oyunları giyim-kuşam, gelenek ve göreneklerine yönelik çalışmalarımızı yurt geneline yayarak sürdürürken, 700 yıla yakın bir süre Osmanlı ile iletişimde olan olan balkanlarda yaşayan halkların, kültürlerin nasıl iz bıraktığını ve bu izlerin, günümüzde nasıl devam ettiğini tesbit etmek amacıyla çalışmalarımızı bu yana da kaydırdık. Balkanlarda yaşayan soydaşlarımızın ve komşu ülke halklarının oyun, müzik, çalgı ve giyim kuşamlarının birbirleriyle etkileşimlerinin, benzerlik ve farklarının tesbitini ancak bilimsel araştırmayla yapabileceğimizi ve ancak bu yolla kalıcı, geçerli bilgiye ulaşabileceğimizi düşünerek çalışmaları sürdürdük ve sonuçta Devlet Planmama Teşkilatı’ndan ayrılan bütçe ile bu müze oluştu” dedi.

Müzeyi çağın gereğine uygun olarak oluşturduklarını anlatan Aydın, Balkanlar’da 10 ülke ile Kırım ve Azerbaycan’da yapılan söyleşi, dans çekimleri ve oluşturulan yazılı kaynakların internet üzerinden açacaklarını, müzenin yerli, yabancı tüm ilgililerin inceleme ve başvuru merkezi olacağını belirtti.

Yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda elde edilen kıyafetler, takılar, çeşitli objeler, çeşikli müzik aletlerinden oluşan müzenin daha iyi koşullara gelebilmesi için çalışmaların devat ettiğini anlatan Cengiz Aydın, elinde geçmişe ait giysi, takı ve benzeri unsurlar ile çalgılar bulunan herkese çağrı yaparak müzeye bağışlamalarını istedi.

Tarihi 1800’lü yıllara dayanan 2 bin 560 obje, müzik aleti ile 20 bin 736 kare fotoğraf ve 208 saat video kaydı olmak üzere pek çok arşiv bilgisinin yer aldığı müze, mesai saatleri içinde gezilebilecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç sanatçıdan keman resitali

Alice’den esinlendi

Doğa Kent Sanat Karma Sergisi Çetin Emeç'de

ASEV'den ‘Solistler Geçidi’

Sanayiden Sanata

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Arşiv