GIDA AR-GE PROJE PAZARINDA HEDEF ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ULUSLARARASI OLMAK

  • 0
  • 949
Yazı Boyutu:

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin gıda sektöründe yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması ve tarıma dayalı sanayide üretimde hayata geçmesi için bu yıl ilk kez ulusal olarak düzenlediği “Gıda ARGE Proje Pazarı”nda hedef önümüzdeki yıllarda organizasyonu uluslararası katılımlı hale getirmek.
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın büyük önem verdiği “Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nda 116 proje sergilenerek sanayici ve ihracatçıların beğenisine sunuldu. Ödül Töreni için 2 saatliğine İzmir’e gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ödül töreninde yaptığı konuşmada inovasyon ve Ar-Ge’nin Türkiye için vazgeçilmez olduğuna dikkat çekti.
Devletin Ar-Ge desteklerinin çok avantajlı olduğuna işaret eden Çağlayan, “Avrupa’nın zor duruma girdiği bu ortama rağmen Türkiye 135 milyar dolarlık Türkiye ihracat rekorunu kırdı. Biz millet olarak sanayi ve üretim yapısını değiştirmek durumundayız. Zihin devrimcisi olmak gerekiyor. Dünyadaki pastadan pay almak isteyenlerin sayısı arttı” dedi.
 
Küresel krizin ticarette davranış biçimlerini değiştirdiğini anlatan Çağlayan, “Yükte hafif pahada ağır bir ihracat yapmamız lazım. Türkiye’nin ihracatta ortalama kg. fiyatı 1.46 dolar iken, Almanya’nın 4.1 dolar, Japonya’nın 3.5 dolar. Ar-Ge ve inovasyona önem vererek ortalama ihraç fiyatımızı arttırmak zorundayız. Aksi takdirde 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapamayız. Bugün Turquality desteği alan 78 firmamızın ortalama ihraç fiyatı 2.14 dolar. Türkiye ortalamasının yüzde 50 üstünde. Ar-Ge’ye yatırım yapan kazanır” diye konuştu.
 
Türkiye’nin gıda sektöründe dünya markası Ülker’i bünyesinde bulunduran Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nda proje sahiplerine daha fazla işbirliği çağrısı yaptı.
6 ana sektörde 54 fabrika ile Türkiye dahil 10 ülkede üretim yaptıklarını söyleyen Ülker, "Şu anda istihdam sayımız 30 bine ulaşmış durumda. 2011 yılında 11.6 milyar TL brüt gelirimiz olmuş. Biz uluslar arası lider bir gıda ve içecek şirketi olmayı amaçlıyoruz" dedi.
Ülker’in Türkiye’de ilk Ar-Ge departmanı kuran ve gıda ürünlerini ambalajlayan ilk şirket olduğunu söyleyen Ali Ülker, şirket olarak Ar-Ge ve inovasyona büyük önem verdiklerini 200 kişilik Ar-Ge ve İnovasyon ekibiyle çalıştıklarını kaydetti. Ülker, “Grup olarak, “Sürüden Ayrılmak” modelini benimsedik. Kalite ve Ar-Ge departmanımızda 200 kişilik bir ekibimiz var. Biz gücümüzü değişimden alıyoruz. Yarınlar için daha güçlü gıda sanayi ve güçlü şirketler için genç girişimcilerden daha fazla çaba bekliyoruz. Daha fazla sizin kapınızı çalmak istiyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımıza ve ortaklarımıza Türkiye’den proje, fikir ve patent de satmak istiyoruz. Üniversite sanayi ve devlet işbirliği önemli. TÜBİTAK ile bu konularda birçok projemiz var. Sizlerden gelecek ilginç projeleri değerlendirmeyi arzu ederiz" diye konuştu.

BÜYÜKEKŞİ: EİB İLE GURUR DUYDUM
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı Ege İhracatçı Birlikleri’nin çok güzel organize ettiğini ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, “EİB’in düzenlediği bu etkinlikte Gıda Ar-Ge projelerinin yıldız projelerini ödüllendireceğiz. EİB ile gurur duydum, başta Eli Alharal olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Gıda sektörü bugün burada önemli bir olaya imza attı, Ar-Ge Proje Pazarı’nı gerçekleştirmekten dolayı mutluyuz. Bu organizasyon ihracatçılarımızı kenetledi. Bu sene TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye çağında 7 Ar-Ge proje pazarı etkinliği, 17 Tasarım Yarışması yapıyoruz. Amacımız, 2023’e giderken Ar-Ge’ye, inovasyona önem vermek ve ihracat hedefimizi yakalamaktır. Önemli olan üretilen ve sergilenen tasarım ve projelerin sektör ve firmalar tarafından hayata ve üretime geçirilmesidir. Önümüzdeki zaman diliminde bir inovasyon haftası yaparak sergi ve fuar yaparak bir hafta boyunca yapılan yıl içinde gerçekleştirilen tasarım yarışmaları ve Ar-Ge proje Pazarı etkinliklerinde sergilenen projeleri tekrar sergileyeceğiz. Bu atılımlar sayesinde rekabetçi Türk ürünlerinin dünyaya pazarlanmasını hedefliyoruz” dedi.

ALHARAL: AMACIMIZ GIDA AR-GE PROJE PAZARINI ULUSLAR ARASI HALE GETİRMEK
İzmir’in gıda üretim ve ihracatında önemli bir merkez olması nedeniyle Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından “Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nda Ege İhracatçı Birlikleri’nin görevlendirildiğini belirten TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve diğer illerde gıda alanında faaliyet gösteren ihracatçı birliklerinin katkısıyla çok başarılı bir organizasyona imza attıklarını söyledi.

HEDEF TÜRKİYE’DEN MC DONALD’S COCA COLA ÇIKARMAK
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı ile Türkiye’den dünya markaları çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal: “Türkiye’den neden bir Mc Donald’s bir Coca Cola çıkmasın? Türk markaları Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vererek global oyuncu haline dönüşecektir. Türkiye’de bugün şirketler Ar-Ge’ye genel harcamaların yüzde 1’i civarında kaynak ayırıyor. 2023 yılında bunu yüzde 3’ler seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Bu amaca ulaşmada üniversite-sanayi işbirliğinin önemi çok büyük” dedi.
Toplam 116 projenin yarıştığı Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda birbirinden ilginç ürünler sergilenerek gıda endüstrisinin beğenisine sunuldu. Yarışmada “Atık Balık Pullarının Ekonomiye Kazandırılması” projesi ile Sevinç Kopuz birinciliğe layık görüldü. Nohuttan cips üreten Özge Erdoğan ve Mahir Turan ikincilik ödülünü alırken, üçüncülük ödülü Koruk suyunun hafif ısıl işlemle UVC ışınlama ile raf ömrünün artırılması” projesi ile Reşat Atılgan’ın oldu.
Mansiyonlar:
Trace’nChoice: Tüketici Yönelimli ve Çok Fonksiyonlu İzlenebilirlik Sistemi-Zeynel Cebeci
Antioksidan Aktiviteye Sahip Bazı Baharatların Taze Kaşar Peynirinde Kullanımı- Kemal Seçkin
Zeytin Yaprağı İlave Edilerek Elde Edilen Zeytinyağlarının Bazı Temel Kalite Kriterleri ve Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi- Didar Sevim

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Arşiv