GÜVEN,Yasa yapıcıların ve uygulayıcıların eğitilmesi gerekiyor

  • 0
  • 746
Yazı Boyutu:

2440. Bölge Göztepe Rotaract Derneği "Kadın, Şiddet ve Cinsiyet Ayrımları" konulu toplantısına CHP İzmir milletvekili ve PM üyesi Prof.Dr.Hülya Güven ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma merkezi’nde  Sosyal Çalışmacı olarak görevli Melek Sarı konuşmacı olarak katıldılar.
 
Göztepe Rotaract Derneği başkanı Gökçe Kuntay yaptığı açılış konuşmasında; dernek olarak,"Kendinden önce hizmet" sloganıyla yola çıktıklarını ve gençlerin, toplumsal, uluslararası ve kişisel ve liderlik gelişimlerine yönelik gelişimlerini  takım çalışması ile sağladıklarını anlattı. düzenli olarak genç arkadaşlarıyla başarılı projelere imza attıklarını , önümüzdeki günlerde de uygulanmak üzere kadınlara yönelik de projeler hazırladıklarını, ve çalıştıkları konularda konunun uzmanı olan  kişilerin fikirlerine başvurduklarını söyledi. Mecliste kadın-erkek fırsat eşitliği komisyonunda görev yapan ve kadınlarla ilgili çalışmalarıyla adından söz ettiren CHP İzmir milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven’i aralarında görmekten çok mutlu olduklarını ve Göztepe Rotarakt Klübü olarak ellerini taşın altına koyarak,  kadınların yanında olacaklarını belirtti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezinden Melek Sarı konuşmasında; Kadın ile erkek arasında farklı biyolojik şekillenme değil, toplumun özellikle erkeklerin kadına bakış açısının olumsuz ve küçültücü olduğunu bu nedenle yapılacak çok şey olduğunu anlattı.
CHP İzmir Milletvekili ve PM üyesi Prof.Dr. Hülya Güven yaptığı konuşmasında; Ülkemizde ekonomik ve sosyal göstergelerde AB ortalamalarını yakalamamız ancak kadınların eğitim düzeyinin yükselmesi, işgücüne katılım ve istihdamının gelişmesi ve siyasette etkin yer almasıyla mümkün olabileceğini anlattı. Kadınların önündeki engellerin saptanması ve giderilmesiyle kadının toplumdaki statüsünün güçlendirilmesinin, demokratik gelişmişlik ve toplumsal refahın sağlanması bakımından büyük önem taşıdığını belirten Güven, toplumsal yaşamın her alanında cinsiyet eşitliği anlayışını teşvik eden politikaların uygulanmasını gerekliliğine dikkat çekti. Ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesi, hükümetlerin, sivil toplum örgütlerinin, akademik çevrelerin ve ilgili tüm toplum kesimlerinin kesintisiz çabaları ile mümkün olabileceğini söyledi.
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitsizliği söz konusu olduğunda genellikle konuşulanların, okula gidemeyen kız çocuk ve okuma yazma bilmeyen kadın sayılarıyla sınırlandırıldığını, aslında kız çocuklarının ve kadınların eğitim süreçlerine katılması çok önemli olduğunu belirtti. Kadına şiddet ve cinsiyet ayırımcılığı konusunda da yasa yapıcılarının, uygulayıcılarının ve vatandaşların  eğitilmesi gerektiğini söyleyerek, özellikle insan hakları eğitiminin alınmasının hem vatandaşlar hem de uygulayıcıların hak konusunda bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu anlattı. Güven, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2010 yılı verilerine göre Türkiye cinsiyet ayırımı açısından 134 ülke arasında 126. Sırada olduğunu, bu rakamın ülkemizin kadın sorununda nerede olduğunu gösterdiğini söyledi. Sivil Toplum Kuruluşlarına çok görev düştüğünü belirtti.
 
Toplantı sonunda Göztepe Rotaract Kulübü Başkanı Gökçe Kuntay katılımcılara teşekkür plaketi vererek bir anısını anlattı. Prof. Dr.
İlknur Güntürkün Kalıpçı’nın kaleme aldığı, Göztepe Rotaract Derneği'nin
6 senedir sahneye koyduğu "Atatürk ve Türk Kadını" isimli Tiyatral Konferansında Cumhuriyet Dönemi Kadınlarından Müfide İlhan'ın; "Ben 40 yaşında tam 7 çocuk annesiyken, bir meclis toplantısına katılmıştım.
Salon hıncahınç erkek doluydu. Erkeklerden biri çıkıp da 'İkinci evlilik hakkı isteriz' deyince dayanamadım, 'Beyfendi, Şer'ren hakkınız dört iken bu fedakârlık niye' dedim."repliğiyle sözlerini tamamladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Enginarın kalbi Urla’da atacak

TARKEM'in yeni başkanı Dr. Cemil TUGAY

Belediye Lokantası ile öğrencinin yüzü güldü

Belediye emekçilerine bayram hediyesi

Kızılay Mahallesi’ne çözüm ve proje ziyareti

Ruhsat ve kaldırım işgaline sıkı denetim

Arşiv