Her saat başı bir sağlık çalışanı şiddet görüyor

  • 0
  • 784
Yazı Boyutu:

Sağlık çalışanlarının diğermeslek gruplarına göre 16 kat daha fazla saldırıya uğradığı Türkiye’de‘sağlıkta şiddet sorunu’ İzmir’de Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumdamasaya yatırıldı. Her saat başı bir sağlık çalışanın sözlü veya fizikselşiddete maruz kaldığının açıklandığı sempozyumda sağlık çalışanlarına yönelikşiddetin aslında toplum sağlığı sorunu olduğu gözler önüne serildi.  

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi,İzmir Tabip Odası, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Tıp Tarihi ve EtikAnabilim Dalı işbirliği ile ilk kez düzenlenen “SAĞLIKTA ŞİDDET SORUNUSEMPOZYUMU” Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Alanında uzmanhekimler ve avukatların konuşmacı olarak yer aldığı sempozyuma YaşarÜniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. SuatKaptaner, İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Balaban ile EgeÜniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu katıldı.

ŞİDDETİ KONUŞMAK ÇOK ACI
Şiddet davranışının gelişimi vesonuçları, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin tanımı ve risk faktörleri,hukuki koruma yöntemleri gibi konuların ele alındığı sempozyumun açılışkonuşmasını gerçekleştiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner,“Aslında sağlıkta şiddet gibi bir konuyu bir sempozyumda tartışmak gerçektenacı ama sonuçta bu sorun gerçek. Sağlıkta şiddetin bir çok nedeni var.Sempozyum sonrası karar alması gereken otoritelere buradan çıkan sonuçlarıaktaracağız” dedi.

İZMİR NÜFUSU ACİLDE
Sağlıkta şiddet olaylarının en çokacil polikliniklerinde yaşandığını belirten İzmir İl Sağlık Müdür YardımcısıDr. Cengiz Balaban, “Sağlık hizmetinin ücretsiz olmasından dolayı ülkemizde ençok suiistimal edilen birim acil poliklinikleridir. Bu da gerçekten acilgereksinimi olan hastalarda mağduriyete yol açmaktadır. Son 10 ay içindeİzmir’de acil polikliniklere başvuranların sayısı 3,5 milyonu bulmuştur. Yanihemen hemen tüm İzmirliler acil polikliniğine başvurmuş diyebiliriz.” şeklindekonuştu.    

ŞİDDET HABERLERİ UYARISI
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Murat Barkan ise medyanın şiddet konusunda daha dikkatli ve sorumlu olmasıgerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Barkan, “ Medyada çıkan haberler, hekimler ve hastaları karşı karşıya getiriyor. Sağlıkçalışanlarına yönelik şiddette medyanın sorumluluğu göz ardı edilmemeli.Soyut değerlerin dokunulmazlığını korumak başlıca sorun olarak gözeçarpıyor” dedi.

ŞİDDET SON 20 YILDA ARTTI
Açılış konuşmalarının ardındansunumlarını gerçekleştiren akademisyenler ve hekimler sağlıkta şiddetirakamlarıyla ortaya koydular. Ülkemizde özellikle son 20 yılda şiddeteğiliminin artığına dikkat çeken Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi veEtik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün şunları söyledi:“Ülkemizde yaygın olanataerkil yaşam biçimi, özellikle son 20 yılda sevgi, saygı ve hoşgörüde yaşananerozyonla da birleşerek şiddet eğiliminin artmasına neden olmaktadır. Türkiye’desağlık çalışanlarına yönelik hasta ve hasta yakınları tarafından uygulananşiddet sorunu sadece bize özgü değildir ve tüm dünyada bu tür olgularda birartış görülmektedir. Sorunu sadece hukuki ve sert önlemlerle çözebilme imkanıyoktur. Etik ve ahlaki değerleri zayıflayan toplumların, duyarsızlaşmış, önyargılı, eğitim eksikliği, örnek model yoksunluğu yaşayan toplumların şiddetlebaş edebilme şansları oldukça zayıftır. Şiddet ister toplumsal, ister bireyselisterse de mesleki olsun; üzerinde dikkatle düşünülmesi gereken tablodur. Bununüzerine daha sert tedbirlerle gidilmesini beklemek belki de daha sert birkarşılık oluşmasına zemin hazırlayabilir. Türkiye’de halen 460 binkadar sağlık çalışanı olduğunu göz önüne aldığımızda sağlıkta şiddet sorununakarşı duyarlı olunmasının nedeni de kendiliğinden cevap bulacaktır.”

SAVUNMA HAKKI OLMALI
Bir sağlık çalışanın saldırıanında kendisini savunma ve müdafaa hakkına sahip olması gerektiğini ifade edenÜstün şöyle devam etti:“Sağlık çalışanının kendisineyönelik bir saldırıya karşı sessiz ve çaresiz kalması, böyle bırakılması etikve ahlaki açıdan son derece yanlıştır. Sağlık çalışanı bir saldırı anındakendisini savunma ve müdafaa hakkına sahip olmalıdır. Ancak buradaki küçük ayrıntı,sağlık çalışanının saldırıyı ve yeniden saldırma ihtimalini ortadankaldırdıktan sonra hasta ve hasta yakınlarının saldırılarına karşı haksız eylemoluşturabilecek ve ona zarar vermeyi sürdürebilecek bir eylem sürecine devametmemesidir. Aksi takdirde haklıyken haksız bir pozisyona düşebilir.”

YASA TASARILARI HAZIRLANIYOR
Sempozyumda “Sağlık ÇalışanlarınaYönelik Şiddete Karşı Hukuki Koruma” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Yaşar Üniversitesi Hukuk FakültesiÖğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Havutçu Gaziantep’te hasta yakınının saldırısısonrası hayatını kaybeden Dr. Ersin Aslan’ın ardından TBMM’de sağlıktaşiddetin önlenmesine yönelik bazı hukuksal düzenlemeler ve yasa tasarılarınınhazırlandığını hatırlattı. Havutçu, “Bu hukuksal düzenlemeler şiddet mağdurusağlık çalışanının şiddet nedeniyle uğradığı zararların tazmin ve telafiedilmesini kapsamamaktadır. Şiddet mağduru sağlık çalışanının zararlarınıntazmin edilmesi, sağlık çalışanın zararlarından şiddet uygulayanın sorumlututulmasının şartları;  şiddet mağdurunakarşı idarenin sorumluluğu, şiddet mağdurunun ‘işveren’ sıfatı ile hastaneyönetimini sorumlu tutabilmesinin şartları genel hükümlere tabidir.  Bu çalışmada, sağlık çalışanınınzararlarından özel hukuka göre sorumluluk incelenmiş, sağlık çalışanına şiddetözelinde  yeterli olup olmadığıtartışılmıştır” dedi.  

AYRI BİR SUÇ TİPİ SAYILMALI
Sağlık çalışanlarına yönelikşiddet olaylarını genel şiddetten ayrı düşünmemek gerektiğini belirten YaşarÜniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise; “Sağlıkçalışanı olarak kutsal bir meslek icra ediyor olmaları ayrı bir duyarlılıkyaratıyor. Ancak ayrı bir suç tipi olarak değerlendirmek mümkün değil. Çünküsuç tipleri düzenlenirken Türk Ceza Kanununda hekime ya da başkasına karşı ayrımıyok. Kasten yaralama ve hakaret, kamu görevlisine karşı yapıldığındaağırlaştırıcı unsurlar oluyor. Ayrıca takibi şikayete bağlı bir suç da olmaktançıkıyor, kamu davası haline geliyor. Ancak genellikle para cezasına çevrilme,hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi sonuçlar çıkıyor. Sempozyumdakiamacımız, duyarlılık yaratmak. Sadece vatandaşlara da değil, sağlıkçalışanlarına da bilinçlendirme yapacağız. Neler yapmaları gerektiği konusunda.Şiddetin mutlaka kolluk birimine, kovuşturma organlarına intikal etmesigerekli. Kurumların duyarlılığını artırmak da önemli” şeklinde konuştu.
Sağlık çalışanlarına yönelikşiddeti en çok 26-35 yaş arası erkeklerin gerçekleştirdiğine dikkat çeken İzmirTabip Odası Avukatı Mithat Kara da; “İzmir’de ise 2013 yılında İl SağlıkMüdürlüğü bünyesindeki Beyaz Kod Birimine 672’si sözlü, 316’sı fiziksel toplam988 şiddet bildirimi gerçekleşti.  Yaklaşık 120 olaya ilişkin ise davaaçıldı.” bilgisini verdi.

AB’NİN ÇOK GERİSİNDEYİZ
Sempozyumakatılan İzmir Sağlık ve Hasta Hakları Derneği Genel Sekreteri Psikolog MevlütÜlgen ise Türkiye’nin sağlık hizmetlerinden şu örnekleri sundu:-AvrupaBirliği Ülkelerinde 10.000 kişiye 55 hasta yatağı, 326 hekim, 571 ebe vehemşire düşerken ; Türkiye’de10.000 kişiye 26 hasta yatağı 169 hekim, 237 ebe ve hemşiredüşmektedir. Türkiye’de 10.000 Kişiye düşen hasta yatağı ,hekim ve hemşiresayısı dünya ortalamasının da altındadır.-2010 yılı verilerine göre Türkiye’dekişi başı ortalama 913 dolar sağlık harcaması gerçekleştirilirken burakam OECD ülkelerinde ortalama 3268 dolardır.


TÜRKİYE’DE RAKAMLAR KORKUTUCU

2012 sonu rakamlarına göre 698 bin 519 çalışanı bulunan Sağlık Bakanlığı’nın,Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beyaz Kod Birimine, 14 Mayıs 2012 ile 7 Kasım2013 tarihleri arasındaki 1,5 yıllık sürede, çalışanlar tarafından 14 bin 130“şiddet” bildiriminde bulunuldu. Bunlardan 4 bin 603 tanesi fiziksel, 9 bin 527tanesi ise sözlü şiddet olarak gerçekleşti. Bu bildirimlerden 9 bin 386 adediadli mercilere intikal ettirilirken 476 tanesi sonuçlandı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Aydınlık Türkiye için çalışacağız!

50 bin adet fidan dağıttı

Dezavantajlara karşı el ele

İlk nikahlarını kıydı

Foça’da çocuklar doyasıya eğlendi

1 Mayıs’ı Yeni Türkü konseriyle kutlayacak

Arşiv