İhracata çifte bayram darbesi

  • 0
  • 1.511
Yazı Boyutu:

Son üç aydır gerileyen Ege İhracatçı Birlikleri ihracat rakamları, Ekim ayında çifte bayramın da etkisiyle yüzde 4.4’lük düşüşle 951 milyon 982 bin dolara geriledi. Egeli ihracatçılar, Ocak-Ekim döneminde 9 milyar 463 milyon dolarlık ihracata imza atarken, son bir yıllık dönemde yüzde 1’lik artışla 11 milyar 386 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri, 2011 yılı Ekim ayında 25 gün ihracat yaparken, 2012 yılının aynı ayında Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı tatillerinin üst üste gelmesi nedeniyle 23 gün ihracat yaptı. İki günlük tatil EİB ihracatının Ekim ayında eksi vermesine yol açtı. Böylelikle EİB ihracatı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından sonra Ekim ayında da eksi vermiş oldu.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden 4 tanesi, Ekim ayında, 2011 yılı Ekim ayı ihracat rakamlarını geçerken, 8 tanesi geçen senenin aynı döneminde yaptıkları ihracat rakamını yakalayamadı.
 
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ekim ayında yaptığı 951 milyon 983 bin dolarlık ihracatın 526 milyon 152 bin dolarlık kısmı sanayi ürünleri ihracatı olurken, tarım ürünleri ihracatı 351milyon 290 bin dolar, madencilik ihracatı ise 74 milyon 539 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
 
KURU MEYVE SEKTÖRÜ EKİM AYINDA İHRACATTA ZİRVEYE ÇIKTI
Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin ihracat sezonunun başlamasıyla birlikte ihracatta yoğun bir dönem yaşayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri, 2011 yılı Ekim ayına göre yüzde 14’lük düşüşe rağmen  121 milyon 674 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı ve en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olarak zirveye çıktı.
 
2012 yılında Ocak – Eylül döneminde 9 ay zirvede yer alan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise, 117 milyon 206 bin dolarlık ihracat kaydıyla en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektör konumunda yer aldı.
 
Avrupa Birliği’ndeki ekonomik kriz sonrasında stok maliyetlerine katlanmak istemeyen AB’li ithalatçıların tercihi Türk konfeksiyon ürünleri olunca, bir yıl aradan sonra ilk kez geçen ay ihracatta artıya geçen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ekim ayında da ihracatını yüzde 9 arttırarak 92 milyon 484 bin dolarlık konfeksiyon ürünü ihracatına imza attı ve zirvede üçüncü sırada yer buldu.
 
Ege Bölgesi’nin önemli ihraç ürünlerinden olan maden ve doğaltaş sektörü Ekim ayında ihracatta yüzde 6’lık düşüş yaşadı ve 74 milyon 539 bin dolarlık ihracatla Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde en fazla ihracat yapan dördüncü sektör oldu.
 
Başarılı bir yıl geçiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ekim ayında ihracatını yüzde 12 arttırarak 65 milyon 921 bin dolara ulaştı ve en fazla ihracat yapan beşinci sektör oldu. Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise, yüzde 2’lik azalışla 51 milyon 400 bin dolarlık dışsatım gerçekleştirdi.
 
İhracatın yıldız sektörlerinden olan Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, çifte bayram tatilinin etkisiyle Ekim ayında yüzde 2’lik düşüş yaşadı ve 45 milyon 651 bin dolarlık ürün satışı gerçekleştirdi.
 
2012 yılında ihracatını her ay arttırarak istikrar abidesi olan Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği çifte bayrama rağmen Ekim ayında da ihracatını yüzde 5 arttırmayı başardı ve 33 milyon 352 bin dolarlık ihracata imza attı.
 
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yüzde 15’lik düşüşle, 21 milyon 780 bin dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yüzde 40’lık artışla 11 milyon 485 bin dolarlık ihracat yaptı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise, yüzde 11’lik düşüşle 8 milyon 960 bin dolara geriledi.
 
KASIM AYINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ
Ege Bölgesi’nin ihracat performansının Avrupa Birliği’ndeki ekonomik kriz ve yakın coğrafyamızdaki siyasi kriz nedeniyle son üç aydır düştüğünü hatırlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ekim ayında çifte bayram nedeniyle daha dezavantajlı bir konumda kaldıklarını söyledi.
Kasım ayından daha umutlu olduklarını kaydeden Türkmenoğlu, “Kasım ayında Ege İhracatçı Birlikleri ihracat kayıt rakamlarının artıya geçeceğini ve dört aylık kötü serinin sona ereceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv