İlk alıcı Japonya'dan

  • 0
  • 851
Yazı Boyutu:

Zeytinyağı sektöründe yeni ihracat sezonuna girmenin coşkusu yaşanıyor. 201 bin tonluk rekoltenin beklendiği zeytinyağı sektöründe Türkiye’nin zeytinyağı ihracatını arttırmak isteyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Japonya’nın önemli zeytinyağı ithalatçı firmalarından Umekita Shoji Co. Ltd. firmasının üst düzey yetkilileri ile Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarını İzmir’de buluşturdu.
 
Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında Japonya’yı hedef pazar olarak belirlediğini ve bu ülkeye ihracatını arttırmak için yoğun bir tanıtım çalışması yürüttüğünü belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Japonya’nın en fazla ihracat yaptıkları üç ülkeden biri olduğunu kaydetti.
 
Türkiye’nin önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte dünyanın en büyük ikinci zeytinyağı üreticisi ülke konumuna geleceğine işaret eden Güreli, “Japonya’ya zeytinyağı ihracatımız 2011/12 ihracat sezonunda (01 Kasım 2011 – 31 Ekim 2012 zaman aralığında) 2 bin ton civarında gerçekleşti ve 7.5 milyon dolar döviz girdisi sağladık. Japonya en fazla ihracat yaptığımız üçüncü ülke oldu. Japonya yıllık 35 bin ton civarında zeytinyağı ithal ediyor ve bu rakam her yıl dünya ortalamasının çok üzerinde artış gösteriyor. Türkiye’nin yakın gelecekte oluşacak üretim fazlasının katma değere dönüşebilmesi için ihracatımızı katlayarak arttırmak zorundayız. Japonya bu süreçte bizim en önemli ihraç pazarlarımızın başında gelecek” diye konuştu.
 
Japon halkının sağlıklı beslenmeye çok önem verdiğini, alımgücü yüksek ve bilinçli tüketici kitlesine sahip olduğunu vurgulayan Güreli şöyle devam etti: “Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, son iki yıldır Japonya’dan hem zeytinyağı ithalatçılarını, hem de Japonya’nın önde gelen yemek yazarlarını Türkiye’de ağırladı. Japonya’daki gıda fuarlarına katılarak Türk zeytin ve zeytinyağını tanıttık, tadım panelleri düzenledik. 2013 yılında da ZZTK’nın Japonya’da tanıtım etkinlikleri devam edecek. Olive Japan 2013 etkinliğinde katılımcı olarak yine seminer vereceğiz ve  tadım yaptıracağız. Hedefimiz orta vadede Japonya’ya Türkiye’nin zeytinyağı ihracatını yıllık 10 bin ton seviyelerine çıkarmak.”
 
Hali hazırda ithal ettiği zeytinyağını Japonya’da okul, hastane ve marketlere pazarlayan, aynı zamanda Japonya’da bir restoran sahibi olan Umekita Shoji Co. Ltd firması İzmir’e gelerek Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından organize edilen ikili iş görüşmelerinde bulundu. Bir gün boyunca süren alım heyetinde firma sekiz Türk zeytinyağı ihracatçısıyla görüştü.
 
Umekita Shoji Co. Ltd firması; İzmir’de, Zeytin İskelesi, Kozmopolitan Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yonca Gıda Sanayi A.Ş., Yeniçağ Gıda San. Tic. A.Ş., Meyn Dış Ticaret Gıda Turizm Ltd. Şti., Marbil A.Ş., Ege NKM Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Litus Gıda Ltd. Şti. firmaları ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv