Seba Uğurtan adından söz ettiren İzmirli ressamlardan biri. Anne tarafından İzmirli olan Uğurtan babasının mesleği nedeniyle Türkiye’yi dolaştı. 46 yıl önce babasının emekli olmasıyla İzmir’e dönen, 9 E.Ü. Buca Eğitim Fakültesi Resim Ana Sanat Dalı’nda son sınıf öğrencisiyken 20 yaşında evlenen ve mezun olduğu gün oğlunu doğuran Ressam Seba Uğurtan, resim öğretmeni olarak uzun süre görev yaptı. Okullar için duvar rölyefler ve resimler hazırladı.
30 yaşında yakalandığı kanseri sanatla yenerek yaşamın süresinin değil ne yaparak yaşadığının önemli olduğunu, insanların acıları ile mücadele ederken mutlu yaşayabilmenin sanat ile mümkün olabileceğini gösterdi ve ayakta olduğu her gün tüm maaşını harcayarak resim yaptı. Açtığı Sanat galerisinde sanatçıların yetişmesine katkı verdi, sanat etkinlikleri ve sergiler düzenledi, yüzlerce sanatçının İzmir sokaklarında resim yapmasını sağladı. Kendisine ait özgün eserlerle beraber Su Grubu ve destekleyen ressamlarla “Sağlık İçin Sanat Projesi” kapsamında 1446 özgün eser hastanelere bağışlanmasına öncülük etti.
En önemli ilham kaynağı İzmir’e, insanına, doğasına, sıcaklığına, bayıldığını itiraf eden Seba Uğurtan arkadaşlarıyla birlikte “Altın şehirlerimiz” adlı bir projeyi İzmir ile başlattı ve İzmir’i ve tarihi yerlerini, binalarını tanıttı.
Aynı projeyle Güneydoğu’yu ve Ege’yi tanıtan muhteşem çalışmalar yaptı ve İnsanlar arasında dostluk köprülerini sanatla oluştururken Söylemi hep aynı oldu: İLLEDE SANAT…
Ve, bir kadın sanatçı olarak 8 Mart kadınlar günü nedeniyle hazırladığımız soruları yanıtladı.
SU:Belirli bölgelerde çok farklılık gösteriyor. Eğitimli kadınlar biraz daha şanslı. Günümüze basının desteği ile sesi biraz daha duyulmaya başladı. Bir varlık gösterebilmek için çok mücadele etmesi gerekiyor evde iş hayatında sosyal çevrede.
B:Eğitimde fırsat eşitliği var mı?
SU: Eğitim henüz tüm toplum için çok büyük sorun henüz bazı bölgelerimizde okulumuz ve internet bağlantımız yok olan yerlerde gelirleri de yok. B: Siyasette Kadının Yeri nedir?
SU: Çok yetersiz, laf olsun diye konulan kadın milletvekili kotaları çok az, üzücü. Yarınlarımızın karanlığını gösteriyor. Derhal önlem alınmalı.
B: Çalışan Kadınlar- Kadın girişimciliği?
SU: Muhteşem enerjilerini günümüzde internet aracılığı ile göstermeye başladılar. Desteklerin başladığını görüyorum. Ne kadar çok yere yetişebildiklerini görmek inanılmaz.
B:Çocuk Gelinler sorunu var?
SU: Çocuk gelinler en büyük sorunlarımızdan biri. Eğitimsizlik ve imkansızlıklar kadının satılacak mal gibi görünmesinde en büyük etken. Cezalar artırılmalı. Bu konuda tüm önlemler acilen alınmalı çünkü kanayan en büyük yaramız. B:Kadına Taciz, Şiddet, Kadın Cinayetleri?
SU: Günümüde çok artı gibi görünüyor, ancak bence geçmişten gelen ve tüm dünyayı ilgilendiren büyük bir sorun. Kadının mal gibi göründüğü ailelerden günümüze gelen büyük sorun. Güç savaşında hakimiyetin gösterilmesi erkek egemenliğinin kanıtı zannediliyor. Kadının önemi ve varlığını kabul edemeyen cahil, vicdansız, eğitimsiz toplumların ruh sağlığının kaybettiğini ve vahşeti gösteriyor.
B: Çocuk ta yaparım Kariyer de sözü sizin için ne ifade ediyor.
SU: 20 yasında üniversite son sınıfta evlenen biri olarak hepsinin beraber mükemmel bir şekilde yürüyebildiğinin örneği olarak güzel bir oğlum var. Öğretmenim bir sanat galerisi ve resim okulum var. Ressamım uluslararası ödüllerim var ve 6. yapılacak olan Uluslararası İzmir Sanat Bienali Genel Direktörüyüm. Hayat bana sağlık sorunların ile gücümün büyüklüğünü gösterdi 30 yasında yakalandığım kanser hastalığını bile bu büyük mücadele gücü ile yendiğime ve tüm kadınlarda bu gücün olduğuna inanıyorum.
Seba Uğurtan
ÇOK TEŞEKKÜRLER MEHMET KURT