İZDOB sezonu Selman Ada ile açıyor

  • 0
  • 1.615
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Opera ve Balesi 2010-2011 sezonunu 28 Eylül’de sunacağı Selman Ada Bestecilikte 50. Yıl Konseri ile açıyor. 

Besteci, orkestra şefi, piyanist ve pedagog olan Selman Ada adına ve onun yönetiminde yapılacak olan Selman Ada Bestecilikte 50. Yıl Konseri’nde; bestecimizin çeşitli eserlerinden bölümler seslendirilecek. Aralarında dünya ve İzmir prömiyeri eserlerin yer alacağı konserde İZDOB solistleri orkestrası ve korosu görev alacak. Konser programında yer alan “Keman Konçertosu” ve “Mevlid” dünyada ilk kez seslendirilecek.

Selman Ada yönetiminde sunulacak olan Selman Ada Bestecilikte 50. Yıl Konseri için koroyu şef Ali Hoca hazırladı. Konserde görev alan solistler şunlar: Keman sanatçısı Lalecan Özay, sopranolar Aytül Büyüksaraç, Birgül Su Ariç ve Burcu Kılıç, mezzosoprano Evrim Keskin, Ankara Devlet Opera ve Balesi solistlerinden tenor Murat Karahan, tenorlar Fahri Önoğlu, Fırat Yalçınkaya, bariton Haldun Özörten, bas Teyfik Rodos.

 

Selman Ada Bestecilikte 50. Yıl Konseri’nde  Ali Baba & 40 Haramiler operası uvertürü, Abdullah arya, Abdullah-Nurcihan düet, 2 Raks, Nurcihan arya, Haramibaşı arya, Mavi Nokta oratoryosundan Keops arya, Şükran Dansı, Aşk-ı Memnu operasından Madam arya, Firdevs kanto, Bihter-Behlül düet, Op. 47 Keman Konçertosu, Op. 38 Senfoni ile Op. 44 Mevlid’den üç bölüm seslendirilecek.   


KİMDİR

İlk bestesini henüz yedi yaşında yapan Selman Ada, Türk müziğine kazandırdığı onlarca eser sayesine müzik tarihimizin en önemli bestecilerinden biridir. Selman Ada, 1965 yılında 12 yaşındayken, devlet bursuyla Paris Ulusal Yüksek Konservatuvarı’na gönderilmiş; orada dünyanın en büyük ustaları ile çalışarak bütün dallarda “Birinciler Birincisi” olarak mezun olmuştur. Yirmi yaşında İstanbul Devlet Opera ve Balesi orkestrasını yöneten sanatçı, “Dünyanın En Genç Opera Orkestra Şefi” olma unvanını kazanmıştır. Besteci ve orkestra şefliğinin yanı sıra üst düzey bir piyano virtüözü olan Selman Ada, ülkemiz müzik dağarına Ali Baba ve Kırk Haramiler ile Aşk-ı Memnu adlı 2 opera, 2 oratoryo, 4 senfonik eser, 3 koro eseri,  17 piyano eseri, 14 oda müziği eseri, 5 şan-piyano eseri kazandırmıştır. Eserlerinde kullandığı Türk müziği motifleri ile ülkemizin en önemli bestecilerinin başlarında gelmektedir

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

İTK'da İngilizce Müzikaller

Arşiv