İzmir’de bin işsiz işe kavuştu

  • 0
  • 975
Yazı Boyutu:

Hükümet ve TOBB tarafından 1 milyon işsize meslek kazandırıp iş sahibi yapmak için yaklaşık 2 yıldır süren Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri 10 Projesi, İzmir’de bin kişiyi iş sahibi yaptı. Türkiye’de toplam 45 bin kişinin eğitim aldığı ve 25 bin kişinin iş sahibi olduğu proje kapsamında İzmir’de de 1500 işsiz çeşitli iş kollarında açılan kurslarda meslek sahibi olurken, binin üzerindeki kişi de bu sayede istihdam edildi.
 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ülkelerin gelişmişlik göstergelerinin artık milli gelir ve işsizlik rakamları olduğunu belirterek, UMEM Beceri 10 projesinin de işsizliğe çözüm üretmek için 2 yıldır uygulandığını söyledi.
Türkiye’de işsizliğin yüzde 9 seviyesinde olduğunu ancak İzmir’de bu rakamın yüzde 14’ler düzeyinde olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, “Eskiden bir ülkede krizin olup olmadığını anlamak için üç kritere bakılırdı: borsa, faiz ve döviz kurları. Şimdi bunun yerine, milli gelire ve işsizlik oranlarına bakılıp öyle kıyaslanıyor. Ülkemizin en büyük sorunu mesleksizlik. Artık ‘ne iş olsa yaparım’ dönemi sona erdi. Meslek sahibi olmadan iş bulmak kolay değil. TOBB’un büyük destek verdiği Beceri 10 projesi ile işsizleri önce meslek sonra iş sahibi yapıyoruz” dedi.
 
Beceri 10 projesiyle Türkiye çapında 210 okulda gerçekleştirilen eğitimler sayesinde kahve köşelerinde oturan vatandaşların meslek sahibi olup para kazanabileceğini ifade eden Yorgancılar, “Bu proje kapsamında 6 aylık eğitim sürecinde kursiyerlere yevmiye veriliyor. Sigorta ücretleri ile SGK işveren payı devlet tarafından ödeniyor. Sanayi sektöründe ‘garantili’ iş imkanı sağlanıyor. Un var, şeker de var. Geriye bunları karıştırmak kalıyor. Biz bu kurstan mezun olan kursiyerlere EBSO olarak da her zaman destek vereceğiz” diye konuştu.
 
Proje kapsamında 81 ilde eğitim veren okullara 100 Milyon TL’lik yatırım yapıldı. İşverenlerden 75 bin talep alınırken 45 bin kişiye eğitim verildi. 25bin kişi bu proje kapsamında Türkiye’de meslek ve iş sahibi oldu. İzmir’de de 1500 kişi bu eğitimlere katıldı. Binin üzerindeki kişi meslek öğrenerek iş buldu. Proje hala devam ediyor. Hedef 1 milyon kişiye istihdam sağlamak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv