"İZMİR,KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA ALARM VERİYOR..."

  • 0
  • 1.000
Yazı Boyutu:

Kooperatifçiliksektöründe güvenin kalesi Ege-Koop, 80. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda İzmir'in kanayan yarası kentsel dönüşüm konusuna dikkat çekmek için 50bin broşür dağıtıyor. 
Kentseldönüşümkavramının İzmir'de yeterince anlaşılamadığınısöyleyen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Kalıcı çözüm,kentsel yenileme ve kentsel dönüşümle mümkündür. Bu da ancak merkezihükümet, TOKİ, belediyeler ve Ege-Koop gibi kendisini kanıtlamış birkooperatifler üst birliğinin ortak projesiyle mümkün olabilir"dedi.

İzmir'in acilen kentsel dönüşümkonusunda bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu belirten Aslan, fuarsüresince dağıtacakları broşürlerle çağdaş kentleşmeyedikkat çekeceklerini belirterek" Kentsel yenileme konusunda İzmir'eözel ilgi gösterilmeli, bir komisyon kurularak bunun için gerekli adımlar biran önce atılmalıdır. Daha yeşil, daha modern ve daha sağlıklıbir İzmir için el ele verip kentsel dönüşüm fitilini ateşleyelim"diye konuştu.

27 yılda gerçekleştirdiğikentsel yenileme projeleriyle 100 bin kişiyi mutlu yuvalarına kavuşturanEge-Koop, 80. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda İzmir'in kanayan yarası kentsel dönüşümkonusuna dikkat çekmek için 50 bin broşür dağıtıyor. Şehir merkezi dışındaçağdaş kentlerin temelini atan Ege-Koop, gerçekleştirdiği çağdaş konutprojelerini fuarda sergiliyor.

Kentsel dönüşüm kavramıİzmir'de yeterince anlaşılmadığını söyleyen Ege-Koop Genel Başkanı HüseyinAslan, "Kalıcı çözüm, kentsel yenileme ve kentsel dönüşümle mümkündür. Buda ancak merkezi hükümet, TOKİ belediyeler ve Ege-Koop gibi kendisinikanıtlamış bir kooperatifler üst birliğinin ortak projesiyle mümkün olabilir.Acilen kentsel dönüşüm konusunda bir yol haritası çizilmelidir. Kentselyenileme konusunda İzmir'e özel ilgi gösterilmeli, bir komisyon kurularak bununiçin gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır " dedi.

Programsız gerçekleştirilenkent içi çalışmalar, yenileme, tamirat, ağaçlandırma yol ve bina yapımıişlerinin kentsel dönüşüm olmadığına değinen Aslan, "kentsel dönüşüm;gecekondu bölgeleri kaçak yapılaşma alanları ve eski sanayi siteleri gibi,bozulmuş veya ekonomik gücü sosyal, yapısal bakımlardan çöküntü haline gelmişkent parçalarının kurumsal yetki kullanılarak topyekun iyileştirilmesi içinplan, mülkiyet ve fonksiyonlarının yeniden düzenlenmesidir" diye konuştu.İzmir'in acilen kentsel dönüşüm konusunda bir yol haritasına ihtiyacı olduğunuhatırlatan Aslan, bir kent için söz konusu projenin ne zaman gerekli olduğunusöyledi: "Kentsel çöküntü alanı olarak görülen yerlerde imaruygulamalarıyla klasik planlama çalışmalarıyla, kat karşılığı sistemi ileistenilen anlamda kentsel değişim ve gelişim elde edilemediği durumlardakentsel dönüşüm uygulanır. Kentsel dönüşüm apartman ölçeğinde değil kentölçeğinde bir değişimdir. Yalnızca mühendislik, mimarlık anlayışıyla değilidari, teknik, finansal, hukuki ve sosyal yönleriyle bir bütün olarakuygulanmalıdır. Alışılmış "Yap sat" modeli yerine "kamu-vatandaş- özel sektör" üçlüsünün sinerjisinden yararlanmak, en önemlisi dekamulaştırma yerine uzlaşarak sorunları aşma prensiplerini uygulamaktır"dedi.

İZMİR SÜREKLİ GÖÇALIYOR...
İzmir'in bugünkü kentselyapısı, gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma süreci ile göç alma eğiliminin alarmverdiğini her platformda defalarca dile getiren Hüseyin Aslan, "İzmir'innüfusunun yüzde 55'i kaçak yapılarda gecekondularda; yüzde 38’i de kiradaoturuyor ve her yıl İzmir nüfusuna 100 bin kişi ekleniyor. Gelinen noktadasadece konut üretmek, tek başına ve bütüncül olarak kentsel sorunun çözümündeyeterli değildir. Gecekondu dönüşümlerini gerçekleştirmek; alt gelir grubu veyoksul gruba yönelik konut sayısını artırmak ve doğal afetlere hazırlıklı birİzmir için kentsel dönüşümü gerçekleştirmek gerekiyor" diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İZHED, Hemşireleri Unutmadı.

Anlamlı​ bayram hediyesi

Biz bütün Makedonya ile kardeşiz

Miniklerle fidan dikti

Genç çiftçilere desteğini sürdürüyor

Kenti dinamikleri ile birlikte planlayacağız

Arşiv