İzmir Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali başladı

  • 0
  • 851
Yazı Boyutu:

İzmir Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali Türk, Yunan ve Rumen temsilcilerinin dostluk, barış ve hoşgörü mesajlarıyla açıldı
 
Avrupa Birliği’nin Sivil Toplum Diyaloğu-II Kültür ve Sanat Hibe Programı (CSD-II/CA) kapsamında, İzmir Kültür ve Sanatı Geliştirme Derneğinin hazırladığı ‘İzmir Sanat ve Kültür Projesi’  Türkiye, Yunanistan ve Romanya’yı İzmir’de buluşturdu. İzmir Kültür ve Sanatı Geliştirme Derneği, “Women Lyceum of Drama” Yunanistan ve Pro Xpert Association Romanya’nın ortaklığıyla hazırlanan projeyle kente kazandırılan ‘İzmir Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’ üç ülkenin temsilcilerinin katıldığı törenle açıldı. Konak Belediyesi Fuar Evlendirme Dairesi’nde gerçekleşen açılışa Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Yunanistan Drama Belediye Başkanı Kyriakos Charakidis, Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Kostas Relakis, Romanya İzmir Başkonsolosu Lotreanu Cosmin Victor, Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Serpil Alpman, İzmir Kültür ve Sanatı Geliştirme Derneği Başkanı ve Konak Belediye Başkan Yardımcısı Veli Şakır,proje ortakları, Türk, Rumen ve Yunan sanatçılar katıldı.
 
Başkan Tartan: kentler önce insandır
Kültür ve sanatında aydınlığında üç ülkenin sanatçılarını buluşturan festival açılışında Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, kentleri yaşatan değerin insan olduğunu vurguladı. Sevgi, barış ve hoşgörünün kültür, sanat ışığında yayıldığını belirten Başkan Tartan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kentler nedir, kentler önce insandır. Biz de ‘önce insan’ düşüncesiyle sevgi zincirini genişlettik. İnsanlardan başlayarak topluma barış, sevgi ve hoşgörü rüzgarı ektik. Bu rüzgar estikçe sadece kültür ve sanat değil, ekonomi, turizm ve dostça bir arada olmanın gücü de büyür ve gelişir.”
İzmir Sanat ve Kültür Projesinin iki belirleyici unsuru olduğuna dikkat çeken İzmir Kültür ve Sanatı Geliştirme Derneği Başkanı Veli Şakır, “İzmir ve İzmir’de yaşayanlar için güzel şeyler ortaya çıkarmak ve kentin kültür, sanat hayatına başka bir pencere aralayabilmek projenin iki belirleyici noktasını oluşturdu. Uluslararası dostluk ve kardeşliği kültür ve sanatla harmanladık. Dünya barışına İzmir’den kültür ve sanatla ‘merhaba’ denilecek” diye konuştu.
 
İzmir sokaklarında taze bir nefes
İzmir Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nin politik ve ekonomik işbirliğine de köprü olacağını söyleyen Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Kostas Relakis “Projede yer alan sanatçılar sayesinde İzmir sokaklarında taze bir nefes alma fırsatı bulduk” diyerek projenin başarısını kutladı.
Drama Belediye Başkanı Kyriakos Charakidis ise İzmir Sanat ve Kültür projesinin Türkiye ve Yunanistan arasında tarihi bir gelişmeye kapı açtığına dikkat çekti. İki ülke halkının siyasetin ve hükümetlerin üstünde bir birliktelik sağladığı belirten Charakidis şöyle konuştu:
“Yunanistan’da da Türkiye’de de kökleri karşı tarafta olan insanlar var. Halkımız Türk halkını seviyor. İnanıyorum ki burada da bu sevginin karşılığı var. Bizim girişimlerde bulunmamızı resmi makamlar değil, siyasetlerin ve hükümetlerin üstünde bir güç olan halklarımız söylüyor. İki ülke arasındaki dostluğun bundan sonra kültür, sanat, spor, ekonomi ve turizm alanında da gelişmeler yaratacağını hep birlikte göreceğiz.”
Romanya İzmir Başkonsolosluğu olarak projeye katılmaktan onur duyduklarını söyleyen Lotreanu Cosmin Victor, sanatın sokaklara taşmasının önemine değinerek “Sokak sanatıyla hem renkli bir işbirliğine imza atıyoruz hem de toplumsal bir miras oluşturuyoruz” dedi.
Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan,  “Harika bir proje, çok güzel bir ortam” diyerek övgüyle söz ettiği İzmir Sanat ve Kültür Projesinde önceliği kültür ve sanata vermenin halklar arası diyaloğu güçlendirdiğini vurguladı.
 
Kültürler buluşmasının adresi Konak
Konak Belediyesi ev sahipliğinde 4-10 Haziran tarihleri arasında düzenlenen İzmir Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, muhteşem gösterilerle başladı. Yunan Halkoyunları Ekibi, Konak Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Halkoyunları Ekibi, Pandomim ve Uzunbacak gösterisi, Türk, Yunan ve Rumen sanatçıların müzik dinletisi izleyenleri hayran bıraktı. Dostluk ve barış mesajlarının vurgulandığı festival açılışında renkli görüntüler sergilendi.
 
Onur Konukları Nursel Duruel ve Cevat Çapan
Festival açılışıyla başlayan etkinlikler bir hafta boyunca Dominik Caddesi, Alsancak Sevgi Yolu, Güzelyalı Fuat Göztepe Parkı, Alsancak Vapur İskelesi, Dominik Caddesi, Hatay Halikarnas Balıkçısı Sevgi Yolu, Basmane Semt Merkezi’nde gerçekleşecek. Müzik, resim, şiir, öykü, tiyatro ile sanat sokakta can bulacak. Tahta bacaklar, canlı heykeller ve pandomim gösterileri ise izleyenleri hayran bırakacak. İzmir Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nde edebiyatın gücü bir kez daha kendisini gösterecek. Türk, Yunan ve Rumen şairler şiirlerini birlikte okuyacak, öykü günlerinde umuda sözler söylenecek. Projenin, Cumalı Seferis Gökyüzü Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikasının da desteğiyle düzenlenen edebiyat etkinliklerinin onur konukları ise Nursel Duruel ve Cevat Çapan olacak. . 6 Haziranda düzenlenen uluslararası forumda Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi kültürler buluşmasının adresi olacak. ‘Farklı Kültürleri Tanı, Kültüre Saygı, Toplumların Sanatsal ve Tarihsel Değerleri ve Barış Sanatı’ konulu forum Türk, Yunan ve Rumen yazın sanatçılarının katılımıyla gerçekleşecek.
 

İzmir Kültür ve Sanatı Geliştirme Derneği’nin düzenlediği ve İzmir Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali ile taçlanan “İzmir Sanat ve Kültür Projesi” üç ülkeyi bir araya getirmesinin yanı sıra renkli etkinlikleri, içeriği ve yaydığı dostluk, sevgi, barış mesajlarıyla örnek oldu. Ayın projesi seçilen “İzmir Sanat ve Kültür Projesi” festival öncesi İzmirlilere büyük mutluluk ve gurur yaşattı. 4 Haziranda İzmir'de başlayıp 10 Haziranda bitecek olan İzmir Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Avrupa Birliği Bakanlığının Ankara'da yer alan merkez binasında sergilenen poster ile Ankara'daki izleyicilerin de ilgisini çekti.
 
Sivil Toplum Diyaloğu II – Kültür Ve Sanat Hibe Programı
(CSD-II/CA)
İzmir Sanat Ve Kültür Projesi
 
06 Haziran 2012 Çarşamba
Saat: 16.00 Farklı Kültürleri Tanı, Kültüre Saygı, Toplumların Sanatsal Ve Tarihsel Değerleri Ve Barış Sanatı
Forum 1.Bölüm
Saat: 17.30
Forum 2.Bölüm
Katılımcılar:
Onur Konukları: Nursel Duruel - Cevat Çapan
Yabancı Katılımcılar: Olga Vlachopoulou ,Alkis Papademetriou,Kyriakos Sifiltzoglou, Dimitrios Athinakis, Dalina Costin, Mihai Iordache, Augustina Sanda Constantinescu, Silvia Ana Nadolu
Türk Katılımcılar: Sina Akyol, Mahmut Temizyürek, Asuman Susam, Namık Kuyumcu, Deniz Durukan, Nurduran Duman, Özlem Sezer, Mustafa Köz, Birsen Ferahlı, Hasan Özkılıç, Özcan Karabulut, Aslı Tohumcu, Seray Şahiner, Mine Söğüt, Nilüfer Açıkalın, Sibel K. Türker, Serdar Bulgu
Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi Benal Nevzat Toplantı Salonu
Saat: 18.30 Müzik, Resim, Tahta Bacaklar, Canlı Heykeller, Pandomim, Sokak Sanatları…  
Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi Önü
Saat: 20.00Müzik, Resim, Tahta Bacaklar, Canlı Heykeller, Pandomim, Sokak Sanatları 
Dominik Caddesi Alsancak
 
 
 
07 HAZİRAN 2012 Perşembe
Saat: 18.00 Türk-Rumen ve Yunanlı yazarlardan Öykü Dinletileri
Saat: 19.00 Müzik, Resim, Tahta Bacaklar, Canlı Heykeller, Pandomim, Sokak Sanatları 
Saat: 20.00 Şiir, Tiyatro 
Oyun Adı: Ben Ruhi Bey Nasılım
Şiir: Edip Cansever
Oyunlaştıran: B.Burak Özhan
Yönetmen: E.Necmettin Amaç
Dekor Ve Kostüm Tasarımı: Hakan İ. Şiriner- Emrah Kürekçi
Oyun Müzikleri: Bilge Kuzu (Klarinet, Saksafon), Azad Karaer (Çello)
Oynayan: B.Burak Özhan
Fuat Göztepe Parkı Güzelyalı
 
08 Haziran 2012 Cuma
Saat:17.30 Müzik, Resim, Tahta Bacaklar, Canlı Heykeller, Pantomim, Sokak Sanatları 
Saat: 18.30 Öykü Okuma (Canlı Heykeller) 
Yer: Konak Belediyesi Basmane Semt Merkezi
Saat: 19.30
Müzik, Resim, Pandomim, Tahta Bacaklar, Sokak Sanatları
Halikarnas Balıkçısı Sevgi Yolu Hatay
 
09 Haziran 2012 Cumartesi
Saat: 19.00 Müzik, Resim, Tahta Bacaklar, Canlı Heykeller, Pantomim, Sokak Sanatları 
Saat: 20.00 Şiir, Tiyatro 
Oyun Adı: Ben Ruhi Bey Nasılım
Şiir: Edip Cansever
Oyunlaştıran: B.Burak Özhan
Yönetmen: E.Necmettin Amaç
Dekor Ve Kostüm Tasarımı: Hakan İ. Şiriner- Emrah Kürekçi
Oyun Müzikleri: Bilge Kuzu (Klarnet, Saksafon), Azad Karaer (Çello)
Oynayan: B.Burak Özhan
Dominik Caddesi
 
10 Haziran 2012 Pazar
Saat: 18.00 Müzik, Resim, Tahta Bacaklar, Canlı Heykeller, Pantomim, Sokak Sanatları 
Alsancak Vapur İskelesi
Saat: 19.30 Müzik, Resim, Tahta Bacaklar, Canlı Heykeller, Pandomim, Sokak Sanatları 
Sevgi Yolu Alsancak

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İZHED, Hemşireleri Unutmadı.

Anlamlı​ bayram hediyesi

Biz bütün Makedonya ile kardeşiz

Miniklerle fidan dikti

Genç çiftçilere desteğini sürdürüyor

Kenti dinamikleri ile birlikte planlayacağız

Arşiv