KADIN YÖNETİCİLER BİLİŞİM DÜNYASINDA SESLERİNİ YÜKSELTİYOR

  • 0
  • 672
Yazı Boyutu:

Dünyanın lider Kurumsal Uygulama Yazılımları sağlayıcısı SAP, kadın çalışan oranını dünya çapında %35’e çıkartma kararı aldı. SAP’nin Almanya merkezinde bile kadın çalışan oranı %28,3 iken SAP Türkiye, çoktan %40’a ulaşmayı başarmış durumda. Ayrıca, SAP Türkiye global organizasyonda da olduğu gibi, kadın yönetici oranını %25’e çıkartmayı hedefliyor. Global olarak %18 oranında kadın yöneticiye sahip olan SAP, yönetimde görev yapacak kadınlara yönelik yeni operasyonel çeşitlilik planını da uygulamaya soktu. SAP, %25’lik kadın yönetici oranına 2017 yılına dek ulaşmayı hedefliyor.

Yapılan araştırmaların çeşitliliğin yüksek olduğu ekiplerde çok daha yenilikçi fikirler üretilmesini ve daha kaliteli sonuçlar elde edilmesini sağladığını ortaya çıkarması üzerine, dünyanın lider Kurumsal Uygulama Yazılımları sağlayıcısı SAP de organizasyon yapısında değişime gitti. SAP, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde kadın çalışan sayısına en az %35 olma zorunluluğu getirdi. 2011 yılı içinde işe alımların %59’unu kadın adaylar arasından yapan SAP Türkiye ise %40’lık kadın çalışan oranına ulaştı ve diğer ülkelerin üzerine çıkmayı başardı. SAP’nin Almanya merkezinde bile kadın çalışan oranının %28,3 olduğu düşünülürse, SAP Türkiye’nin ne kadar iyi bir konumda olduğu ortaya çıkıyor. Ancak, halen 140 kişilik ekibi ve 35 iş ortağıyla birlikte 15 binden fazla kullanıcıya hizmet veren SAP Türkiye, bununla yetinmiyor ve global organizasyonda olduğu gibi bilişim sektöründe kadın çalışanların seslerini yükseltecek yeni hedefler koyuyor. Global olarak üst yönetimdeki kadın yönetici kotası %25 olan, ancak şu anda %18 oranında kadın yöneticiye sahip bulunan SAP Türkiye, yönetimdeki kadın oranını 2017’ye kadar %25’e yükseltme hedefine odaklanmış bulunuyor.

Kadınların yaratıcılığı SAP’ye yol gösterecek
SAP’de bilginin ne kadar çeşitli ve farklı yerlerden gelirse o ölçüde faydalı olacağı inancı ile bu uygulamayı başlattıklarını açıklayan SAP Hızlı Büyüyen Pazarlar Direktörü Safa Haktanır, yazılım sektörünün gelişiminde yaratıcılığın çok önemli bir faktör olduğunu ve şirket politikası olarak yaratıcılığı her zaman ön planda tuttuklarını söyledi. Sadece kadın erkek konusunda değil, her konuda çeşitlilik aradıklarını söyleyen Haktanır sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin mühendislikten işletmeye, sosyolojiden yüksek matematiğe kadar, eğitim anlamında da farklı geçmişlere sahip çalışanlarımız bulunuyor. Dil, din, cinsiyet, etnik köken gibi kişilerin farklı kültür çeşitliliğine sahip olması, kuruluşumuzdan beri önem verdiğimiz konulardan biri olduğundan bugün SAP Türkiye’de çalışan kadınların oranı yüksek.” Yaratıcılığın cinsiyeti olmadığını, aynı çalışma ortamında farklı cinsiyetlerin farklı bakış açılarını tetiklediğini belirten Haktanır, “İyi fikirlerin medeni ortamlarda oluştuğuna ve iyi bir takım çalışması için doğru kadın-erkek oranının yakalanması gerektiğine inanıyorum. İstatistikler de kadın çalışanların erkeklerden daha detaycı ve titiz olduklarını ortaya koyuyor. Bu yüzden yönetim seviyesinde de uzman seviyesinde de kadın çalışan oranımızı artırmayı ve sağlıklı bir dağılıma ulaşmayı hedefliyoruz. Bu çalışmamızın SAP ekosisteminde de dikkat çekmesini ve ekosistemimizde yer alan diğer şirketlere örnek olmasını diliyoruz,” dedi.

SAP Türkiye’nin demografik bilgileri:
• 2009’dan 2010’a personel sayısı açısından büyüme oranı:%76
• 2011 personel sayısı şu an için: 140
• Kadın-erkek oranı: %60 erkek, %40 kadın
• Yaş ortalaması: 30 (10 yıl önce yaş ortalaması 34 idi)
• Şirket kıdemi: 3,04 yıl (2011 itibarı ile)
• Devinim oranı (Turnover rate): %3 (2011)

SAP’nin global çaptaki demografik bilgileri:
• 53.800+ çalışan sayısı
• 120 ülkede yer alıyor
• 124 milliyet var
• Toplam 37 dil konuşuluyor
• Global olarak yönetimde olan kadın yönetici oranı %18; bu oranın 2017 yılında %25’e çıkarılması hedefleniyor
• Çalışan devinimi global olarak: %9 (2010 sonu itibarı ile)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv