KEMERALTI İÇİN ÖZEL KANUN ÇIKARILMALI…

  • 0
  • 2.270
Yazı Boyutu:

Ege-Koop Danışma Kurulu Üyeleri ise Kemeraltı Çarşısı ile ilgili acilen özel bir yasa çıkarılması gerektiğini belirtti, özel bir komisyon kurularak, yeni projelerin geliştirilmesi konusunda fikir birliğine vardı. 
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan: “Merkezi hükümetin, yerel yönetimlerin, ‘Sen sorumlusun, ben sorumluyum’ tartışmasını bir kenara bırakıp bu kentin 5 bin yıllık tarihi çarşısına Kemeraltı’na sahip çıkması gerekiyor” dedi.
 Ege-Koop Danışma Kurulu,  Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın sorunlarını yerinde incelemek ve çözüm yolları aramak amacıyla Hisarönü’nde toplantı yaptı.  Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafı ile bir araya gelen Ege-Koop Danışma Kurulu üyeleri, bu özel çarşının sorunlarının tek elden çözümlenmesi amacıyla özel bir yasa çıkarılması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.  
 Danışma Kurulu toplantısında konuşan ve Kemeraltı’nın yıllardır kan kaybeden duruma getirildiğini dile getiren Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Burası İzmir’in bir markasıdır, Ege’nin bir markasıdır” diye konuştu. Kemeraltı’nın adeta İzmir’le bütünleştiğini ifade eden Aslan, “Eğer Kemeraltı demek İzmir demekse, bu tarihi mekanın neden bu hale geldiğini konuşup tartışmamız lazım. Kemeraltı esnafına verilmeyen her türlü desteğin verilmesi ve bu yerel yönetimlerin Kemeraltı üzerinden kavga ederek siyaset yapması, Kemeraltı’nı bugünkü duruma getirdi. Dolayısıyla hiç zaman kaybetmeden acilen Kemeraltı’yla ilgili bir proje üzerinden oturup anlaşıp uzlaşarak ortak bir çalışma üretmek gerekiyor. Merkezi hükümetin, yerel yönetimlerin, İzmir’i seven herkesin sen ben kavgasını, ‘Sen sorumlusun, ben sorumluyum’ kavgasını bırakıp bu kentin markasına, bu kentin 5 bin yıllık tarihine sahip çıkması gerekiyor” dedi.
 
SORUNLARA SAHİP ÇIKILMIYOR… 
 Tarihi Kemeraltı Çarşısı için özel bir yasa çıkarılması gerektiğini söyleyen Aslan, “Kemeraltı’nın ışıklandırmadan tutun da çığırtkanlara kadar, ulaşımdan tutun esnafın sıkıntılarına kadar çarşının hiçbir sorununa bugüne kadar çözüm üretilmemiş, Kemeraltı için hiçbir şey yapılamamıştır. Ama biz geliştireceğimiz yeni projelerle kentimizin bu tarihi dokusunu, tarihi çarşısını yeniden canlandırmalı, oluşan yeni taleplere cevap verebilecek şekilde çarşıyı 24 saat çalışır hale getirmeliyiz. Bu amaçla İzmir’in ileri gelenlerinin katılımıyla bir komisyon oluşturulmalı, hazırlanacak dergi ve gazetelerle Kemeraltı’nın tanıtımı daha iyi yapılmalı, sorunlarına çözüm bulunmalıdır. En önemlisi de bu önemli tarihi çarşının tanınırlığının arttırılması ve Kemeraltı’nın sorunlarının çözümlenmesi amacıyla özel bir yasa çıkartılıp, tüm çözüm yolları tek bir elden yürütülebilmelidir” diye konuştu.
 Kemeraltı çarşısının önemine değinen Ege-Koop Danışma Kurulu Başkanı Gazeteci Yazar Öcal Uluç ise, yerel yönetimlerin ve medyanın bu mekana sahip çıkmasını gerektiğini söyledi, aksi takdirde Kemeraltı’nın tarihe gömüleceğine dikkat çekti. Uluç, “Eğer Kemeraltı bugüne kadar yeterince tanıtılmış olsaydı, genç nesil de buraya ilgi gösterirdi. Yerel yönetimlerin yanı sıra özellikle medya tarihi çarşıya yeterince sahiplenip ilgi gösterirse Kemeraltı, yeniden hayat bulur” dedi.
 Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın yıllarını burada geçirmiş esnaf için bir alışkanlık haline geldiğini hatırlatan Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı ve Ege-Koop Danışma Kurulu Üyesi Mehmet Gülaylar da, Kemeraltı’nın sorununun birkaç yıllık değil 40 yıllık sorun olduğunu söyledi, İzmirlilerin Kemeraltı’na sahip çıkması halinde bu tarihi mekanın kurtulacağının altını çizdi. Gülaylar, “Kemeraltı, içinde 9 bin dükkanı barındıran bir çarşı. Ve burası ahilik kültürün yaşatıldığı bir mekan. Eğer İzmirli buraya sahip çıkarsa, Kemeraltı’nın eskisi gibi canlanıp, yeniden hayat bulacağına inanıyorum” dedi.
 
Kemeraltı’nın köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Ege-Koop Danışma Kurulu üyeleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İl İmar Eski Müdürü Paleoantropolog Nazan Atak Halkla İlişkiler Uzmanı Sancar Maruflu, Gazeteci-Yazar Kemal Önderoğlu, Kemeraltı Çarşısı ile ilgili yeni projelerin geliştirilip yerel yönetimlerin bu tarihi dokuya sahip çıkması gerektiğini söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İZHED, Hemşireleri Unutmadı.

Anlamlı​ bayram hediyesi

Biz bütün Makedonya ile kardeşiz

Miniklerle fidan dikti

Genç çiftçilere desteğini sürdürüyor

Kenti dinamikleri ile birlikte planlayacağız

Arşiv