KUĞU GÖLÜ, 4 Temmuz’da İzmir’de

  • 0
  • 1.178
Yazı Boyutu:

Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi’nden 90 kişilik bale sanatçısının rol alacağı Kuğu Gölü, 29 Haziran’da Aspendos’ta sunulacak olan ilk temsilden sonra 4 Temmuz 2011 Pazartesi günü saat 21.30’da İzmir’de sahnelenecek.

Kuğu Gölü, dünyanın hemen hemen her ülkesindeki başarıları ile ünlü koreografımız Mehmet Balkan’ın koreografisiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Açık Hava Tiyatrosu’nda sunulacak.
Kuğu Gölü, Devlet Opera ve Balesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle “25. Uluslararası İzmir Festivali” çerçevesinde sahnelenecek. 10.- TL, 20.- TL ve 30.- TL bedelle satılacak olan gösteri biletleri, İzmir Devlet Opera ve Balesi Gişesi’nden ve www.dobgm.gov.tr internet sitesinden satılıyor.
Klasik balenin başyapıtı sayılan Kuğu Gölü, Çaykovski’nin hem batı motifleri hem de yerel dans müzikleriyle bezenmiştir. Bu eser, müzik ve dans dilinin harika birlikteliği nedeniyle, baleseverlerin büyük beğenisini kazanmış, bu nedenle de yüz otuz yılı aşkın bir süredir tüm dünyada en büyük bale topluluklarının birincil tercihleri arasında yer almıştır.  
Kuğu Gölü, (Marius Petipa ve Lev Ivanov’dan hareketle) Mehmet Balkan’ın koreografisiyle sahneleniyor. Ünlü Amerikan asıllı konuk şef James Tuggle yönetiminde sunulacak olan eseri Lale Balkan sahneye koydu. Dekor ve kostümleri Savaş Camgöz tarafından hazırlandı. Güncel librettosunu Şefik Kahramankaptan’ın yazdığı Kuğu Gölü’nün ışık tasarımcılığını ise Taner Aydın üstlendi. İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde sunulacak olan eserde başlıca rolleri; Elif Aktar, Sanem Ergüler, Melih Mertel, David Khozahli, Dolun Doyran, Aslı Çilek, Burcu Olguner, Kürşat Kılıç, Sibel Süral, Ebru Mıhçıoğlu, Zuhal Balkan, Çağrı Çekiç, Arzu Kaya, Hüma Ersel paylaşıyorlar.
Konusu bir Alman halk masalından alınan Kuğu Gölü balesi, Çaykovski’nin bunalımlı günlerinde dinlenmek üzere gittiği malikanelerden birinin bahçesinde bulunan göldeki kuğuların su üzerindeki hareketlerinden etkilenerek bestelenmiştir. Güzellik-çirkinlik, aşk-kıskançlık, iyilik-kötülük temalarının işlendiği balenin konusu şöyle: Prens Siegfried ve güzeller güzeli Odette birbirlerine aşıktırlar. Ancak Baron Rotbarth’ın kızı Odile de Prens’e aşıktır. Gizli bir büyücü olan Rotbarth, kızını Prens’le evlendirmeyi planladığından,  kızına rakip olabilecek genç kızları kuğuya dönüştürerek, onları tutsak etmektedir. Kızına rakip olduğu gerekçesiyle Odette’i de kuğuya dönüştürür… Prens Siegfried’in doğum günü nedeniyle yapılan baloda Ana Kraliçeyi de ikna ederek Siegfried ile kızını evlendirmeyi düşlerken, amacına ulaşamayacak, büyü bozulacak, Odette ve Prens Siegfried’in temiz aşkı mutlu sonlanacaktır.

Kuğu Gölü’nün dünya prömiyeri 20 Şubat 1877’de Moskova’da Alman koreograf Reissinger’in dans düzeni ile gerçekleştirildi. Daha sonra üzerinde birçok değişiklik yapılarak, -şimdiki haliyle- 27 Ocak 1895’te Petipa-Ivanov koreografisiyle St.Petersburg’da sahnelendi. Eser ülkemizde de ilk kez 1965 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 
Kuğu Gölü’nün koreografisini gerçekleştiren Mehmet Balkan, sanat yaşamına 17 yaşında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde solist dansçı olarak başladı. Bir süre sonra Türk balesinin kurucusu ve Londra Kraliyet Balesi Direktörü ünlü koreograf Dame Ninette de Valois’nın davetiyle İngiltere’ye giden Balkan, 1977 yılından başlayarak Avrupa’nın hemen hemen tüm büyük bale topluluklarında başroller üstlendi. 1982 yılında Almanya’nın “En Ünlü Yüz Kişi”si arasına giren sanatçımız, Avrupa’nın yanı sıra ABD, Japonya ve Çin’de pek çok kez konuk dansçı olarak başroller üstlendi. İlk koreografi çalışmalarına Belçika Kraliyet Balesi’nde başlayan Mehmet Balkan, uzunca bir süre Hannover Devlet Balesi Direktörlüğü görevini üstlendi. 1994 yılında Japonya’da yapılan Dünya Koreografi Yarışması’nda “En İyi Koreograf” ödülü kazandı. 2002-2007 yıllarında Portekiz Devlet Balesi Direktörlüğü görevini üstlendi. Dance Europa Bale Dergisi tarafından 2001, 2003 ve 2006 yıllarından “Avrupa’nın En İyi Beş Bale Direktörü”nden biri seçilen sanatçı, ülkemizde de çok sayıda ödüle layık görüldü. 1999 yılında yeniden ülkemize döndü. Bir süre Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevini üstlenen Mehmet Balkan’ın koreografisini yaptığı seksenden fazla bale, dünyanın en önde gelen bale topluluklarınca sahnelenmektedir.    

Kuğu
Gölü’nde Orkestra şefliğini üstlenen James Tuggle, ilk müzik eğitimini ABD’de aldıktan sonra, şeflik kariyerini 1980 yılından başlayarak Avrupa’da sürdürdü. İngiltere’de Covent Garden Kraliyet Operaevi’nde, Berlin Operası’nda şeflik görevleri üstlenen Tuggle, uzun bir süre Stutgart Balesi Müzik Direktörlüğü yaptı. Opera ve bale alanında günümüzün önemli uzman şeflerinden biri olan James Tuggle, tüm dünyanın önemli opera ve bale topluluklarınca davet edilen şefler arasında yer almaktadır. Sanatçının konuk şef olarak görev aldığı topluluklardan bazıları şunlar: New York-Metropolitan Operası, Milano-La Scala Operası, Roma Operası, Berlin Operası, Lizbon Devlet Balesi, Viyana Şehir Operası.

Eserin Rus bestecisi Çaykovski, melankolik yapısıyla, müzikte romantik akımın en önemli bestecilerinden biridir. Ona göre, sanat önce duyumların bir bileşkesi olmalı, düşünsel düzenlemeler buna bağlı olarak ikincil bir özelliğe sahip olmalıydı. Yazdığı operalar, baleler ve senfonik eserleriyle Rusya’nın yetiştirdiği en büyük bestecilerin başında gelen Çaykovski, baleyi, düşünce ve karakter ayrıntılarını ifade eden bir sanat dalına dönüştürmeyi başarmıştır.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu Performansıyla Unutulmaz Anlar Yaşattı

Yaz Gecesi’ne hazır mısınız?

Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri

Arşiv