Kültür ve Sanat Yolculuğuna Devam

  • 0
  • 742
Yazı Boyutu:

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir’de kurulan (AFO) Anadolu Filarmoni Orkestrası, güzel sanatların bugüne kadar hiç ulaşamadığı köylere, kasabalara, ilçelere ve şehirlere müziği, resmi, şiiri, opera ve baleyi ulaştırmaya devam ediyor.
 
12-13-14 Mart’ta Manisa - Salihli’ye bağlı köylerde ilk etabını tamamladıkları turnenin ikinci durağı İzmir’in Menderes İlçesi oluyor. 30 Mart’ta T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ve Güzel Sanatlar Genel Müdürü Erol Erdinç’in da hazır bulunacakları konserde Anadolu Filarmoni Orkestrası’nın 50 kişilik kadrosu, Şef Cemil Günçer yönetiminde, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği eserlerini evrensel kabullerle düzenleyip Barok, Klasik, Caz ve Latin müzik eserlerinden oluşan geniş repertuarını sunacak.
 
Menderes İlçesine bağlı Çatalca, Yeniköy, Akçaköy, Ataköy, Çakaltepe, Çamönü, Şaşal, Çile, Çilemen, Develi, Efemçukuru, Karakuyu, Gölova, Keler, Kısık, Sancaklı, Kuyucak, Küner köyleri halkının Çatalca Köyü meydanında toplanarak izleyeceği konsere 2000 kişinin katılımı bekleniyor. Yöre halkını yalnız müzikle değil, sanatın her dalıyla tanıştırmayı amaçlayan etkinlik sırasında, resim ve heykel sanatçısı Cahit Koççoban, 2X3 metrelik bir tuvale o yörenin kültürüne ait bir temayı işleyerek 18 köy halkı adına Çatalca Köyü muhtarlığına hediye edecek.  
 
Gizli Yetenekler Ortaya Çıkıyor
Anadolu Filarmoni Orkestrası’nın, Türk müziği ile klasik batı müziği enstrümanlarını harmanlayarak verdiği konserler dizisinin en büyük amacı, enstrümanları ilköğretim öğrencilerine tanıtmak ve içlerinden yeni yetenekleri ortaya çıkarmak. Bu amaçla, yalnız halk konserleri değil köy okullarında öğrenciler için de eğitim konserleri düzenliyorlar. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde oluşturulan Anadolu Filarmoni Orkestrası sanatçılarının transferleri TÜRSAB’ın hediye ettiği yolcu otobüsü ile gerçekleştiriliyor. Opel Türkiye de bir otobüsünü “sanat otobüsü” haline getirip AFO’nun kullanımına tahsis ederek sanatın ülkenin her köşesine ulaşabilmesi için aracı olmuştur. Ayrıca 18 Köy 1 Konser etkinliğinin sponsorluğunu da Opel Türkiye üstlenmiştir.
 
30 Mart Programı
AFO’nun 30 Mart programı, öğlen 13.00’te Çatalca Köyü İlköğretim Okulu’nda vereceği konserle başlıyor. Eğitim konserinin ardından öğrencilere enstrümanlar hediye edecek grubun amacı, bu çocuklar arasından müziğe, resme, şiire, tiyatroya  yetenekli olanları keşfetmek ve gizli kalmış sanatçıları ortaya çıkarmak. Bu çocuklar, ilerde İzmir Devlet Konservatuarı’nda eğitim görme şansı da yakalayacaklar.

Eğitim konseri sonrası 14.00’te bir köy evi ziyaret edilecek, ailenin sevdiği müziklerden örnekler seslendirilecek ve o aileye de enstrümanlar hediye edilecek.
 
15.00’te köy kadınları ocak başında gözleme pişirirken, AFO da onlara sevdikleri müziklerden örnekler çalacak.
 
20.00’da gerçekleşecek büyük konserden önce halka ritim tutmaları için tahta kaşıklar verilecek ve müziğe katılımları sağlanacak.
 
Traktör Römorkları Sahne, Gaz Lambaları Işık Sistemi Olacak
Sanatın her dalını Anadolu halkı ile biraraya getirmeyi amaçlayan projenin amaçlarından biri de Türk Halk Müziği ve Türk sanat Müziği eselerinin senfonik müzik ile uyum içinde icra edilebileceğini göstermek. Konserde Mozart’tan Aşık Veysel’e, Dede Efendi’den Itri’ye, Latin Müziklerinden Caz müziğine tüm müzik türleri 50 sanatçının katılımı ve zengin enstrüman kadrosu ile sunulacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu Performansıyla Unutulmaz Anlar Yaşattı

Arşiv