KURU MEYVE İHRACATÇILARI TANITIM GRUBU KURDU MEHMET ÖZ’LÜ TANITIM YAPACAK

  • 0
  • 758
Yazı Boyutu:

KURU MEYVE TANITIM GRUBU İLE KURU MEYVE İHRACATINDA 2023 HEDEFİ 3 MİLYAR DOLARDAN 4 MİLYAR DOLARA ÇIKARILDI
 
Türkiye’nin geleneksel ihracat sektörlerinden kuru meyve sektöründe tarihi bir süreç yaşanıyor. Kuru meyve ihracatçıları, Kuru Meyve Tanıtım Grubu kurdu. Kuru Meyve Tanıtım Grubu, Çin, Hindistan, Rusya, Japonya başta olmak üzere bugüne kadar kuru meyve ihracatının sınırlı olduğu ülkelerde tanıtım atağına kalkıyor. Kuru meyve ihracatçıları Türk kuru meyvesinin sağlığa faydasını öne çıkarmak için dünyaca ünlü Türk doktor Mehmet Öz’le çalışmak istediklerini belirttiler. Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun kurulmasıyla 2023 yılı ihracat hedefi 3 milyar dolardan 4 milyar dolara çıkarıldı.
 
Türkiye’ye yılda 1.4 milyar dolar döviz getiren, Türkiye’nin dünyada lider sektörü kuru meyve sektörünün tanıtım grubu kuruldu. Ege, Güneydoğu ve İstanbul Kuru Meyve İhracatçıları Birlikleri’nin işbirliği ile oluşturulan Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun kuruluşu, Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan toplantı ile kamuoyuna duyuruldu.
 
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, kendisinin de AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’ün de soyadının Öz olduğunu belirterek, “Soyadı Öz olan üçüncü bir isimde dünyaca ünlü Türk doktoru Mehmet Öz. Türk kuru meyvelerinin sağlık için önemi biliniyor. Bu kapsamda dünyaca ünlü Türk doktoru Mehmet Öz ile çalışmak istiyoruz. Kendisine yılbaşında güzel bir kuru meyve sepeti hediye edeceğiz ve teklifimizi ileteceğiz. Bu talebimizi dile getirdiğimizde mutlaka kendisinin bizimle çalışmak isteyeceğine inanıyoruz” dedi.
 
Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal, hedef pazar olarak belirledikleri Japonya, Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya gibi toplam nüfusu 2.5 milyar dolara ulaşan coğrafyada büyük bir imkana sahip olduklarını, Türk kuru meyve ürünleri tüm dünyada ve Uzakdoğu’da tanıtacaklarını ifade etti.
 
Eli Alharal, “Bizler çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve Antep fıstığını kapsayan Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun faaliyetlerine gelecek yıl yaklaşık 1 milyon dolarlık bir kaynakla başlayacağız. Kaynakları hedeflediğimiz şekilde doğru ve verimli kullanırsak, kuru meyve ihracatında 2023 hedefi olan 4 milyar doların üzerine bile çıkabiliriz” dedi.
 
Türkiye’nin badem ve cevizde net ithalatçı konumunda olmasının sektörü üzdüğünü belirten Eli Alharal, “Badem ve cevizde net ithalatçı konumunda olmamız bizleri üzüyor. Kuru kayısı, kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve Antep fıstığının yanı sıra ürün çeşitliliğimizin arttırılması ve dünya ticaretinden daha fazla pay alınabilmesi için son yıllarda bu ürünlere ait yeni plantasyonların oluşturulmasında önemli mesafe kat ettik ama daha önümüzde uzun bir yol var. 2010 yılında dünya ticaretinde bademin ticaret hacmi 3.2 milyar doları, cevizin ticaret hacmi 1.8 milyar doları, kuru eriğin ticaret hacmi ise 475 milyon doları bulmaktadır.Türkiye’nin bu ürünlerin ticaretindeki payı yüzde 1-2’ler düzeyinde. Ülkemizin bu ürünlerin ticaretinden daha fazla pay almasını sağlamaya çalışacağız” dedi.
 
 “Hedefi 5 Milyar Dolara Çıkaralım”
AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ise önce kayısı için tanıtım grubu kurmak için çok çaba sarf ettiklerini, kuru üzüm, kuru incir ve Antep fıstığının birbirlerinden ayrılmaz ürünler olduğunu kaydetti. Öz, “Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’ın onaylarıyla oluşturulan bu grubun tüm sektöre katkı sağlayacaktır. Açıkçası, kuru meyvede 4 milyar dolarlık ihracat hedefini az buldum. En az, toplam ihracat hedefi olan 500 milyar doların yüzde 1’inin ihracatını, yani 5 milyar dolarlık ihracatı yapmalıyız. Bunun için ürün işlemesi ve çeşitlemesini de ülkemizde yapmalıyız Fiyat istikrarı oluşacak. Bu çalışmalar ile örneğin kayısı da 400 milyon dolar olan ihracat getirisi ilk etapta 800 milyon dolara, sonra 1 milyar dolara çıkacak” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Arşiv