KUŞ CENNETİ KARİKATÜRLERİ TÜRKAN SAYLAN’DA AÇILDI

  • 0
  • 822
KUŞ CENNETİ KARİKATÜRLERİ TÜRKAN SAYLAN’DA AÇILDI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İZKUŞ tarafından 5 yıldan bu yana düzenlenen İzmir Kuş Cenneti karikatür yarışmaları toplu sergisi 24 Şubat 2015 tarihinde Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezinde açıldı.

Açılış konuşması ve sunumu Konak Belediyesi Kültür Müdürü Salim Çetin tarafından yapılan sergiye Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Celil Durdu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge müdürü Rahmi Bayrak, Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Tatlı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanlarından Tamer Seyis, Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilcisi Mehmet Aslan ve konuya duyarlı karikatür severler katıldı.

İlk konuşmayı İZKUŞ (İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği) adına yapan yarışmalar ve sergi sorumlusu Lütfü Dağtaş konuşmasına “Herkese merhaba. Sergiye, İzmir Kuş Cenneti’nde yüzyıllardır yaşayan kuşlar, memeliler ve endemik bitki örtüsünün sizlere selamı var. ‘Biz bu kadar zamandır yaşıyoruz, bundan sonra da daha uzun yıllar yaşamaya devam etmek istiyoruz.’ diyerek karikatür sergisi aracılığıyla sizlere mesaj gönderdi.” şeklindeki esprili ama etkili sözleriyle başladı. İzmir Kuş Cenneti’nin önemine değinen Dağtaş: “İzmir Kuş Cenneti; Anadolu’nun, Ege Bölgesi’nin ve İzmir’in çok önemli bir varlığı, zenginliği. Burada doğal bir yaşam var. Ne zamandan beri diyecek olursanız, insanoğlu yokken bile burada bu doğal yaşam vardı. Bitkisiyle, hayvanıyla bugün de var. Bütün çabalarımız yarın da olmaları yönünde.” dedi.

Yarışma fikri nasıl çıktı?
Lütfü Dağtaş yarışmanın çıkış öyküsünü anlatırken şu sözlere yer verdi: “Gediz Nehri’nin deltasında kuş cennetinin yer alıyor. Bu deltada da yerleşik insanlarımız, köylerimiz var. İnsanlarımız yemeyeceği hayvanları avlıyor. Köylerde var olan avcılık merakının önüne geçmek gerekiyor. Bu işin, jandarmayla polisle değil bilinçlendirme yöntemiyle önüne geçmek istiyoruz. Belki yaşını almış kuşakları eğitmeyebiliriz ama en azından genç nesillere hayvan sevgisini aşılayabiliriz. Böylece bu değerli türlerin yaşamasına biraz daha fazla şans tanımış oluruz.”

Lütfü Dağtaş, İZKUŞ’un resmi statüsü olan bir birlik olduğunun altını çizerek, “Bu birlik İzmir Büyük Şehir Belediye’sine bağlıdır ve başında da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu vardır. Kendisine çok teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Kuş Cennetine Büyük Şehirden ve Bakanlıktan Yeni Projeler
Kuş Cenneti’nin Türkiye’de ender bulunan alanlardan biri olduğuna değinen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge müdürü Rahmi Bayrak konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Kuş Cenneti olarak bilinen alan aslında bir sulak alandır. İZKUŞ’un yapmış olduğu bugünkü sergi İzmir gibi bir metropolde hakikatten çok kıymetli olan bu alanın birilerine ulaşması ve korumaya katkıda bulunacak kurum ve kuruluşlara ulaşması açısından çok olumlu buluyorum. Kuş Cenneti alanının tatlı su, tuzlu su ve acı su olmak üzere üç çeşit suyu vardır. Buna bağlı burada yaşayan hayvan türleri ve onların oluşturduğu ekosistemler çok önemli unsurlar. Bunların korunması bakanlık tarafından gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır ancak kendi başına yetmez. Yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla gerçekleşebilir. Bu sergiye katılan herkes aslında bunun öneminin farkında ancak bunun dışarıda da anlatılması gerekiyor. Çünkü İzmir gibi büyük bir ilde böyle bir alan Türkiye’de çok fazla yok. Bu tanıtımın özellikle öğrencilere yönelik ayağını geliştirerek, onları bu sahada misafir ederek bu alanlara sahip çıkılmasını sağlamak durumundayız. Bakanlık olarak böyle bir proje üzerinde çalışıyoruz. Öğrencilerimize orada bir eğitim merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi’nin bisikletle ilgili bir projesi var. Konuyla ilgili hep birlikte yapılacak çalışmalarla Kuş Cenneti’ni korumamız gerekiyor.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Sanatın ‘marka’ yüzü olacak

Kültürel İzlerin Düşünsel Evreleri Alaçatı ART Shop’da

Konservatuvar TRT'den Bir Bahar Akşamı dinletisi

Dünya Prömiyeri İzmir'de

Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu Performansıyla Unutulmaz Anlar Yaşattı

Arşiv