Menemen çiftçisi solucan gübresiyle tanıştı

  • 0
  • 3.134
Yazı Boyutu:

EÜ Ziraat Fakültesi tarafından, Ege Derneği ve Menemen Ziraat Odası ortaklığıyla uygulanan Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile yürütülen “Hayata Artı” Gençlik Programı tarafından desteklenen “Gediz Dostu Çevreci Solucanlar Projesi” Menemen Ziraat Odası’nda düzenlenen tanıtım toplantısı ile çiftçilere tanıtıldı.

Toplantıya EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, Ege Derneği Başkanı Murat Gültekin, proje ekibi ve bölgeden çiftçiler katıldı. Solucan gübresinin toprak ve bitki üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim çiftliğinde Kırmızı Kaliforniya türü, 50bin solucan kapasiteli, 1.5 dönümlük pilot uygulama alanı katılımcılara gezdirildi.   EÜ Ziraat Fakültesi, Ege Derneği ve Menemen Ziraat Odası ortaklığıyla uygulanan proje ile gençler, Gediz Havzası’ndaki tarımsal kirlilik sorununun çözümüne katkı sağlamayı, solucan gübresini çiftçiler arasında yaygınlaştırmayı ve kimyasal gübre kullanımını en alt düzeye indirmeyi amaçlıyor. Proje 3 aşamada gerçekleşecek. İlk aşamada solucan gübresi sebze ve meyve yetiştiriciliğinde denendi. İkinci aşamasında solucan gübresi Vermikompost düzeyinde değerlendirildi. Son aşamada da önder çiftçilere solucan gübresi verilerek toprak analizi yapılacak ve sonuçlar diğer çiftçilerle paylaşılacak.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz katıldığı tanıtım toplantısında “Biz bilimsel olarak Türkiye’nin ilk 3 üniversitesi arasındayız. Akademik olarak Türkiye’yi iyi temsil ediyoruz. Öğrencilerimize sosyal sorumluluk kapsamında ders veriyoruz ve onlara toplumsal sorumluğu öğretiyoruz. Uygulanabilir, sürdürülebilir ve gerçekten doğru olan projeler yaptılar. Menemen’de çiftçinin sorunlarını çözmek üzere bilgi birikimimizi kullanarak çalışmalar yapıyoruz. Menemen’e 2 yıldan beri büyük yatırım yaptık. Menemen’de insanların gidip geldiği, ilgi duyduğu, hobi bahçeleri olan vakit ayırabilecekleri küçük bir Şirince yaratmaya çalışıyoruz. Menemen’de kişi belleği toprağın işlenmesine yönelik çok değerli bilgi birikimi taşıyor. Bu sebeple burada seramik programı açma telaşındayız. Bugün ki proje, toplumsal sorunların çözümünde önderlik ediyor. Bu proje ile kendi kaynaklarımızı kullanarak farkındalık yarattık ve Organik Tarım’a çok ciddi alt yapı hazırlamış olduk” diye konuştu.

Toplantıya katılan EÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Akın Olgun “Üniversitemizde ürettiğimiz ürünleri kısa zamanda topluma aktarmayı, toplumla bütünleşmeyi ve topluma katkıda bulunmayı amaç ediniyoruz. Bu proje bu amaç doğrultusunda ortaya çıktı. Gediz Türkiye’nin en önemli 26 su havzasından biridir. Aşırı ilaçlama ve gübreleme yoluyla bu maddelerin yer altı sularına karışması Gediz Havza’sının önemli sorunudur. Bu proje yörenin en büyük sorunu olan çevre kirliliğini çözmeye yöneliktir.  Projenin diğer bir özelliği ise ziraat odaları, dernekler ve Ege Üniversitesi’nin bir araya gelmesiyle hayata geçirilmesidir. Öğrencilerimiz de bu projede aktif görev almaktadır” dedi.İZMİR (Ege Ajans/Ayşe Altay)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Menderes Semaları Rengarenk Olacak

Başkan Yıldız’dan önemli mesajlar

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı

Enginarın kalbi Urla’da atacak

TARKEM'in yeni başkanı Dr. Cemil TUGAY

Belediye Lokantası ile öğrencinin yüzü güldü

Arşiv