RUSYA’DA EGELİ TEKSTİL ve HAZIRGİYİM İHRACATÇILARINA YOĞUN İLGİ

  • 0
  • 1.391
Yazı Boyutu:

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonu ile Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği organizasyonunda Rusya Federasyonu’na yönelik olarak Moskova ve St. Petersburg şehirlerinde “Tekstil Sektörel Ticaret Heyeti” gerçekleştirildi.
 
Rusya Federasyonu’na yönelik olarak ilk kez gerçekleştirilen Tekstil Sektörel Ticaret Heyeti’ne Rus işadamları yoğun ilgi gösterdi. Ege Bölgesi’nden; iplik, örgü ve dokuma kumaş, ev tekstili ve konfeksiyon ihracatçısı 13 firma ticari işbirliği imkanlarını yerinde gözlemlemek için Rusya’yı ziyaret etti. 50’den fazla Rus firmasıyla ikili görüşmeler yapan Egeli tekstil ve hazırgiyim ihracatçıları tarafından, Rusya’nın önemli bir pazar olduğu ve Ege Bölgesi’nden yapılan  Rusya’ya  ihracatın artırılması için çaba harcadıkları belirtildi.
 
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün yarattığı katma değer, istihdama katkısı ve sağladığı döviz girdisi ile Türkiye ihracatının lokomotif sektörü olma özelliğini yıllardır koruduğunu belirttiği konuşmasında,”233.2 milyar dolar tutarındaki tekstil ve konfeksiyon ticaretinde 24.2 milyar dolarlık ihracat değeri ile dünyanın sekizinci, Avrupa Birliği’nin ise ikinci büyük tedarikçisi konumundayız. 2011 yılında 24.2 milyar dolara ulaşan tekstil ve konfeksiyon ihracatımızın 8 milyar dolarlık bölümü pamuk, iplik ve kumaş gibi ürünlerin yer aldığı tekstil ürünlerinden, 16.2 milyar dolarlık bölümü ise hazırgiyim ve konfeksiyon ürünlerinden kaynaklanıyor. 2011 yılında 134.2 milyar olarak gerçekleşen Türkiye ihracatı içerisinde tekstil ürünlerinin payı yüzde 6 iken, hazırgiyim ve konfeksiyon ürünlerinin payı ise %12‘dir” dedi.
 
“RUSYA, 2011 YILINDA TÜRKİYE’DEN EN FAZLA TEKSTİL VE HAMMADDELERİ İHRACATI YAPILAN İLK 20 ÜLKE İÇERİSİNDE BİRİNCİ”
2011 yılında Türkiye’den en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapılan ilk 20 ülke içerisinde Rusya’nın yer aldığını bildiren Ünlütürk,”Rusya, 2011 yılında Türkiye’den en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapılan ilk 20 ülke içerisinde 1 milyar dolarlık bir ihracat ile birinci sırada yer alırken, en fazla hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı yapılan ilk 20 ülke içerisinde 320 milyon dolarlık ihracat ile onuncu sırada olduğunu görüyoruz. 2011 yılı verilerine göre Ege İhracatçı Birlikleri’nden Rusya’ya yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatı 9.3 milyon dolar iken, hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı ise 1.9 milyon dolar civarındadır. Türkiye geneli Rusya’ya yapılan  tekstil ve hammaddeleri ihracatında Ege İhracatçı Birlikleri yüzde 1’lik bir pay alırken, hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında ise Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan ihracat payı yüzde 0.62; bu noktada Türkiye geneline kıyasla Rusya’ya ihracatımızın yükseltilmesi gerektiği düşüncesindeyiz” diyerek görüşlerini belirtti.
 
Günümüzde 2.6 milyonu aşkın kayıtlı işgücü tekstil ve konfeksiyon sektörleri tarafından istihdam edildiğine dikkat çeken Sabri Ünlütürk, “Sektöre hizmet eden işgücü dikkate alındığında 2.6 milyonluk istihdam rakamının 10 milyon kişiyi bulduğunu görüyoruz. Tekstil ve konfeksiyon sektörümüz; güçlü alt yapısı, esnek ve kalifiye işgücü, Avrupa pazarlarına olan coğrafi yakınlığı, kısa vadede en son trendlere uygun kaliteli üretim yapabilme özelliği sayesinde dünya pazarlarında sözü geçer bir sektör haline geldi. Bu kapsamda, Tekstil ve Hazırgiyim sektörleri olarak, 2023 yılı için belirlenen 72 milyar dolar ihracat hedefine Rusya’nın büyük ölçüde katkısı olabileceğini düşünüyoruz. 2023 yılında Rusya’ya tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracat hedefimizi 5 milyar dolar olarak belirledik” bilgisini verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Arşiv