Sağlıklı beslenme ve çevre bilinci için

  • 0
  • 1.155
Yazı Boyutu:

İzmir Kalkınma Ajansı tarafından, Tarım ve Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi koordinatörlüğünde Menderes Kaymakamlığı, Seferihisar Belediyesi, Bornova Belediyesi ve  İzmir Özel Ege Lisesi ortaklığında yürütülen "Tarladan Sofraya İyi Tarım Projesi” sona erdi. Güvenli gıda üretimi, sağlıklı beslenme, çevre bilinci oluşturmayı amaçlayan projenin kapanış toplantısında projeye destek veren kişi ve kurumlara teşekkür belgeleri verildi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen etkinliğe, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süer Anaç ve Prof. Dr. Atilla Silkü, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya İlbi, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İzmir Kalkınma Ajansını temsilen Murat Yılmaz Çoban ve çok sayıda tarım üreticisi katıldı.

Prof. Dr. Süer Anaç konuşmasında, “Günümüzün en öncelikli konuları, enerji su ve gıdadır. G20 ülkeleri arasında en önemli konu gıda ürünlerindeki ve fiyat artışı ve gıda ürünlerinin güvenliğidir. Türkiye’deki üretim sürecine bakarsak en önemli sorun, yanlış ilaç kullanımı ve gübreleme. Bu konuda eğitime daha da önem vermeliyiz. Projenin amacına ulaşmış olması bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.

Tarladan Sofraya İyi Tarım Projesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hülya İlbi “Biz bu projeye fakültemizin misyonuna uygun olarak güvenli gıda, sağlıklı beslenme, çevre bilinci gibi amaçlarla giriştik. Projemiz üreticilere ve tüketicilere yönelik olarak iki aşamada ilerledi. Üreticilere yönelik olarak gıda güvenliği, işçi güvenliği ve çevre güvenliği konularında doksan kişiye eğitim vermeyi amaçladık. Seferihisar Belediyesi’nin katkılarıyla bu projede eğitim almak isteyen kişi sayısı yüz kırkı buldu. İçlerinden yirmisini teorik eğitimin ardından uygulamaya aldık. Projemizin tüketici ayağında ise ürünlerimizi sunmak için pazar bulduk, özellikle gençlerimizi baz alarak onlara sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda teorik bilgiler verdik. İstihdama ihtiyaç duyan kırsal kesimden on bayanı Bornova Belediyesi’nin katkılarıyla bu projeye aldık ve onlara eğitim verdik. Her ne kadar kapanış toplantısı olsa da bu proje bizim için bir başlangıçtır. Amacımız bundan sonra daha geniş kitlelere ulaşıp onlara eğitim vermek ve sağlıklı beslenme, çevre hassasiyeti konusunda bilinç kazandırmaktır” dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer “Dünya her ne kadar küreselleşiyor gibi görünse de aslında yerelleşiyor. Bu da yerel yönetimlerin öneminin artmasına sebep oluyor. Halkın sorunlarıyla direkt olarak yerel yönetimler ilgileniyor. Bizim bundan sonraki amacımız üniversitelerden teorik bilgiyi alıp kentlerimizde, yerleşim alanlarımızda onları uygulamaya koymaktır.”diye belirtti.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ise “Üretim ne kadar önemliyse ürünün sofraya gidiş süreci de çok önemlidir. Bu projenin devam etmesi çok önemli. Biz bu tür çalışmalara destek vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

Projede aktif bir biçimde görev alanlara teşekkür belgesi sunuldu. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür belgesini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süer Anaç, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a ise teşekkür belgesini Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü takdim etti. İzmir Kalkınma Ajansı adına toplantıya katılan temsilci Murat Yılmaz Çoban da teşekkür belgesini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya İlbi’den aldı. Proje de eğitim alıp başarılı olan Seferihisar Ulamış köyü çiftçilerine de başarı belgeleri verildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gaziemir Gençlik Festivali başlıyor

Özel Bireyler, Kültürpark’ta eğlence dolu anlar yaşadı

Seferihisar’ın öncelikli sorunu olası depremdir

Marinaya tekneli protesto

Arkas Line, Özgür Demirtaş’ı Ağırladı

İzmir'in kadın vatmanları çocuklarının kahramanı

Arşiv