Savunma ve havacılık sektörü ihracatını 5’e katladı

  • 0
  • 807
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen“Türk - Amerikan Pazarı ve Amerika’ya İhracatta Dikkat Edilmesi GerekliHususlar” konulu seminerin açılışında konuşan Havacılık ve Uzay KümelenmesiDerneği Başkan Vekili Aziz Meydan, 2013 itibarıyla savunma ve havacılık sektörüihracatının 5 kat, sektördeki Ar-Ge yatırımlarının ise 10 kat arttığınısöyledi. Bu rakamların artırılması için Türk havacılık şirketlerininuluslararası kalite standartlarına uyumlu ve profesyonel iş anlayışı ile yönetilmelerininönemine dikkat çekti.

 27 Haziran 2013- İzmir; Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) ev sahipliğinde Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD)işbirliğinde düzenlenen “Türk - Amerikan Pazarı ve Amerika’ya İhracatta DikkatEdilmesi Gerekli Hususlar” konulu seminer İzmir’de 27 Haziran 2013 tarihindeEBSO binasında gerçekleşti. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi HüseyinVatansever, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) Başkan Vekili AzizMeydan seminerin açılışında birer konuşma yaptılar. Seminerde ayrıca ABDTicaret Müsteşarı Michael Lally, BTS Avukatlık Ortaklığı Yönetici Ortağı Av.Yasin Beceni, Hergüner Bilgen Özeke Hukuk Bürosu’ndan Baran Alptürk de birersunum yaptılar.

“Türk - Amerikan Pazarı ve Amerika’ya İhracatta DikkatEdilmesi Gerekli Hususlar” seminerinde ABD’ye halihazırda ihracat yapmakta olanveya yapmayı planlayan özel sektör kuruluşlarının bu süreci kolaylaştıracakdüzenleme ve uygulamalarla, iki ülke arasındaki ticari politikalar, ABD'yeihracat yapılırken dikkat edilmesi gereken yasal düzenlemeler hakkında bilgi vestratejiler paylaşıldı.

Küresel havacılık şirketleri ile işbirliği için uluslararasıkalite standartlarına uyum şart
Seminerin açılış konuşmasında, Türkiye'de, savunma vehavacılık sanayi sektöründe ihracat yapan firmaların nisan ayıperformansının 2012’nin aynı ayına oranla yüzde 12,6 artırdığını ifadeeden Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (HUKD) Başkan Vekili Aziz Meydansözlerine şöyle devam etti:

 “Havacılık ve savunma sanayinde Türkiye, küreselşirketlerin, gerek projeler gerekse ortaklıklar yoluyla yeni pazarlara birliktegirmek istedikleri bir ülke konuma gelmiştir. Savunma ve havacılık sektörününtoplamına baktığımızda ihracatımız 5 kat, sektördeki Ar-Ge yatırımları ise 10kat artış göstermiştir. 42 milyon 811 bin dolar ile ABD ise ihracat yapılanülkeler arasında ilk sırayı almaktadır.”

Uluslararası havacılık ve savunma sanayinin kalitebeklentisinin çok yüksek bir sektör olduğunu, küresel rekabet baskısının yoğunhissedildiğini belirten Meydan şöyle devam etti.   “Dünyadaki havacılık şirketleri işbirliği yapabilmek içinuluslararası kalite standartlarına uyumlu ve profesyonel iş anlayışı ileyönetilen şirketler arıyor. Bu nedenle sektörümüzün kalite ve sertifikasyonaltyapısını hızla geliştirmesi gerekiyor ancak havacılık ve savunma yansanayimizin henüz buna tam olarak hazır olmadığını görmekteyiz. Bu amaçlaHavacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği olarak sertifikasyon destek ve eğitimçalışmaları planlarımızda yer alıyor.”

Teknoloji, en yüksek katma değeri havacılık ve savunmasanayinde yaratıyor
Seminerde ABD’de yürürlükte olan Haksız Rekabet Yasası ileilgili bir sunum yapan BTS Avukatlık Ortaklığı Yönetici Ortağı Av. Yasin Becenikonuyla ilgili önemli noktalara dikkat çekti. Beceni konuşmasında firmalaraticari yaşamda büyük avantaj sağlayan Bilgi Teknolojileri (BT) kullanımınınyarattığı katma değerin, havacılık ve savunma sanayinde en yüksek seviyeyeçıktığını belirterek şöyle dedi:

 “ABD havacılık ve savunma sanayinde ihracat yapılanülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Kendisi ile ticaret yapan şirketlerin,bilgi ve iletişim teknolojileri hukukuna uygunluğunu sağlamak amacıyla ABD,Haksız Rekabet Yasası’nı yürürlüğe koydu. Bu yasa ABD'ye ürün satan herkesiilgilendiriyor. Bu yasa uyarınca ABD ülkeye giren, hukuka aykırı BT kullanımıile üretilmiş ürünler üzerinde tedbir alma hakkına sahip. Ürünlere el konulmasıbile mümkün. Böyle bir risk almamak için üreticilerimizin şirketlerindeki hertürlü operasyonda lisanslı yazılım kullanmaları gerekiyor. Kanun sadeceüreticileri değil, aynı zamanda tedarikçileri de aynı şekilde davranmayazorluyor.” 

Türk girişimciler ABD'deki iş fırsatları konusundabilgilendirildi
Türk girişimcileri ABD'deki iş fırsatları konusundabilgilendiren “Amerika'ya İhracatta Fırsatlar ve Öneriler” seminerigirişimcilerin ABD pazarına açılmalarına ve pazarda marka olmalarına yardımcıoluyor. Seminer aynı zamanda Türkiye-ABD arasındaki çift taraflı ticaretingelişmesine de katkıda bulunmayı hedefliyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Girişimcilik ve İnovasyon Çalışmalarına Yaşar İDEA İle Hız Veriyor

Ege'nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Arşiv