Sonbahara güneş lekelerinizden arınarak girin

  • 0
  • 957
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. HacerKöksal Önvural, yaz boyunca oluşan güneş lekelerinin tedavisine tatil sonunda başlanmasınıtavsiye etti.

 

Deniz, kum ve güneş ile stres atılan tatilden geriyekadınların en fazla şikâyet etmelerine neden olan güneş lekeleri kaldı. İzmirÜniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Medical Park İzmir HastanesiDermatoloji Bölümü Doktoru Hacer Köksal Önvural, yaz boyunca güneşin zararlıışınlarına maruz kalan ve yeteri kadar güneş koruyucu kullanmayanlar içintedaviye, tatil sonunda başlanmasını tavsiye etti. Tedavinin ardından güneşemaruz kalmanın lekelenmeyi yeniden oluşturabileceğine dikkat çeken Önvural,“Güneş lekelerinin tedavisinde leke açıcı kozmetik veya tıbbi bazı kremler,soyucu özellikte olan bazı asit uygulamaları, Fraksiyonel lazer ile cilt soymaişlemleri ve kriyoterapi (dondurma tedavisi) gibi tedaviler mümkündür. Ancak butedaviler sonrası etkin bir güneş koruması yapılmaz ise güneş lekelerinintekrar oluşabileceği de bilinmelidir” uyarısında bulundu.

Güneş ışınlarının melenosit olarak bilinen pigmenthücrelerini etkilemesi sonucu meydana gelen lekelerin solaryum uygulamalarısonrası da oluşabileceğini hatırlatan Dr. Önvural, “Güneş lekelerinin ortayaçıkışında genetik yapı, hormonal durum ve bazı ilaçların kullanımı daetkilidir” dedi. Güneş ışınlarının daha dik ve güçlü olduğu 11.00-16.00saatleri arasında güneşe maruz kalmanın riski artırdığına dikkat çeken Dr.Önvural, güneş hasarı oluşabilecek beyaz tenli, zor bronzlaşan, kolay kızarancilt tiplerinde daha kolay oluşan güneş lekelerinin diğer cilt tiplerinde deani yanmalar, soyulmalar ve kızarmaların tekrarı durumunda görülebileceğinisöyledi. 

Deri kanseri riskiniartırıyor
Yaşamın ilk 20-25 yılında maruz kalınan güneş hasarı veyagüneş yanıklarının oluşumunun DNA hasarlarına neden olup meydana gelenlekelenmelerin deri kanseri riskini artırdığını ifade eden Dr. Hacer Önvural,“Bebeklikten itibaren güneş koruyucu kullanımına başlanmalı. En az 30 faktörgüneş koruyucu, 2-3 saatte bir yeniden uygulanmalı” dedi. Yaşlılığa bağlıoluşan seboreik keratoz gibi oluşumların yanı sıra lekelenme şeklinde de ortayaçıkabilen bazı deri kanserlerinin güneş lekeleri ile karıştırılabileceğinedikkat çeken Önvural, “Yeni fark edilen bir lekelenmenin mutlaka dermatolojiuzmanı tarafından muayenesinin yapılması gerekmektedir” dedi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü

Hemşireler Geleceği Şekillendiriyor

Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor

‘Tescilli’ başarı

Annesinden esinlendi, birinci oldu

Bilinçli tarım için eğitim seferberliği

Arşiv