Tedbirli ol Mağdur olma

  • 0
  • 899
Yazı Boyutu:

Ekonomist AdnanÖztekin, Yaz aylarında kredi kartıyla alışverişin 3 kat daha fazla artığına dikkatçekerek vatandaşları, mağdur olmaması için alınacak bazı tedbirler konusundauyardı. 

Kredi KartıDolandırıcılığına Karşı Alınacak Tedbirler
Öztekin, Vatandaşlarımızın kredi kartıyla yaptıklarıalışverişin öncesinde ve sonrasında mağdur edilmemeleri bir takım kişiseltedbirler alması gerekmektedir. Nasıl ki, evimizin kapısını açık bıraktığınızzaman yabancı birinin eve girmesi ve hırsızlık yapması söz konusu olabileceğigibi, banka kartları ve kredi kartlarının da kullanılması  sırasında önlemalınmazsa dolandırılmaya meydan verilebilir. Bu nedenle kredi kartı kullanankişilerin belli önlemleri alınması gerekir. Bu önlemleri kısaca şöylesıralayabiliriz; hesap ekstreleri, slipler, ATM fişleri, kredi kartıbaşvuruları veya kopyaları, sigorta formları ve kredi teklifleri gibi kişiselbilgi içeren evrakların iyice yırtılarak çöpe atılmalı ve tüm bunlara birliktekredi kartı şifresi herkesten korunmalı ve kart şifresi ilgili bilgiler bankaçalışanları dahil hiç kimseye söylenmemelidir' dedi. 

Otel OdalarınızlaKredi Kartı Sliplerinizi Bırakmayın
Tatile çıkacak vatandaşların da dikkatli olması gerektiğinevurgu yapan Öztekin, 'Yapılan araştırmalarda kredi kartı ile alışverişlerinözellikle tatil zamanı arttığını görüyoruz. Bu nedenle tatile çıkacak vatandaşlarımıztatilleri ve seyahat esnasında kredi kartı kullanımlarında çok dikkatliolmalıdırlar. Özellikle kredi kartı kullanımı sonrası aldıkları kart slipleriniotel odalarında bırakılmaması gerekir. Bilindiği gibi bu slipleri toplayıp,satan kötü niyetli kişiler ve çıkar amaçlı birçok suç örgütü vardır. Busliplerden elde edilen bilgiler ile uluslararası alış-veriş yapabilmektedir.Bununla da ilgili olarak, otellere, araba kiralama şirketlerine, ulusal veyauluslararası e-commerce ile yapılan alışverişlerinizde kredi kartınızınbilgilerini vermemeye özen göstermek gerekir. Aksi halde bu suçların ve suçörgütlerinin mağduru olabiliriz. Canımızın yanmaması için tedbir almamız şart.En öncelikli tedbir kişisel ve kredi kartı bilgilerinizi içeren evraklarınızıiyice yırtarak okunamayacak hale getirilmesidir' dedi.

Şifrenizi KimseylePaylaşmayın
İnternet sitelerinden ve POS ile yapılan alışverişlerde,kredi kartı numarası ve son kullanma tarihi bilgilerinin yeterli olmasınınsahtecilik riskini de beraberinde getirdiğine vurgu yapan Öztekin, 'Tatilesnasında alışveriş yapılan internet siteleri ya da firmalar güvenli bile olsa,kart bilgilerini ele geçiren bir başkasının can yakabilecek nitelikte alışverişyapabilir. Bu nedenle kredi kartlarında doğum tarihi, hesap-müşteri numarası,ardışık sıralı sayılar, telefon numarası ya da işyeri sicil numarası gibi kolayulaşılabilir şifreler kullanılmamalıdır' ifadelerini kullandı. 

Telefonla YapılanDolandırıcılığa Dikkat
Son zamanlarda vatandaşların özellikle telefonla aranmaksuretiyle kandırılıp kişisel bilgilerinin ele geçirilmesiyle dolandırılmaolaylarının arttığına da dikkat çeken Öztekin açıklamasını şöylesürdürdü: Telefonla arayıp, kendilerini banka görevlisi başta olmak üzereçeşitli görevlerde tanıtan ve hesap güncellemesi yapacağız diyerek ya da birödül kazandığınızı söyleyerek, kredi kartı numaranız, banka hesap numaranızgibi kişisel bilgilerinizi talep edenlere cevap vermeyiniz. Böyle bir durumdatelefonu hemen kapatarak durumu '155 Polis İmdat'a bildiriniz. Unutulmamalıdırki, doğru tedbirler mağduriyetleri önler.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Girişimcilik ve İnovasyon Çalışmalarına Yaşar İDEA İle Hız Veriyor

Ege'nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor

İşinizi severek yapın, dürüst çalışın, hayal bile edemeyeceğiniz başarı peşinden gelecek

Arşiv