Tiyatrocu olursan açlıktan ağzın kokar dediler, dinlemedi.. Şimdi kendi tiyatrosu var

  • 0
  • 2.393
Yazı Boyutu:

İzmir’in tek tiyatroeğitimi veren Sahne Tozu Tiyatrosu’nun 32 yaşında ki kurucusu Çağlar İşgören,  çevresinden aldığı tepkilere kulak asmadan ideallerinenasıl yürüdü?  Haldun Dormen iletanıştığında heyecandan konuşamadı için nasıl azar işitti ve Haldun Dormen’indesteğini nasıl aldı? 
İşte size genç yaşına rağmen iyi işlere imza atmaya başaran ve başarmaya devam edecek olan M. Çağlar İşgören ile Burcu Şakar'ın yaptığı çok özel ve Çok keyifli ropörtajı


Burcu Şakar: Tiyatroyamerakınız nasıl başladı?
Ç.İ: Profesyonel anlamdaki tiyatro hayatına 19 yaşımdaTurgut Özakman’ın “Fehim Paşa Konağı” adlı oyununda sahneye çıkarakbaşladım.  Aynı yıllarda Ege ÜniversitesiDevlet Türk Musikisi Konservatuvarı'na girmiştir. Buradaki eğitimimitamamladıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera veBale'deki eğitimim devam ettim. Opera eğitiminin ardından tamamen farklı birbölümde eğitim hayatıma devam ettim. Fakat her zaman aklımda tiyatro yapmakvardı. Üniversite eğitimlerimi tamamladıktan sonra Haldun Dormen ile tanışmışolmak tiyatroda beni farklı bir boyuta taşıdı.

B.Ş: Tiyatrocu olmakistediğiniz zaman etrafınızdan çok fazla tepki almışsınız.
C.İ: Aslında bürokrat bir babanın oğluyum. Ailemde hakimler,savcılar varken ben tiyatrocu olmak istiyordum. Çevremden çok fazla tepkialdım. Açlıktan ağzın kokar, sanatta para yoktur, hobi olarak yap diyenler çokfazlaydı. Özellikle en yakınlarımdan bunu duymak canımı acıtıyordu. Bengerçekten tiyatrocu olmak istiyordum. Yakınlarımdan aldığım tepki beni daha çokhırslandırdı.

B.Ş: Haldun Dormenile nasıl tanıştınız?
Ç.İ: Üniversiteleri bitirdiğim o dönemde ne yapmalıyım diyeçok düşündüm. Bana yol gösterebilecek en üst isim Haldun Dormen’di. Asistanınaulaştım. Hemen bir görüşme ayarlandı ve atladım İstanbul’a gittim. 24yaşındaydım ve inanılmaz heyecanlıydım. Uçaktan dizlerim titreyerek indim.Asistanını aradım telefonu kapalı. O an yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam.Yanımda da kısıtlı bir para var zaten. Ne yapayım diye düşünürken dönüş içintam uçak bileti almaya gidiyordum. Telefonum çaldı. Arayan Haldun Hoca’nın asistanıydı.Prova yaptıkları salonda telefonu çekmiyormuş. Bu yüzden telefonu kapalıymış.Haldun Dormen, sizinle burada görüşemeyecek, evinde görüşecek dedi. Ben heyecaniçinde Haldun Dormen’in evine gittim. Ve karşılaştığımızda ilk 15 dakika hiçkonuşamadım. En sonunda Haldun Hoca,’’ Yeter artık konuşacaksan konuş sıkıldımben’’ dedi. O onu dedi ya ben o gün bu gündür susmuyorum. Oturdum derdimianlattım. Aradan dokuz yıl geçti ve her zaman yanımda oldu.

B.Ş: Tiyatrocuolabilmek için güzel sanatları bitirmek şart mı?
Ç.İ:  İzmir’de bu işiyapan akademisyenler maalesef büyük bir küstahlık içinde. Bu işi sadeceakademisyenler yapamaz. O zaman Şener Şen’i, Adile Naşit’i, Genco Erkal’ı, MünirÖzkul’u yok sayalım. Böyle bir şey olamaz. Bir tek akademisyenler sanatçıolacaksa İbrahim Tatlıses’de gidip konservatuar eğitimi alacak. Böyle bir şeytabi ki yok. Konservatuarda İbrahim Tatlıses’in ses kullanım teknikleri dersolarak verilir. Bunlar gerçektir.

B.Ş: Kaç üniversitebitirdiniz?
Ç.İ: Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera veBale, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Temel Bilimler, Dokuz EylülÜniversitesi Muhasebe,  AnadoluÜniversitesi İşletme,  Süleyman DemirelÜniversitesi  Muhasebe’yi bitirdim.

B.Ş: Üniversitelerdealdığınız eğitimler tiyatro açmanız konusunda baya bir faydalı olmuştur.
Ç.İ: Aldığım eğitimlerin çok faydasını gördüm. Üniversitelerbeni tiyatro açmaya hazırlamış. Bugün bir holdingin yöneticiliğini bileyapabilirim. Neden mi? Kendi kurduğum küçücük mekanizmayı işlete bilmek içinyönetmenlikten vazgeçip yönetici oldum. Destek göreme değiniz bir mecrada buişi yapıyorsunuz. Yaptığınız işe insanlar sanat olarak bakmıyor. Sanattananlayan kesim çok az. Bu sanatı devam ettirebilmek için kendinize alan yaratmakzorundasınız. Yarattığınız alanda kalıcı olmak zorundasınız. Bu alanıngiderlerini karşılamak zorundasınız. Dönüp bir de sanatla ilgilenmelisiniz. Bensanatla uğraşırken Allah’tan muhasebe, işletme okumuşum diyorum. Şunda sanatı yüzde30larda yapıyorum. Yüzde 70 işletmeci oldum.

B.Ş: Sahne Tozu nasıloluştu?
Ç.İ: Haldun Dormen bana ,’İstanbul’a gelme. Bu işi İzmir’deyap. Benden sana tam destek. Çünkü İzmir’in tiyatroya ihtiyacı var’ dedi. Birarkadaşımın  90 metre kare sanateğitimleri verdiği bir yeri vardı. Biz orada tiyatro çalışmalarımızıyapıyorduk. Haldun Dormen bir gün oraya geldi. Bu arada Haldun DormenTürkiye’ye cep tiyatrosunu getiren ilk kişidir. Niye burayı cep tiyatrosuyapmıyorsun dedi. İşlerimiz yolunda gitti ve biz İzmir’in ilk cep tiyatrosunuaçtık.  Haldun Dormen’in tiyatrohayatında oynadığı  ilk oyun ‘PierrePathelin’i bana yolladı. Geldi yönetti ve perdeyi açtık.

B.Ş: Cep Tiyatrosunasıl oldu da İzmir’in en modern tiyatro salonuna dönüştü?
Ç.İ: 90 metre karelik yerde çok kalmadık. Şuan Eski ÇınarSineması olarak bilinen yerimizde çalışmalarımıza devam ediyoruz. SahneTozu'nun kursiyerlerimiz arasında yer alan İnşaat Mühendisi Abbas BülentErdağı'nın yükleniciliği üstlenmesiyle eski Çınar sineması dediğimiz yer şuan550, 210, 300 ve 50 kişilik ayrı tiyatro salonlarına sahip. Sahnemiz 200 metrekareyeçıkarıldı. Sahne Tozu, şu anda İzmir'in en modern tiyatro sahnesine sahip.

B.Ş: Ünlü olmak içingelenler oluyor mu?
Ç.İ: Olmaz mı.  Tiyatroyaemek verdikten sonra isteyenler de var. Hemen ünlü olmak isteyenler de var.Kişilerin istekleri, tutumları, karakterlerine bakarak değerlendirmeleryapıyoruz. Birçok diziye oyuncu veriyoruz zaten.

B.Ş: Tiyatro eğitimialmanın yaşı var mı?
Ç.İ: Öyle ki eğitimin hiçbir zaman yaşı olmaz. Tiyatroyetenek ve istemekle yapılabilecek bir sanattır.  Sahne Tozu Tiyatrosu’nda tiyatro oyucularıyetiştiriyoruz. 9- 13 yaş, 14 - 17 yaş, 18 - 25 yaş ve üstü ne derslerveriyoruz. Eğitimlerimiz hafta bir gün 4 ders saati şeklinde gerçekleşiyor.

 

B.Ş: Her ay ünlütiyatrocularla öğrencilerinizi bir araya getiriyorsunuz değil mi?
Ç.İ: Evet böyle bir çalışmamız var.  Her ay tiyatronun başarı bir ismiyleöğrencilerimizi bir araya getirerek söyleyişi düzenliyoruz. Önümüzde kiorganizasyonlar da Haldun Dormen, Göksel Kortay, Selçuk Yöntem, Müjdat Gezen,Ahmet Kural, Murat Cemcir öğrencilerimizle bir araya gelecek.

B.Ş: Burası İzmir ve İzmirliler maddi desteğe pek sıcakbakmazlar. Sizin desteğe ihtiyacınız olmadı mı?
Ç.İ: Çok sıkıntılar yaşadık. Kimin kapısını çaldıysak hiçoralı olmadı. Haldun Dormen ile Cem Boyner’in ahbaplığı sayesinde yerimizikiralayabildik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, BucaBelediye Başkanı Ercan Tatı, sağ olsunlar tiyatromuzda emekleri çok var. Buşehrin odaları var, büyük kuruluşları var, işadamları var onları da sanatın heralanına destek olmaya davet ediyorum. 

 

B.Ş: Sahne TozuTiyatrosu’nda yetişen oyuncularla ‘Efe’ adlı filmin çekmişsiniz ve altında dasizin imzanız var.
Ç.İ: Evet 1920’li yıllarda dağlarda yaşayan bir efenindramatik aşk öyküsünün anlatıldığı bir film çektik. Yönetmenliği ve senaryosutamamen bana ait. Efe’nin oyuncu kadrosu ise Sahne Tozu Tiyatrosu’nda yetişmişoyuncularımızdan oluşuyor. Ekibimizle birlikte yapım bölümünü kurarak güzel birişe imza attık. ‘Efe’, 2014 yılında vizyona girecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mizah yaşamdaki çelişkilerden doğar

Müzik yapmak nefes almak kadar önemli

Hakan Aysev: Benim tek kahramanım Annem

Şeker Ağa konuk

Kendi romanlarımın kapaklarını kendim tasarlayıp yağlıboya tabloya işliyorum

Huzurlarınızda Yücel Erten!

Arşiv