Türkiye’de bir ilk; İzmir Mask Müzesi

  • 0
  • 2.482
Yazı Boyutu:

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'nin ardından, Konak Belediyesi Türkiye'nin ilk mask müzesinin açılışını gerçekleştirdi.  Konak Belediyesi Türkiye’de bir ilke daha imza atarak ilk Mask Müzesi’ni görkemli bir açılışla İzmir’e kazandırdı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Cumbalı Sokak’ta bulunan Mask Müzesi’nin açılışına Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Türk Sineması’nın en büyük jönlerinden Kadir İnanır, Meclis Üyeleri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dünyada 56 Mask Müzesi bulunduğunu kaydeden Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Konak Belediyesi’nin büyük çabalarla açtığı Mask Müzesi’nin de bu müzeler arasında yer aldığını belirtti. Başkan Tartan, maskların tarihsel özellikleri olduğunu, müzede Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden 250’nin üzerinde mask olduğunu söyledi. Tartan, “Gelişmiş toplumların göstergelerinden biri de toplumların sahip olduğu müzelerdir. Bu müzeler her toplumun kendi tarihlerinde ve de diğer toplumların tarihinde önem arz eden ve de geçmiş döneme ait taşıdığı eserlerle o dönemler hakkında bizleri aydınlatmaktadır” dedi. Başkan Tartan sözlerine şöyle devam etti: “Dünyadaki mask müzeleri arasında yer alacak olan mask müzemizin genel yapısı etnik masklardan oluşmaktadır. Sergilenen masklar dünyada ve Türkiye’de topluluklar tarafından teatral, dinsel ve ölüm maskı olarak kullanılmış olup, bizleri bu kullanan topluluklar hakkında da bilgilendirmektedir.  Aziz Nesin’in ölüm maskı Türkiye’de ilk kez bu müzede yer alıyor.  Mask Müzesi, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi ve Bilim Müzesi’nden sonra butik müzelerimizin önemli bir halkasını oluşturmaktadır. Bunlara yakında açacağımız Karikatür, Kadın ve Şiir Müzeleri de eklenecek. Mask Müzesi’nin Kruvaziyer Turizmiyle İzmir Limanı’na gelen turistlerin de rahatlıkla ziyaret edebileceği bir merkezde olması İzmir’in tanıtımı ve İzmir Turizmi için büyük bir avantaj. Mask müzemizde ülkemizde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda çıkacak olan masklar da zamanla yer alacak. Müze çalışmalarımız da Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Arkeoloji, sahne sanatları, heykel, sanat tarihi, resim bölümlerinden öğretim görevlilerinden oluşmaktadır. Tüm çalışmalarımız dünya müzeleri örnek alınarak bilimselliğe dayalı yapılmıştır.”

Müze binasını Hüseyin İnal Öz’ün bağışladığını belirten Başkan Tartan, müzeye mask bağışlayan Müjdat Gezen, Sunay Akın, Ertuğrul Özkök, Erdoğan Aşıcı ve Pervin Özdemir başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. 
Türk Sineması’nın önemli bir yapı taşı olan Kadir İnanır, İzmir’e 40 yıldır gelip gittiğini belirterek, “İzmir deyince herkesin kalbi bir başka atar. Çünkü bu kentte kültüre büyük önem veriliyor. İzmir Çetesi’nin çekimi için dört aydır izmir’de bulunuyorum. Başarımızda katkısı olan Hakan Tartan’a, tüm resmi yöneticilere ve halka verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Mask Müzesi gibi önemli bir müzenin açılışı için burada olmaktan da büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Müze Binasının Kullanımı
Müze binamız zemin hariç iki kattan oluşup, İzmir Alsancak semtinde yer almaktadır. Bina tarihi bir yapı olup yer, kapı ve pencere doğramaları ahşaptan yapılmıştır.
Zemin katta kafeterya, dinlenme ve hediyelik eşya bölümleri yer almaktadır. Birinci katta etnik mask salonu, ikinci katta Anadolu seçkisi, iz bırakanlar, sergi salonu ve atölye yer almaktadır. Çatı katında ise masklar için depo yapılmıştır.
Müze konseptini Ölüm maskı çıkışıyla başladık. Atatürk ve Aziz Nesin dışında dünyada Lincoln, Michelangelo, Mozart, Sonubert, Chopin, Nobel, James Joyce… gibi ünlülerin dünyada ölüm maskları yapılmıştır. Müzemizde Aziz Nesin ölüm maskı yer almaktadır. Ölüm maskı yapımını İstanbul Kemer Burgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yar. Doç.Dr. Nedret Yaşar yapmıştır.
Giriş katındaki sergi salonumuzda Tiyatro Maskları, Ritüel Masklar (Tören, Dini)  Endonezya (Bali ve Java adası), Avustralya Aborjin Maskları, Afrika (Kamerun)…gibi bölgelerin kabile gruplarının kullandıkları masklar serği salonunda 61 adet yer almaktadır. Arişivimiz de Etnik mask olarak toplam 95 parça mask ve 2 adet heykel bulunmaktadır.
İkinci katta yer alan iz bırakanlar salonunda yer alan isimler
İsmet İnönü
Bülent Ecevit
Metin Oktay
Necip Fazıl Kısakürek
Mehmet Akif Ersoy
Manisa Tarzanı
Atilla İlhan
Deniz Gezmiş
Aşık Veysel
Dario Moreno
Müjdat Gezen
Uğur Dündar
Aziz Nesin(ölüm maskı)
Mao Zetung
Homeros
Troçki
Victör Hugo

İkinci Kat Anadolu Seçkisi Salonunda
Anadolu da hala törenlerde kullanılan Kalo Gağan ve Kose Geli Mask ve Kostümleri kullanılmaktadır. Müzemizde bu konuyla ilgili kostüm, maskları ve belgeseller görsel olarak izleyicilere sunulmuştur. Belgesellerin bilimsel araştırılması ve anlatımında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hüsnü Dokak yapmıştır.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç sanatçıdan keman resitali

Alice’den esinlendi

Doğa Kent Sanat Karma Sergisi Çetin Emeç'de

ASEV'den ‘Solistler Geçidi’

Sanayiden Sanata

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Arşiv